Het best bewaarde geheim van Noord-Holland: Edam 9


Edam, Laag-Holland

 

Begin april maakte ik een steptour door Edam en bleef verbluft achter. Hoezo wist ik niet dat Edam zo’n prachtig stadje was? En zo onontdekt! Na het zien van deze foto’s wil ook jij zeker weten naar Edam. Wedden?

 

Zeg ik ‘Edam’, dan denk jij waarschijnlijk aan kaas. En denk je aan Hollandse kaassteden, dan denk je al gauw aan hordes toeristen. Ik ging eens naar de kaasmarkt in Alkmaar en moest mijn best doen om door vijf rijen dik aan mensen nog een glimp van een kaas te zien… Maar niet in Edam! Edam is rustig, prachtig en heeft veel meer te bieden dan kaas. Mooie huisjes, grachtjes en heel veel bruggen. Dat is Edam. En dat ontdek je het beste op een zonnige lente dag per step!

 

Ontdek Laag-Holland

Het is een prachtige vrijdagmiddag in april als ik in Volendam de bus pak naar Edam. Wat ik in Volendam doe? Dit weekend ontdek ik Laag-Holland, een regio waar ik tot voor kort nog nooit van gehoord had, maar waar blijkbaar Volendam én Edam deel van uitmaken. De bus brengt me in een kwartiertje naar buurstad Edam, dat samen met Volendam overigens één gemeente vormt. Edam is trouwens vernoemd naar de rivier de E, waar Edam ooit begon als een klein dorpje naast een dam in deze rivier, op weg naar de Zuiderzee. Zo ontwikkelde Edam zich tot handelsstadje.

 

Harlingen? Leeuwarden? Of toch Edam?

Cute Edam

 

Edam-Volendam

In de veertiende eeuw kreeg Edam toestemming om vanaf de E een flinke haven naar de Zuiderzee te graven. Hierdoor ontstond een snellere verbinding van het ‘binnenland’ naar de Zuiderzee dan via de haven van Volendam. Edam groeide hierdoor snel uit tot een belangrijke havenstad. In de zestiende eeuw gooide Karel V roet in het eten: de ambitie van Edam om uit te groeien tot een écht grote stad werd gedwarsboomd. Er kwamen sluisdeuren om het achterland te beschermen tegen de werking van eb en vloed. Volendam gaat er nu met de eer van door en trekt dagelijks hordes toeristen. Maar Edam lacht het laatst. Het stadje is nog zo puur en stiekem veel mooier dan Volendam. Ideaal voor een rustige, gezellige ‘citytrip’ om even aan ons drukke bestaan te ontsnappen. In Edam staat de tijd al jaren stil 😉

 

Ton Tweewielers Edam

Onze eerste bestemming in Edam is de zaak van Ton Tweewielers Edam. Ik verwacht een schattige fietsverhuur, maar Ton blijkt duizenden fietsen én andere tweewielers te hebben staan. Met een vrachtwagen worden soms enorme partijen fietsen naar locaties in het hele land gebracht. Edam zelf is veel te klein voor zoveel fietsen. Het oude centrum heeft een omtrek van drie kilometer. En dat leent zich dus prima voor een steptour. Hoe oud-Hollands wil je het hebben?

 

Edams straatbeeld

 

Op de grens van de oude stad

Prachtig Edam

 

Watch your step

De steppen zijn onwijs laag. Oppassen dus bij elk hobbeltje. Maar verder is zo’n step een ideaal vervoersmiddel voor in Edam. Het is ook minder zwaar dan ik dacht. Lekker rustig je been heen en weer zwaaien en vooral niet teveel afzetten. Anders ga je veel te snel veel te hard. Af en toe wissel ik van been. Dat gaat goe-hoed!

 

De 22 bruggen van Edam

De steptour brengt ons langs 22 bruggen in Edam best veel voor zo’n klein stadje, maar wel typisch voor Edam. Door de vele handel die hier gedreven werd kent Edam vele grachtjes. En daar horen bruggen bij natuurlijk! Naast bruggen kent Edam ook prachtige oud-Hollandse huisjes. Eigenlijk lijken heel veel Nederlandse stadjes op elkaar. Harlingen, Leeuwarden, Dordrecht… Sorry als ik nu iemand beledig 😉

 

De burggen, huisjes, fietsen en katten van Edam

Oud-Hollands grachtje

Hofje in Edam

Op de step in Edam: als een kind in een snoepwinkel 😉

 

Ook even er tussenuit naar Edam?

Vanaf Amsterdam is het een half uur rijden naar Edam, zowel met de auto als met de bus. In Edam zelf is alles goed te lopen (of te steppen). Een step huur je voor 9 euro per dag bij Ton Tweewielers. Eten en drinken kan heerlijk chic bij het Damhotel. Liever een cafésfeer? De Harmonie was ideaal voor een ‘local feeling’. Zelf sliep ik die nacht in Volendam, in Hotel Spaander.

 

Het echte havengevoel van Edam

Hollands glorie!

De kerktoren van Edam

 

Wist jij dat Edam zo mooi en niet-toeristisch was? Ideaal voor een rustig dagtripje! 

 

N.B. Deze tour was onderdeel van een perstrip Laag-Holland. Dit doet niets af aan mijn mening over Edam 🙂 Bedankt Laag-Holland!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 gedachten over “Het best bewaarde geheim van Noord-Holland: Edam

 • Jacqueline

  Hoi Suzanne! Wat een ontzettend leuk stukje! Wat een pareltje he? Wist je dat ze Edam ook wel de Schone Slaapster noemen? Precies om de reden die je uiteenzet in het eerste deel van je artikel! Op de laatste foto zie je trouwens de Speeltoren van Edam. Het was ooit de toren van de Kleine- of Onze Lieve Vrouwe Kerk, maar het schip van de kerk ontbreekt al een paar decennia, dus hier wordt niet meer gekerkt. De Speeltoren luistert de stad ieder uur op met haar vrolijke klanken en zal je vast ook gehoord hebben tijdens je bezoek <3

   • Antoinet Bos (Burghouts)

    De Speeltoren was idd ooit de toren van de Kleine- of Onze Lieve Vrouwe Kerk. Het schip van de kerk is al een paar decennia gesloopt maar bij de sloop was de toren bijna inelkaar gezakt om niet te zetten omgevallen. De toren leunde n.l. tegen de kerk maar op tijd werd de toren gestut en met een soort “corset” bijelkaar gehouden. Gelukkig kon men de toren op deze manier herstellen en bleef deze gespaard en kon op zichzelf staan.

 • Fred Versteeg

  Houd het een beetje geheim. Ik woon in Leiden en ken Edam. Prachtige steden, maar willen we Amsterdamse toestanden?
  Nee. Alleen stiekem doorvertellen!