Vega-challenge: 30 dagen geen vlees voor een happy world 3


Vegan kikkererwtenpompoenburger (Praag, 2016)

 

Sinds 29 mei eet ik geen vlees meer. Dat doe ik totaal 30 dagen lang. Een sneak-peek naar het vega bestaan? Of een naïeve poging om de wereld in één maand te verbeteren? Ik praat je bij over mijn vega-challenge!

 

Op Artikel 2.55 delen we (ja, meervoud) niet alleen content over ‘leuker werken‘ en ‘meer reizen‘ (liefst gecombineerd), maar ook over happiness. Uiteindelijk is dat – voor ons – namelijk het doel van dat leuke werk en die vele reizen. Deze ideale balans maakt ons gelukkig. En als mensen gelukkig zijn kunnen ze ook anderen helpen om gelukkig(er) te worden. En dat is nou net mijn missie. Ik zou willen dat iedereen gelukkig kon zijn en dezelfde kansen zou krijgen om net zo veel vrijheid en geluk te voelen als ik. Helaas is dat in veel landen totaal nog niet het geval, maar ik doe mijn best 😉 Een betere wereld begint bij jezelf, al zijn het kleine stapjes!

 

Meer dan mijn eigen geluk

Enfin, ik drijf nu al af. Ik wilde duidelijk maken dat mijn levensmissie groter is dan mijn eigen geluk, dan mijn eigen bedrijf en vele reisjes. Ik heb niet alleen het beste voor met andere mensen, maar ook met dieren en de rest van de wereld. Niet gek eigenlijk, want wie van reizen houdt, houdt toch ook van natuur? En van vrijheid? En van alle andere dingen waar het écht om draait in het leven? Daarom wil ik het vandaag eens hebben over iets heel belangrijks. Iets dat ons allemaal aangaat. Ik heb het over de planeet. En dan met name de opwarmende planeet, die voller en voller wordt en waar de planeet meer en meer onder lijdt.

 

Eén dag geen vlees

Van waar deze blog? Alora, vorige maand deed ik een pr-klus voor Boon, een Nederlandse producent van veganistische producten, zoals hun nieuwe falafelburger. Boon wilde niet alleen hun nieuwe producten goed in de markt zetten met een media-offensief, maar bovenal mensen bewust maken van het effect van het eten van vlees, en het effect van het níet eten van vlees. Zondag 28 mei was het International Hamburger Day. Boon greep de gelegenheid aan eens te (laten) onderzoeken hoeveel we samen zouden besparen als heel Nederland géén (vlees)hamburger zou eten die dag. Dat bleek schrikbarend veel te zijn. Meer dan 70.000 kilo vlees,  1.774.916 kilo CO2eq en 30.799 kubieke meter water. Dat komt neer op meer dan 295 rondjes om de aarde in een personenauto. Het watergebruik van de besparing komt neer op meer dan 205.300 keer in bad. Oei! En dat hadden we dus kunnen besparen als heel Nederland 28 mei – één dagje! – geen hamburgers had gegeten

 

 

Land, water en CO2

Door deze klus ben ik vorige maand in de ban van vlees geraakt. Of eigenlijk het eten van dierlijke producten. Ik keek ein-de-lijk de docu The Cowspiracy en dat raakte me – zoals voorspeld – nog meer. Het komt erop neer dat de vleesindustrie de grootste verpester van de aarde is. Niet de fossiele brandstoffen, niet het plasticprobleem, maar de veeteelt! Dit komt simpel gezegd doordat – voornamelijk – koeien enorm veel land nodig hebben om te leven. Niet alleen om op te grazen, maar ook om het voedsel op te kunnen verbouwen dat nodig is om de koeien te voeden. Als we zo doorgaan – met de bevolkingsgroei en de vleesconsumptie – is er straks geen stukje land meer over dat niet voor veeteelt is bestemd. En waar gaan we dan wonen? Waar gaan we dan op reis? Waar gaan we dan genieten? En oja, waar gaan we dan van ademen? Als we zondag 28 mei geen hamburger hadden gegeten, hadden we maar liefst 2.2 miljoen m2a oftewel meer dan 317 voetbalvelden bespaard aan landgebruik. En dan stoten die koeien ook nog eens CO2 uit…

 

Niet duurzaam: de aarde met een houdbaarheidsdatum

Ik snap die vegeatariërs – en ja, zelfs veganisten – steeds beter. We kunnen zo niet doorgaan. Vroeg of laat houd het vanzelf op. Dan kunnen we toch maar beter nu vast beginnen met de ommezwaai? Wie elke dag vlees eet is niet verantwoord bezig. Wie meerdere keren per week vlees eet is niet verantwoord bezig. Eigenlijk moeten we allemaal – voorlopig – eens stoppen met het eten van dierlijke producten. Zo gunnen we de aarde weer wat tijd om op sterkte te komen, om de zee zichzelf weer te laten vullen, om de planten weer te laten groeien en om de lucht weer een beetje gezonder te maken. Om de wereld weer een beetje duurzamer te maken!

