Waarom ik al sinds mijn 7de bij de Achensee kom [+video] 2


De Achensee in de zomer

Ruim 20 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Achenkirch, aan de Achensee. Zo’n tien keer kwam ik er terug en werd een ervaren skiër. Deze zomer keerde ik terug en leerde Achenkirch en de Achensee op een andere manier kennen. Die van SUP’pen, hiken en zelfs kitesurfen!

Er zijn een paar plekken waar ik me best wel thuis voel op deze wereldbol. Praktisch elke plek waar ik een tweede keer (of vaker) kom eigenlijk (muhaha), maar een paar plekken in het bijzonder. In Nederland voel ik me bijvoorbeeld erg thuis op de Wadden (met name Terschelling). En in Frankrijk staat mijn thuis in de Provence. Maar er is nog een plekje in Europa waar ik al van kinds af aan kom, en dat is Achenkirch, een klein plaatsje aan de Achensee in Tirol, Oostenrijk.

Typisch Tirol

De skilift (’s zomers gesloten)

Achenkirch, Tirol (Oostenrijk)

Er wonen slechts 2.200 mensen in Achenkirch. Toch is het dorp onder Nederlanders vrij populair. Menig gezin heeft er wel eens een zomer – of wintersportvakantie doorgebracht. In de winter vermaak je je er prima op de latten (zoals ik tien jaar lang deed), terwijl je in de zomer heerlijk kunt genieten aan de Achensee, een prachtig meer op loopafstand van het dorp. Dat had ik dus nog nooit gedaan, dus toen ik las dat Blogville (een soort bloggershuis dat iedere zomer zijn deuren in Italië opent) deze zomer aan de Achensee zou staan, meldde ik mij meteen aan. Hoe vet zou het zijn om terug te gaan naar Achenkirch en de mooie Achensee te ontdekken? Mijn pitch was overtuigend en zo bevond ik me begin juli na tien jaar weer in Achenkirch.

De Achensee ontdekken in de zomer

De regio mag dan bekend staan om het meer en de vele activiteiten die daar te doen zijn (denk aan zwemmen, varen, SUP’pen en kitesurfen), maar ook de bergen blijven in de zomer populair. Sterker nog: ik hoorde dat het juist de bergen zijn die de Achensee zo bijzonder maken. Oostenrijk heeft namelijk veel meer meren, maar dat de bergen echt áán het meer grenzen maakt de Achensee uniek. En uiterst geschikt voor een wandeling om het meer! Daarnaast zijn de bergen sowieso mooi om in te wandelen natuurlijk – juist in de zomer! De activiteiten die op mijn programma stonden hadden dan ook vrijwel allemaal te maken met de Achensee en/of de bergen daar omheen.

Zó mooi is de Achensee

SUP’pen op de Achensee

Ik had al vaker geSUP’t, dus ik heb even getwijfeld of wéér SUP’pen me niet zou vervelen. Maar SUP’pen is eigenlijk altijd leuk en op de Achensee is het zeker een nieuwe ervaring. Wat is dat meer helder! En wat zijn die bergen prachtig. Dat beleef je dus echt het beste vanaf het meer zelf, op een surfplank. Het fijne aan SUP’pen is dat het vrij rustig gaat. Het is een soort meditatie-momentje waar je even helemaal in het moment leeft en mentaal tot rust komt. Ondertussen train je je hele lichaam en maak je de Achensee écht mee. Beleven is immers meemaken. Ik ging SUP’pen met Daniël van Learn2Kite.

SuusjeQ op de SUP

SUP’pen op de Achensee

Hoe mooi is dit?

Sunrise hike in de Rofan Mountains

Toen ik zag dat dit een optie was, heb ik mij ook hiervoor metaan aangemeld: de zonsopgang bekijken vanaf een berg. En aangezien deze persreis in juli plaatsvond, betekende dat dus 4:00 uur opstaan, zodat we genoeg tijd hadden om naar boven te hiken en om circa half 6 ’s morgens getuige te zijn van de sunrise. Maar het vroege opstaan en de redelijk pittige hike (in ieder geval wel op dat tijdstip) was het allemaal waard. Heel bijzonder om eens bewust de zonsopgang mee te maken, en dat op zo’n geweldige locatie. Daarna ontbijten in berghut Astenau Alpe én proosten met Prosecco. Die viel niet helemaal lekker om 6:00 uur, maar al met al een ervaring die ik niet hadden willen missen. Mijn gids was Franz Waldhart van hotel Achentalerhof (waar ik als kind vaak kwam).

