Interview: Ilse Beemsterboer switchte van boekhouder naar theesommelier


Ilse plukt thee in de velden van Yunnan, China

 

Ilse Beemsterboer uit Empe begon na 21 jaar ondernemen als boekhouder haar eigen theebedrijf Barn16. Hoe maak je die switch? En wat doet een theesommelier eigenlijk?

 

Ilse Beemsterboer maakte een wel heel leuke én gewaagde carrièreswitch. De ondernemer uit Empe (Gelderland) besloot een paar jaar geleden te stoppen met haar administratiekantoor, om haar eigen theebedrijf te beginnen. Inmiddels bestaat Barn16 alweer een paar jaar en ging Ilse laatst op theereis naar China. Tijd voor een interview met deze reislustige ondernemer met lef!

 

1. Even voorstellen: wie is Ilse?

Ilse: “Ik ben dus Ilse Beemsterboer, 50 jaar en woonachtig in Empe. Ik heb twee eigen bedrijven: ik ben theesommelier en stiekem ook nog boekhouder. Mijn theebedrijf heet Barn16, mijn administratiekantoor Brederiet. Totaal zijn er nu zo’n paar honderd theesommerliers in Nederland schat ik. Je mag jezelf theesommelier noemen als je ten minste de éénjarige opleiding hebt gevolgd. De volledige opleiding duurde eerst drie jaar, nu twee. Ik ben nu met mijn tweede jaar bezig. Maar daarna blijf je als theesommelier altijd masterclasses volgen om bij te blijven.Daarnaast ben ik een echte levensgenieter en vakantieganger. Ik geniet ervan om andere landen en culturen te ontdekken.”

 

2. Je bent net terug van een theereis door China. Wat houdt een theereis in?

“Een theereis houdt in dat je met een groep mensen op reis gaat die allemaal willen leren over de thee in dat land, en hoe die groeit en geproduceerd wordt. Ik ben net terug uit Yunan in China, waar de focus lag op Pu-Er thee. De theereis werd georganiseerd door Origin Trips. De eigenaresse van Origin Trips is als General Manager werkzaam bij het opleidingsinstituut voor thee en koffie; de ITC Academy. Daar ken ik haar van. Ik heb me zelf ingeschreven voor de reis. Er kunnen maximaal twaalf mensen mee.”

 

Yunnan, China

Theeveld Yunnan

het rollen van de thee, na het wokken wordt de thee gerold, om het blad wat te kneuzen zodat de aroma’s vrij kunnen komen.

3. Waarom ga je mee op zo’n reis?

“Je leert tijdens een theereis enorm veel. Tijdens de reis leer je over het land en de thee daar, maar ook waarom die thee daar vandaan komt. Wat maakt een Oolong thee uit Java anders dan één uit China? Waarom smaakt iets zoals het smaakt? Pas als je in een land bent geweest en de mensen achter de thee hebt ontmoet en het proces hebt doorlopen, valt alles wat je bij de opleiding leert op zijn plaats. Laatst had ik een toets over Pu-Er thee. Daar ben ik dus geweest met de theereis en ik hoefde daardoor eigenlijk niet meer te leren voor de toets. Door zo’n reis blijft de info beter hangen dan ‘gewoon’ leren. Theereizen zijn overigens geen verplicht onderdeel van de opleiding, maar het is wel leuker leren. China was mijn tweede theereis. Ik ging eerder al mee naar India. Daar praat iedereen goed Engels, dus dat vond ik voor een eerste theereis wel fijn.”

 

4. Waar ben je allemaal geweest en wat heb je zoal gedaan?

“Tijdens de theereis bezoek je theeplantages, help je mee bij het plukken en verwerken van de thee, je gaat naar theeproeverijen, en de andere dag weer naar een theefabriek, om te kijken hoe de thee aankomt, hoe het gemaakt wordt, en uiteindelijk wéér even proeven met de eigenaar. Je mag echt meehelpen en doorloopt het hele proces. Ook zijn we in een theewinkel geweest, waar iemand werkte die afgestudeerd was in Pu-Er thee aan de universiteit. Die kon álles vertellen. Zo ben je weer de hele dag aan het proeven en vragen aan ’t stellen en aan het luisteren naar alle verhalen. In Pu-Er city zijn we ook naar de theemarkt geweest. Daar worden zakken thee van 100 kilo verkocht. Bij sommige kramen mochten wij een zakje van twee kilo kopen, maar bij anderen werden we weggelachen.”

 

Theemarkt in Pu Er city

De thee wordt gewokt, om de oxidatie tegen te gaan, zwarte thee oxideert en groene thee niet, het heet killing the greens, het tegengaan van het oxideren.

 

5. Waar gaat je volgende theereis heen?

“Ik denk Nepal. Dat is een relatief nieuw theeland. Men is in Nepal pas een jaar of vijftien, twintig met thee bezig. Je zou denken dat ze zich zouden richten op zwarte thee, net als India, maar Nepal heeft juist contact gezocht met Japan. Japanse theestruiken groeien ook al in China. Er kan namelijk nooit genoeg Japanse thee groeien in Japan zelf. Dat gebeurt nu eveneens in Nepal. Wat ik ook leuk zou vinden aan een theereis naar Nepal is dat je er veel biologische en kleine theeboertjes hebt.”

