Hoe houd ik een goede werk/privé-balans?


By José Chan

 

Een goede balans tussen werk en privé is voor veel mensen lastig. Zeker als je eigen baas bent kan het moeilijk zijn om met zoveel vrijheid én verantwoordelijkheid om te gaan. Lees hier mijn tips.

 

Als ondernemer heb je enorm veel vrijheid. Je kunt zelf bepalen voor wie je werkt, hoe je dat doet, wanneer je dat doet en waar je werkt. Dit brengt vanzelfsprekend ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Wie geen discipline heeft komt misschien helemaal niet aan werken toe en gaat ten onder aan de grote vrijheid. Andersom kan die verantwoordelijkheid ook weer te veel worden. Ondernemers kunnen het gevoel hebben altijd aan het werk te (moeten) zijn. Aan vrijheid heb je weinig als je slaaf van je eigen klanten bent…

 

Werk/privé-balans als digital nomad

Digitale nomaden gaan nog een tandje verder. Zij moeten balanceren tussen vrijheid en verantwoordelijkheid terwijl ze ook nog eens worden geprikkeld door de eindeloze mogelijkheden en uithoeken die onze wereld rijk is. Gedisciplineerd blijven terwijl je kan gaan surfen in Costa Rica of chillen op Bali, dát is een kunst. Terwijl je als digital nomad ook weer niet alleen maar aan het werk wilt zijn. Aan mooie plekken heb je niets als je alleen maar binnen achter de laptop zit!

 

Wat is vakantie en wat is werk?

 

Onverschillig: doei werk!

Werknemer, ondernemer, digitale nomad… we kampen allemaal met dezelfde struggle: een goede werk-privé-balans. (Aan het woord work/life balance heb ik dus écht een hekel – lees hier waarom). De één vind het misschien moeilijker dan de ander. Sommige mensen kunnen om vijf uur de laptop dichtklappen en tot de volgende ochtend negen uur niet meer aan werk en hun klanten denken. Zo was ik een beetje in loondienst. Ik nam mijn werk nooit – letterlijk of figuurlijk – mee naar huis. Werkte ook zelden over. Dat vond ik onzin als werknemer, want ik werd daar toch niet voor betaald? En als het eens rustiger was mocht ik toch ook niet eerder weg? Ik was een beetje recalcitrant en onverschillig. Maar ik wil helemaal niet onverschullig zijn over iets dat ik circa 40 uur per wek doe. Dat is zonde van je leven! Daarom begon ik voor mezelf.

 

Mijn veranderende werk/privé-balans

Toen ik voor mezelf begon werd het opeens een stuk moeilijker om een goede werk/privébalans te hanteren. Ik was namelijk niet meer recalcitrant en onverschillig tegenover mijn werk en klanten. Het waren namelijk míjn werk en klanten. Mijn opdrachten die ik met bloed, zweet en tranen had binnengehaald en waarmee ik zelf mijn eigen centen verdiende. Ga dan maar eens ‘nee’ zeggen om vijf over vijf 😉 Ik wilde ook helemaal geen nee meer zeggen, want ik heb alles voor mijn klanten over. En ik vind mijn werk en het ondernemerschap fantastisch.

 

Hoera, SuusjeHQ 1 jaar! Geen straf om te werken!

 

Hoe ik balanceer tussen werk en privé

Het is belangrijk dat ik mezelf soms een halt toe moet roepen. Dat ik niet continu moet werken. Dat ik ook nog andere dingen doe en daarvan geniet. Gelukkig lukt dit me goed. Hoe ik dat doe? Ik denk dat onderstaande dingen zeker helpen.

 

1. Let it go!

Mijn werk gaat als ondernemer altijd door en tegelijkertijd kan ik altijd pauze – of een dag vrij – nemen als ik dat wil. Ik reis voor mijn werk en ik werk op reis, en tegelijkertijd heb ik altijd vakantie. Mijn privévermogen en zakelijk vermogen zijn één (ik heb een eenmanzaak). Kortom, mijn werk en privé lopen dwars door elkaar heen. Maar who cares? As long as I’m happy!

Lees ook: De balans tussen werk en privé bestaat niet 

 

2. Thanks to the boyfriend

Een relatie hebben geeft mij een soort van ritme dat mij af en toe dwingt om te stoppen met werken. Als mijn vriend om half zeven thuis komt is dat voor mij een mooie aanleiding om te stoppen met werken en te gaan koken. Hetzelfde geldt voor het weekend, althans, zíjn weekend. Voor mij hebben de dagen van de week wat minder betekenis sinds ik onderneem. Als ik geen zin heb op vrijdag doe ik lekker niets meer. En soms begin ik op zondag alvast aan een klus voor de nieuwe week. Maar in het algemeen vier ik weekend als mijn vriend weekend heeft. Fijn!

 

3. Geen reis zonder werk

In 2016 was ik vijftien weken op pad. Dat kan ik doen doordat ik mijn werk meeneem en op reis regematig mijn laptop openklap. ‘Vind je het dan niet zonde om op vakantie te moeten werken?’ wordt mij dan wel eens gevraagd. Nou, nee, want zonder dat werk had ik niet eens op reis kunnen zijn! Ik werk liever af en toe door op reis dan dat ik ‘maar’ vijf weken per jaar weg kon gaan. Ik zie het dan ook niet meer als ‘vakanties’, maar als pure verplaatsingen van mijn leven. Vakantie is vrij zijn, en dat heeft niets meer locaties te maken voor mij.

 

4. Werk is maar werk

Hoe leuk ik mijn werk en het ondernemerschap ook vind en hoe belangrijk ik mijn klanten vind, werk blijft toch ook maar werk. Er gaan geen mensen dood als ik een dag niet reageer. Mijn werk gaat over online zichtbaarheid, over content, over media-aandacht. Dat zijn geen zaken van levensbelang. En met dat in mijn achterhoofd kan ik me echt niet druk maken als ik mijn laptop eens links laat liggen.

 

5. Happiness first, business success second

Het allerbelangrijkste in het leven? Gelukkig zijn. Dát is succes voor mij. Ander succes is succesvol zijn als ondernemer. Dat is ook leuk, maar dat alleen gaat me nooit gelukkig maken. En dat besef ik me maar al te goed als ik weer eens een flinke werkdag maak/ Dan denk ik: is dat het dan? Werk, werk, werk? Zolang je niet in balans bent en alleen maar loopt te stressen, hoeveel is je succes je dan waard? Hoe gelukkig ben je dan? Daarom streef ik altijd naar een goede balans tussen werk en privé. Want happiness is the highest level of success en staat dus altijd op één. Daarna komt mijn zakelijke succes.

 

Heb jij vragen aan mij over hoe ik mijn werk/privé-balans hanteer? Laat het me weten! Ik ben ook erg benieuwd hoe jij tegen de werk/privé-balans aankijkt en hoe jij in balans blijft. Hoe is deze balans voor jou? 

 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *