30 before 30: Kitesurfen op de Achensee, Tirol [+video] 4


Met Becki bij de Achensee in kitesurf-tenue

 

Oostenrijk is prachtig én ook zeker geschikt voor de avontuurlijke reiziger. Ik ging er kitesurfen op de Achensee en behaalde hiermee één van mijn 30 before 30-bucketlist-doelen.

 

Weten jullie het nog? Ik stelde mezelf in mei dit jaar 30 doelen om te bereiken voor ik 30 word. Toen nog vijftien maanden ver weg, nu nog maar dertien maanden van me verwijderd. Tijd vliegt, maar gelukkig heb ik inmiddels al een paar doelen bereikt. Eén daarvan is kitesurfen. Ik nam mijn eerste lesje in Oostenrijk en ging zelfs kitesurfen op de Achensee, waar ik als kind al vaker kwam. Prachtig daar! Heel leuk om terug te zijn én er één van mijn doelen te verwezenlijken! In deze blog en vlog neem ik je mee 🙂

 

Kitensurfen op de Achensee is een goed idee

Begin juli was ik in Oostenrijk in verband met Blogville, een initiatief vanuit de toeristische branche om bepaalde regio’s te laten ontdekken en promoten door bloggers. Eén van de regio’s dit jaar was Tirol, en één van de chalets waar de bloggers zouden verblijven stond in Achenkirch. En in dat plaatsje kwam ik als kind dus al zo’n tien keer  in de winter! Ik kon dus niet anders dan me aanmelden als deelnemer van Blogville. Hoe vet zou het zijn om terug te gaan naar Achenkirch en de mooie Achensee? En om deze regio nu eens in de zomer te gaan ontdekken? Hiken in de bergen en om het meer, en SUP’pen en kitesurfen op de Achensee? What’s not to like? Mijn pitch was overtuigend en zo bevond ik me begin juli na tien jaar weer in Achenkirch.

 

De prachtige Achensee bij Bachau

 

Surfschool Learn2Kite

Mijn eerste kitesurfles vond plaats op vrijdag 7 juli bij surfschool Learn2Kite in Buchau, een miniplaatsje naast Maurach, pal aan de Achensee, en zo’n 20 minuutjes rijden van Achenkirch. Hoewel de naam anders doet vermoeden, geven Daniël en zijn team bij Learn2Kite ook les in SUP boarding en verhuren ze onder andere kajaks. Maar ik kwam dit keer om te kiten. Althans, kitesurfen. En dat heeft iets meer voeten in de aarde dan ‘gewoon’ op een board stappen en gaan.

 

Prepping the kite

Op naar het water

 

Voorbereiding kitesurfen

Om te gaan kitesurfen moet je eerst een wetsuit aantrekken. Eén van mijn favoriete bezigheden op reis! #not Daar overheen gaat een ‘body’ en een harnas (een soort harde luier waar de vlieger aan vast komt te zitten). Tot slot doe je waterschoenen aan en zet je een helm op, en je bent klaar om te beginnen. En als je mazzel hebt mag je dat in het water doen.

 

Kitesurfing preparations

 

Leer kitesurfen in drie lessen

Ik schrijf ‘mazzel’, want als je geen mazzel hebt moet je eerst een lesje droog oefenen op het grasveld. Voor je kan gaan kitesurfen moet je namelijk eerst leren om een kite te besturen. En dat had ik dus nog nooit gedaan. Ik heb wel meerdere keren The Kite Runner gezien en gelezen, maar dat bleek niet genoeg om zo’n ding direct zelf te kunnen controleren. Maar gelukkig mocht ik beginnen met oefenen in het water. Dit deed ik samen met mijn collega-blogger Becki uit Londen/Wenen. Zij hield mij aan mijn harde luier vast, terwijl ik de kite leerde besturen. Af en toe kwam er een windvlaag, waardoor ik de kracht en eigen wil van de kite sterk aan mijn luier voelde, maar dankzij het contragewicht van Becki ging mijn vlieger niet meteen met mij aan de haal.

 

Almost ready

Ready (and sweating)

 

Van kiten naar kitesurfen

De meeste mensen moeten dus drie lessen volgen voor ze echt leren kitesurfen. Nog los van verdere ervaring opdoen natuurlijk, maar meestal mag je pas bij les drie – na het goed leren besturen van de kite – op een board gaan staan. Ongeduldig en fanatiek als ik ben mocht ik echter al tijdens mijn eerste les even op een board proberen. En nou, dat bleek inderdaad weer een extra vaardigheidje. Die kite kon ik inmiddels semi besturen, wat overigens erg kicken is, maar dat board erbij en dan ook nog de kite onder controle houden is een ander verhaal. Helaas dus niet ‘echt’ gesurft, maar de smaak wel te pakken gekregen! En die smaakt naar meer 😉

 

Mijn vlieger en ik

 

 

Wat ik ervan vond

Dat kitesurfen moeilijk is en vooral moeilijk te leren, dat wist ik eigenlijk wel. Dat maakt het ook zo vet als je het wel kunt – lijkt me. Niet iedereen kan het zomaar. Maar als je niet oefent ga je het nooit leren. Ik ben dus maar wat blij dat ik eindelijk de eerste stap heb gezet. En eigenlijk ook de tweede en een beetje de derde stap. Ik heb immers al met mijn voeten in het board gezeten en gevoeld hoe de kite je langzaam overeind trekt (als je kan blijven staan). Het deed me een beetje denken aan waterskiën, wakeboarden (denk ik) en snowboarden tegelijk. En kiten dus. Het zijn echt meerdere sporten en vaardigheden in één. Supercool! En dat alles op het water, omringd door prachtige bergen. Sporten in een toffe omgeving maakt sporten toch wel een stuk leuker dan sporten in een saaie ruimte!

 

Kite nummer 2

Kijk haar gaan

 

En nu?

Nu moet ik dus nog een keer – en liefst meerdere keren – een lesje nemen. En ik heb gehoord dat dat prima in Nederland kan, bijvoorbeeld bij Kijkduin. Maar liever doe ik het natuurlijk nog een keertje op een vette plek. Hawaii, De Filipijnen, de Cariben, Tarifa (Spanje), Marokko, Zanzibar, Zuid-Afrika, Portugal… Wat zouden jullie kiezen? En wie kent er een fijne kitesurfschool in Nederland om mijn kite(surf)-skills bij te houden?

 

De Achensee

Heb jij wel eens gekitesurf’t? En was dit ook op zo’n mooie plek? Meer blogs en een uitgebreide vlog over mijn week aan de Achensee volgen snel! 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

 

Met dank aan Achensee Toerisme en Visit Tirol. En dank aan Daniël van Learn2Kite voor zijn vertrouwen in mij 😉
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “30 before 30: Kitesurfen op de Achensee, Tirol [+video]