Maurach by night (circa 4:30 uur)

De sunrise (circa 5:30 uur)

De berghut

Hiken langs de Achensee: van Pertisau naar Achenkirch

Stond niet officieel op het programma, maar dit mag je natuurlijk niet overslaan als je praktisch naast de Achensee verblijft: een wandeling maken om het meer. Of eigenlijk langs het meer, want ik heb niet het volledige rondje gelopen. De hele Achensee langslopen duurt zo’n zes uur. Ik nam echter de boot van Achenkirch naar Pertisau (ook al een aanrader, dat tochtje!) en maakte een prachtige hike terug langs het meer. Dit duurde (inclusief teruglopen naar ons chalet) ongeveer drie uurtjes. Ik denk dat mijn foto’s voor zich spreken!?

Een zeilboot op de Achensee

Met de boot naar Pertisau

Van die bootjes krijg ik geen genoeg!

En deze mensen ook niet denk ik

Lekker zonnen aan (Achen)see

Wauw!

Hiken naar de Rofan Spitze

Nog iets dat je niet mag missen tijdens een zomer aan de Achensee: een hike door de bergen. Ik ging op pad met ‘bergführher’ Christian Hessing van Alpin Center Rofan en maakte een hike naar de indrukwekkende Rofan Spitze, 2.260 meter hoog. De Achensee en de omliggende dorpjes liggen op nog geen 1.000 meter hoogte, dus dat is best een hike. Gelukkig namen we het eerste stukje de kabelbaan vanuit Maurach. Eenmaal boven is het nog even klimmen tot de Rofan Spitze. Ik weet niet exact hoeveel, maar trek er wel een paar uurtjes voor uit (heen en terug). Maar het is het weer helemaal waard! Wat een uitzicht! Het deed me aan Nieuw-Zeeland denken en dat zegt wel wat 😉 Na de hike maakten we nog een ritje in de Skyglider en aten we een käsebrot with a view.

Mijn gids Christian in zijn driewieler

Ben er klaar voor

Op de Rofan Spitze

King of the world-momentje (en Nieuw-Zeeland memories!)

When someone looks nice but is showing you scary cliffs

Prachtig!

SuusjeQ in the mountains

De top bereikt!

De Skyglider

Met Christian in de Skyglider

Kitesurfen op de Achensee

Last but not least leent de Achensee zich uitstekend voor een lesje kitesurfen. Of meer, want je hebt er vaak toch wel drie nodig om het überhaupt een beetje te leren. Maar daar had ik geen tijd voor. Helaas bleef het daarom bij één les. Maar ik kreeg de kite behoorlijk onder controle (al heel vet!) en mocht zelfs al evenop het board proberen (lukte niet maar dat mocht de pret niet drukken). Lees meer in mijn blog (inclusief vlog) over het kitesurfen op de Achensee. Ook weer bij Learn2Kite trouwens!

SuusjeQ in actie

Praktisch: accommodatie, restaurants & how to get there

Ik verbleef in Chalet Tiroler Madl in Achenkirch. Chalet Tiroler Madl is een prachtig, ruim en gerenoveerd (in Tiroler stijl) huis voor vier tot zeker tien personen (vijf slaapkamer en drie badkamers). Het huis ligt op één minuut lopen van de skiliften en op circa 20 minuutjes lopen van de Achensee. Er is een Spar-supermarkt op 650 meter lopen en diverse restaurants binnen een straal van 200 meter.

Restaurant-tip: Gramaialm, een restaurant (en hotel en spa) gelegen in een prachtige vallei. Gramaialm ligt op een half uur rijden van Achenkirch. Je eet er heerlijke Tiroler gerechten in een typische Tiroler inrichting. Aanrader!

Ik vloog met KLM van Amsterdam naar München. Vanaf het vliegveld van München is het nog bijna twee uur rijden naar Achenkirch. Je kunt ook vliegen op Innsbrück. Dan is het een uurtje rijden, maar er vliegen minder vliegtuigen op de Tiroolse hoofdstad dan op München.

When in Tirol…

Lijkt de Achensee jou een fijne bestemming? En zou jij er liever in de winter of zomer heengaan?

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Ik verbleef in Achenkirch op uitnodigen van Blogville, in samenwerking met Visit Tirol en Achensee Toerisme. Alle activiteiten en mijn verblijf zijn gesponsord. Dit doet niets af aan mijn mening en ervaringen.
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Waarom ik al sinds mijn 7de bij de Achensee kom [+video]