 

6. Waarom ben je Barn 16 begonnen? Vanwaar de switch?

“Na 21 jaar mijn eigen administratiekantoor te hebben gehad, wilde ik niet meer zoveel stress. Bij administraties komen toch vaak deadlines kijken, en als een klant dan te laat aanlevert werkte ik weer harder. Grappig genoeg praatte ik met een klant over wat we zouden willen doen, en daar kwam rustig genieten van een boek en thee uit.  Samen zijn we toen Barn16 gestart, maar mijn compagnon is inmiddels weer vertrokken. Ik heb overigens niet in één dag besloten om Barn16 te beginnen, hoor. Eerst ben ik een dagje bij de opleiding tot theesommelier gaan kijken. Toen was ik meteen overtuigd. Ik was altijd al wel een theedrinker en op reis zocht ik regelmatig naar de lokale theesoorten.”

 

7. Kom je fulltime rond als theesommelier?

In het begin wilde ik fulltime Barn16 gaan runnen. Toch heb ik na het eerste jaar maar weer wat boekhoudingen opgepakt. Het duurt zo’n vijf jaar voor je echt een bedrijf hebt opgebouwd. Als theesommelier verdien ik nu – na drie jaar – nog steeds een parttime inkomen. Ik vind het niet erg dat ik nog één dag in de week werk voor wat boekhoudklanten. Ik wil een goed inkomen hebben en heb administratie altijd als het oplossen van een leuke puzzel gezien. Wellicht verdien ik ooit genoeg als theesommelier, maar tot die tijd blijf ik gewoon zo doorgaan. Nederlanders weten ook nog amper wat een theesommelier is. Laatst kreeg ik een opdracht voor 250 theekerstpakketten, maar dat gebeurt nog niet aan de lopende band.”

 

Thee in wijnglas bij salade

Theeproeverij

 

7. Hoe heb je de switch daadwerkelijk kunnen maken?

“In 2011 kreeg ik het idee voor Barn16. In 2012 ben ik toen een samenwerking gestart met ander bedrijf om mijn werkzaamheden voor mijn bedrijf af te  kunnen bouwen. In 2013 startte de webwinkel. Mijn toenmalige compagnon en ik waren destijds allebei één dag per week met Barn16 bezig. Een jaar later was de website af, de inkoop gedaan en lag er een marketingplan. Dat ging mij te langzaam! Daarom werd de knoop doorgehakt en ben ik in 2015 gestopt met boekhouding en heb me volledig gestort op Barn16. Ik heb al die jaren ook flink gespaard, zodat ik sinds 2015 heb kunnen doorleven als ik voor mijn Barn16 deed.”

 

8. Je bent al 21 jaar ondernemer. Wat is nu totaal anders aan ondernemen dan toen je begon?

“Eigenlijk is het enige grote verschil social media. Als ondernemer profileer je je nu op social media en vertel je wat wat je doet en waar je mee bezig bent, waardoor je een grotere groep kunt bereiken. Netwerken met andere ondernemers en mond-tot-mondreclame blijven echter ook nog steeds goede methoden om te groeien als ondernemer. Uiteindelijk moet iedereen weten wat je doet, iedereen moet je gezien hebben. Net als vroeger is het in het begin ook nog steeds nodig om veel uren te investeren, veel bezig te zijn. Dat is hetzelfde als 21 jaar geleden, maar door social media gaat het nu wel sneller.”

 

Hier sta ik in een winkel waar ik ruim een uur ben geweest, kreeg thee aangeboden, de familie kwam erbij en ik raakte met hen in gesprek doordat de jongedame Engels sprak.

Mingtze, een jonge Chinees van 36 jaar die 12 jaar geleden de theefabriek in Yiwu heeft gekocht en prachtige Pu-Er thee maakt, er is in de Pu-Er thee grof geld te verdienen.

 

9. Heb je een ultieme ondernemerstip voor de lezers van Artikel 2.55?

“Als ondernemer moet je lef hebben. Volg een opleiding en ga het doen! Ik ben 21 jaar geleden mijn eigen administatiekantoor begonnen. De eerste anderhalf jaar werkte ik daarnaast nog via een uitzendbureau, tot ik genoeg klanten had om de sprong te wagen. Gewoon doen, niet bang zijn en zorg dat je een buffertje voor een paar maanden hebt. Dan heb je meer zekerheid. Maar het blijft een kwestie van ervoor gaan. Eenmaal begonnen? Praat met iedereen over je nieuwe bedrijf, zelfs op verjaardagen. Je weet nooit wat mensen voor je kunnen betekenen. En als het niet lukt kun je gewoon weer een baan zoeken en ben je weer een ervaring rijker. Denk jij na over ondernemen? Dan doen! Al begin je twee dagen per week!”

 

10. Tot slot: waar kunnen we terecht voor jouw theekunsten?

“Ik heb een webshop voor thee op Barn16.nl. Ook is mijn thee te koop bij twee winkels, in Vorden en in Hengelo (Gelderland). Daar heb ik drie vierkante meter gehuurd en worden 70 soorten thee verkocht. Op mijn andere website, Thee-proeverij.nl, kun je terecht voor theeproeverijen en andere workshops, zoals high tea hapjes maken (en opeten!), een workshop ice tea of mocktails maken of je eigen thee samenstellen. Op termijn wil ik ook een workshop gaan aanbieden over hoe mensen wereldwijd theedrinken. De verschillende ceremonies zeg maar. De workshops vinden plaats in mijn (thuis)kantoortheeruimte aan huis in Empe of op locatie.”

 

Volg Barn 16 op Facebook en Instagram. Houd ook de website in de gaten, van Ilse start binnenkort met bloggen!

 

Heb jij vragen aan Ilse over haar carrièreswitch van boekhouder naar theesommelier of over thee inhoudelijk? Laat ze achter in de comments en ik zorg voor antwoorden! 

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube (elke week een nieuwe video).

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *