Must-do in Noorwegen: beklim Preikestolen [+video] 2


Bovenop de Preikestolen (600 meter boven het water)

 

Waaghalzen die met hun voeten over de rand een broodje eten of hun baby langs de klif laten kruipen. Alles voor de foto: dat is de angstaanjagende Preikestolen en de prachtige hike daar naartoe. Een must-do in Noorwegen!

 

Google ‘Noorwegen’ en je krijgt gegarandeerd de Preikestolen te zien, een angstaanjagende rots die op een bizarre manier boven het fjord uittorent. Preikestolen is 600 meter hoog en is als ’t ware een plateau (‘Preekstoel’) dat loodrecht boven het water ‘hangt’. Een enge ervaring maar des te meer bijzonder. Zonder hike naar Preikestolen is je rondreis Noorwegen niet compleet, en daarom trok ik begin mei 2017 de stoute wandelschoenen aan. Kijk mijn vlog om de hike met mij ‘mee te beleven’ en lees verder voor praktische informatie en tips.

 

Hoogtepunt van Noorwegen

Ik keek hier al maanden naar uit. Vanaf het moment dat ik wist dat ik naar Noorwegen zou gaan en de omgeving ging Google’en, kwam ik deze rots tegen en besloot die sowieso te gaan beklimmen. Dat bleek gelukkig do’able. De bekende Preikestolen bewandel je in zo’n twee uur heen en twee uur terug vanaf de parkeerplaats, waar je overigens ook kunt verblijven in het mooie ho(s)tel Preikestolen Fjellstue. Het uitzicht vanaf dit hostel is al prachtig (op een meertje tussen de bergen), maar de hike naar de top én het uitzicht vanaf de Preikestolen is ronduit magisch. En best eng. Bij ons waaide het behoorlijk, en dan besef je toch dat je er met één harde windvlaag geweest kan zijn. Het plateau torent 600 meter boven het water uit in het prachtige fjord, maar dat maakt een val niet minder dodelijk. Oppassen en genieten! Wat een kick!

 

Oppassen voor windvlagen op de Preikestolen!

 

Hiken naar de Preikestolen: de mooiste wandeling van Noorwegen

De hike naar de Preikestolen is goed te doen. Op een rustig tempo hike je in twee uur naar de top (dé Preikestolen) en in twee uur weer terug. Wie goed fit is kan het best in drie uur redden. Houd echter ook rekening met foto’s onderweg en uiteráárd op de top. De totale afstand van de hike is zes kilometer en het hoogteverschil is 350 meter.Onderweg kom je bos, moeras, rotslandschappen en prachtige vergezichten tegen. Het pad is goed bewandelabaar. Af en toe stap je van rotsblok naar rotsblok, maar je loopt ook vaak op een ‘normale’ ondergrond.

 

Op weg naar de Preikestolen

Uitzicht op het Lysefjord

 

Overnachten in de buurt en als eerste op Preikestolen

De handigste en mooiste plek om te overnachten in de buurt is bij Preikestolen Fjellstue. Dit hotel, hostel en restaurant heeft een geweldig uitzicht op een meer tussen de bergen en ligt naast het startpunt van de hike, waar dagelijks vele bussen hordes toeristen droppen. Dit brengt me meteen naar het volgende punt: vertrek op tijd voor de hike, ook als je bij Preikestolen Fjellstue verblijft. Dit geeft je sowieso al een voorsprong, want mensen die daar niet verblijven moeten eerst nog een stukje rijden vanuit andere plaatsen, maar extra vroeg vertrekken loont echt. Ik begon in mei om 7:00 uur met de hike en was als eerste(!) bovenop de Preikestolen. Dit is magisch en levert bovendien mooie foto’s op. In het hoogseizoen zijn er soms wel honderd mensen tegelijk op het plateau, dus zet dan maar iets vroeger de wekker, toch? Op de terugweg kwamen we al tientallen mensen tegen, dus ook in het laagseizoen (mei) kan het al behoorlijk druk worden op de Preikestolen…

 

Preikestolen Fjellstue

 

 

Hoe en wanneer kom je er?

De Preikestolen is te bewandelen van april tot en met oktober. Daarvoor en daarna ligt er hier nog een dik pak sneeuw, wat wandelen niet mogelijk maakt. Je ziet dan namelijk niet waar je je voeten kan neerzetten én er is uitglij-gevaar. Ik was er zelf in mei, en hoewel er toen geen sneeuw meer lag, was het nog behoorlijk frisjes én er stond een harde wind. Je snapt dat dit gevaarlijk kan zijn om zo’n hoog rotsplateau. Oppassen dus, goed schoeisel aantrekken en geen rare selfies maken. Ook niet als je blogger bent…

De Preikestolen ligt op 8,5 uur rijden van hoofdstad Oslo en 6,5 uur rijden van de stad Bergen. Ik zou je niet aanraden om er rechtstreeks heen te rijden. Er is genoeg te zien onderweg! Wat ik wel zou aanraden is om een auto te huren. Zo ben je niet afhankelijk van openbaar vervoer en kun je uitstappen (en weer instappen) waar en wanneer jij wilt.

 

Alaska? Of Noorwegen? 🙂

Prachtig ruig landschap

Moeraslandschap onderweg naar de Preikestolen

 

Zou jij op de rand durven te zitten?   

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Must-do in Noorwegen: beklim Preikestolen [+video]