8x Redenen waarom Parkstad een wereldbestemming is 2


Door Inge Rosenbaum

 

Inge reisde de afgelopen jaren de hele wereld over om nu in haar achtertuin de beste reisbestemming ter wereld te vinden. Want ja, Parkstad in Limburg is een wereldbestemming en Inge heeft bewijs!

 

Limburg, waar de zon altijd – nou ja, vaak – nét wat harder schijnt. De provincie met de zachte G, waar bourgondisch leven en genieten je met de paplepel ingegoten wordt. De provincie die vaak als on-Nederlands wordt gezien en onder de vlag van België of Duitsland wordt weggemoffeld. Onterecht, want de provincie heeft veel moois te bieden en is voor een vakantie in eigen land zo leuk juist omdat het zo on-Nederlands aan doet.

 

Geboren en getogen Limburgse

Ik ben een geboren en getogen Limburgse, maar ben inmiddels al langer weg dan dat ik er heb gewoond. Mijn studententijd begon met een jaartje studeren in het altijd bruisende Heerlen (ahum, destijds echt niets bruisends aan). Nu, twintig jaar later, was ik voor de Parkstad Nacht perstrip weer even terug in het zuiden om te ontdekken hoe deze regio zich in twee decennia ontwikkeld heeft. En, het allerbelangrijkst, hoe het for goodness sake mogelijk was dat ik de afgelopen jaren de hele wereld over hebt gereisd om nu in mijn achtertuin de beste reisbestemming ter wereld te vinden.

 

 

Wat maakt Parkstad zo werelds? Ik geef je acht redenen!

 

1. Tourism for Tomorrow Award

Ongelofelijk maar waar. Parkstad won in 2016 de Tourism for Tomorrow Award en mag zich de beste reisbestemming ter wereld noemen. Parkstad won glansrijk van Zuid-Afrika en Zwitserland. Ik hoor je denken ‘hoe dan?’ Wat Parkstad zo onderscheidend maakt, is dat de regio niet is verpest door mijnbouw en industrie, maar juist in een rap tempo een ongelofelijke groei heeft doorgemaakt naar een aantrekkelijke, toeristische bestemming. Daarnaast is het de enige stad in Nederland die in de top 100 van duurzame bestemmingen wereldwijd staat.

 

 

2. Heuvellandschappen en skiresort

Voor een wintersport of een outdoor-avontuur hoef je niet naar Oostenrijk of Frankrijk. In Parkstad vind je ’s werelds grootste indoor skiresort, een heuse Alpine Coaster en kun je klimmen en ziplinen. Ga je liever de natuur in, dan vind je in het groene heuvelland een aantal prachtige natuurgebieden voor urenlang wandelplezier. Als enige wandelgebied in Nederland vind je hier échte hoogteverschillen, wat hiken in Limburg dat on-Nederlandse karakter geeft. Oké, het is geen Inca Trail of Grand Canyon, maar uitdagender dan dit gaat het in Nederland in ieder geval niet worden.

 

3. Little Tuscany

Ooit won ik met een té slechte slagzin een geheel verzorgde reis naar Toscane. Van Italië had ik nog niet zo gek veel gezien, maar op Toscane was ik op slag verliefd. Wat een prachtige plek en uiteraard speelt de overheerlijke Italiaanse cuisine ook een grote rol in mijn Italian crush. Maar ik ontdekte in Parkstad dat je niet naar Italië hoeft af te reizen om je in Toscane te wanen. Een bezoek aan Landgoed Winselerhof – en dan vooral op een zonnige dag – en het is nét of je in een wijngaard in Little Tuscany zit. Een heerlijke rustige omgeving met Italiaanse sfeer én eten. La vita e bella!

 

 

4. Urban look & feel: streetart Heerlen

Ik kan niet meer op één hand tellen hoe vaak ik in Penang (Maleisië) was. Ik kwam er vooral voor een visa run vanuit Thailand (oh en het overheerlijke Indiase eten in Little India). Tot die ene keer dat ik George Town eens écht ging ontdekken. Wat me vooral is bijgebleven aan dit UNESCO Werelderfgoed is de street art waar de hele stad mee is opgeleukt. Tijdens een street art wandeling zie je de mooiste kunst én ontdek je ook andere prachtige plekjes in de stad. Het goede nieuws? Daarvoor hoef je dus niet meer all the way naar Maleisië te reizen. Heerlen is the place to be voor de mooiste murals met een urban look & feel.

 

 

5. Lokaal bier

Wat is er nou fijner dan op een nieuwe bestemming aankomen en meteen te ontdekken hoe lekker het eten is én hoe goed het lokale bier smaakt? Bij een spicy Thaise curry drink je Singha of Chang en Laap met sticky rice combineert bijzonder goed met het lekkerste bier van Azië: Beer Lao. Maar ook Limburg heeft haar eigen bier: Bijdehand Honingbier, in een dubbel en tripel variant. Moet gezegd worden de bittere hop gaat uitstekend samen met het vleugje zoete honing. Een heerlijk, verfrissend biertje dat absoluut naar meer smaakt.

 

 

6. Cauberg en Mergelland route

Vijf maanden woonde ik in Zuid-Afrika en uiteraard ben ik ook head over heels gevallen voor het prachtige Kaapstad met de beroemde Tafelberg. Maar ook in Zuid-Limburg vind je een prachtig heuvellandschap én de hoogste berg van ons platte kikkerlandje (al hoort dit gebied officieel niet bij Parkstad). Toch is een bezoek aan de Cauberg en een roadtrip over de Mergelland route de moeite waard als je in het zuiden des lands bent.

 

7. Geen tempels maar wel een abdij

Wie ooit in Zuidoost-Azië is geweest, is het vast niet ontgaan. Je wordt er doodgegooid met tempels en – moet gezegd worden – er zitten ook wel hele mooie bij. Op een of andere manier lijken Aziatische tempels een grotere aantrekkingskracht te hebben dan kloosters en kastelen in ons eigen land. Nodig ik je toch uit om eens te gaan kijken bij Adbij Rolduc, de grootste abdij van de Benelux en een pareltje op de UNESCO lijst.

 

 

8. Life is better barefoot

Ik blijf het zeggen: “Life is better barefoot.” Ik kan niet wachten om ergens in een tropisch oord weer op het strand rond te slenteren met mijn blote voetjes in het zand. Maar ook daarvoor hoef ik inmiddels geen uren meer in een vliegtuig te zitten, want Limburg heeft het BloteVoetenPark in Brunssum. Op je blote voeten door de natuur wandelen prikkelt je zintuigen en geeft tegelijkertijd een heerlijke massage.

 

 

Blijf je verwonderen!

Ik denk dat ik door mijn vele reizen heb geleerd op een andere manier naar de wereld te kijken. Zo kijk ik nu ook met een toeristische bril naar mijn eigen land. En eerlijk gezegd heeft ook Nederland een paar pareltjes van bestemmingen. Parkstad is er daar zeker één van.

 

Had jij wel eens van Parkstad gehoord? Staat het op jouw lijstje? 

 

Dit artikel is geschreven met dank aan Parkstad en VVV Zuid-Limburg. Inge’s bezocht Parkstad tijdens een persreis.

 

Volg Inge Rosenbaum op Instagram. Lees hier de andere artikelen van Inge.

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “8x Redenen waarom Parkstad een wereldbestemming is