 

SuusjeQ een vegetariër..?!

Nu moet ik bekennen dat ik niet erg gelukkig word van de gedachte aan een leven zonder vlees. Ik vind hamburgers heerlijk, smul van bacon, lust graag een kippetje, spekje, eendenborst, lamsrack and whatnot. Maar misschien moet ik er toch aan wennen dat ik dit niet mijn hele leven ga (kunnen) blijven eten. Misschien moet ik eens testen hoe het zou zijn om zonder vlees te leven… Zou het eigenlijk best meevallen?

 

 

Mijn 30 dagen vega-challenge

Omdat het niet goed voelt om dit allemaal te roepen en zelf niets te doen, ben ik sinds Dag Hamburgerdag (vanaf 29 mei jl.) begonnen aan mijn 30 dagen vega-challenge. Ik eet 30 dagen lang geen vlees. Technisch gezien dus tot en met 27 juni. Dit doe ik vooral om eens te kijken hoe het leven mij bevalt zonder vlees. En om de wereld toch een beetje – hoe klein dan ook – beter te maken. Ik weet dat ik als één persoon niet de wereld ga veranderen, maar als iedereen dit blijft denken verandert er inderdaad niets. Een betere wereld begint bij jezelf, en ik begin deze maand gewoon eens bij het begin.

 

Wie doet er ook 30 dagen vega mee? Of ben je al vegetariër? Ik ben benieuwd waarom jullie wel of geen vlees eten. Of zelfs helemaal vegan eten? Tips voor recepten of het switchen van carnivoor naar vegetariër zijn welkom!

N.B. Wat ik na deze 30 dagen ga doen? Dat weet ik nog niet. Ik beloof niet dat ik (al) een vegetariër word, maar ik denk dat ik mijn vleesgedrag zeker wel ga minderen. Eén keer per week één stukje vlees bijvoorbeeld? Ik ga het zien! Tips?

 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Vega-challenge: 30 dagen geen vlees voor een happy world

 • Nancy

  Ik word absoluut geen vegetariër maar ik ben wel al lange tijd flexitariër. Dat betekent dat ik zowel vlees als vis eet maar ook vegetarisch als onderdeel van mijn menu zie. Ik eet sowieso met mijn man eens in de week volledig vegetarisch en vaak als hij buiten de deur eet/voor zijn werk ergens naartoe moet, houd ik het thuis ook vegetarisch. Ik heb gekozen om dit te doen om de wereld inderdaad beter te maken. Niet voor de welzijn van het dier maar puur en alleen voor de welzijn van de wereld. Ik wil namelijk samen met alle andere dingen die ik doe, de wereld doorgeven aan de volgende generatie en de boel dus niet slechter achterlaten. Ik hoop dat ons dat zal lukken. Maar als niemand het doet… gebeurt er niets. Dus kan je maar beter zelf beginnen! Goed idee dus, Suzanne! Ik hoop dat de vega challenge je goed zal bevallen en wie weet, kan je later ipv vegetarisch ook flexi worden. Eet je een paar dagen vega en een paar dagen vlees/vis. Succes!

  • Suzanne Bericht auteur

   Thanks meis! Ik zie het inderdaad wel gebeuren dat ik na deze challenge concludeer dat ik sommige vlees- en vissoorten echt te lekker vind om te laten liggen, maar bijvoorbeeld één keer per week maar ga eten. Tijdens persreizen, reizen en food festivals enzo vind ik het echt een gemis… Hoe erg ik ook van de wereld houd. Nou ja, we gaan het zien! 😉 Tot snel!!

 • Randy Gasper

  Vegan, zoals je vast wel weet. Omdat ik ontbossing ten behoeve van diervoeding en dieren fokken en explosief laten groeien ten behoeve van onnodige luxe consumptie ridicuul vind. Dat mensen vanuit hun oerinstinct naar een stukje vlees grijpen, wil ik nog begrijpen. Dat we dieren maken en vervolgens in 8 maanden opblazen tot slachtvlees vind ik pure manipulatie van een behoefte die alleen wordt aangewakkerd door de mogelijkheid en een stukje marketing.

  Als je toch oerwoud kapt om voedsel te verbouwen dan ten gunste van miljoenen hongerige mensen op de wereld. Maar niet om aanbod te creëren.

  Dan heb ik nu nog over de voorzijde van het verhaal over klimaatverandering, nog niet de achterkant. De uitstoot van immens veel methaan, de waterverspilling, de bodemvervuiling…. de hele keten klopt van geen kant. Iedereen weet het, maar het blijft in stand omdat we niet willen veranderen.

  En dan nog de relatie tussen vlees en de meest nare ziektes. Genoeg redenen om in elk geval stil te staan waarom gemanipuleerd vlees niet klopt. Haha, lekker activistisch. Succes Suzanne! ??