25x Dingen die ik leerde tijdens Nomad Cruise V [+video]


Nomad Cruise V

 

Eén groot feest? Jazeker! Maar ik leerde ook een hoop van mijn trans-Atlantische reis met Nomad Cruise. Over cruisevakanties, leven als digital nomad en vooral: mezelf.

 

Eind september stapte ik aan boord van Nomad Cruise: een journey of a lifetime van Las Palmas, Gran Canaria naar Colon, Panama. Samen met 259 andere digital nomads woonde ik veertien dagen lang talks en workshops bij, dronk cocktails aan het zwembad en borrelde tot in de kleine uurtjes bij de poolbar. Ondertussen probeerde ik ook nog te bloggen en vloggen én uit te rusten. Een inspirerende, sociale en leerzame reis, zo begrijp je. Dit leerde Nomad Cruise mij:

1.  Het is niet eng om voor een grote groep te spreken, zelfs niet in het Engels

Op dag drie gaf ik een pr-workshop aan zo’n 30+ mensen. Het was niet mijn eerste pr-workshop (en ook niet mijn laatste) maar wel mijn eerste in het Engels. En hoewel ik van tevoren een beetje zenuwachtig was, was het uiteindeijk helemaal niet eng en ging het prima. Ik heb veel leuke reactie gekregen! Wel ben ik erachter dat ik stemoefeneningen wil gaan doen en dat ik moet leren om stil te staan/niet te veel te bewegen.

 

2. Ik weet meer van pr dan ik denk

Veel mensen vonden mijn pr-workshop erg nuttig en maar weinig andere nomads bleken in pr te werken. Oftewel, ik kan mijn expertise veel meer gaan uitbuiten! Bij deze dus: I’m a pr manager, helping travel and social enterprises with their pr / media exposure / free publicity in the Netherlands. Anybody?

 

3. Ik kan zonder wifi!

Toen ik hoorde dat de wifi aan boord erg slecht en ook nog betaald zou zijn, besloot ik er een tweeweekse digital detox van te maken. Ik heb op de boot dan ook geen wifi gebruikt en ben ook niet in de verleiding gekomen. Ik vond het eigenlijk juist heerlijk en ik miste het amper. Als het er is ben ik verslaafd, maar als het er niet is, gaat het dus prima.

 

-> Bekijk ook mijn vlog: ‘A day in the life of a Nomad Cruiser’

Zo zag een dag op het schip eruit!

 

4. Je kan je op een cruiseschip best alleen voelen. Letterlijk en figuurlijk.

Met 259 andere digital nomads en totaal zo’n 1.200 mensen op een schip: is dat niet heel druk? Dat viel dus hartstikke mee! Er zijn genoeg plekjes te vinden waar je alleen kan zijn. En soms kon ik mij zelfs alleen voelen, ook al had ik genoeg mensen om me heen. Tja, dat is soloreizen hè?

 

5. Ik ben geel, rood en beetje blauw

Tijdens de workshop van Lucia. kwam ik erachter dat mensen in vier hokjes te plaatsen zijn: rood, geel, groen of blauw. Na een korte quiz bleek ik vooral geel, rood en in mindere mate blauw te zijn. Een beetje een gespleten persoonlijkheid dus, of gewoon veel kwaliteiten 😉

 

6. Ik ken mijn kernwaarden

Imke stuurde me voor mijn reis een oefening op om mijn eigen kernwaarden in kaart te brengen. Hier ben ik tijdens de cruise eens goed voor gaan zitten. Wat is voor mij belangrijk? Wat zijn mijn normen en waarden? Aan de hand van de kernwaarden én de workshop van Lucia heb ik veel meer inzicht in mezelf en mijn keuzes en dromen.

 

7. Ik hou van sporten

Al vanaf kinds af aan sport ik wekelijks en dat doet me altijd goed. Als ik een paar weken niet sport voel ik me dan ook meteen slechter. Op de boot heb ik dan ook meerdere keren gesport en ook hier ervaarde ik meteen weer de positieve effecten daarvan. Oftewel: when in doubt: go to the gym!

 

St Kitts

 

8. I loooove service

In mei schreef ik al dat ik een beetje klaar ben met dorms. En dat betekent niet meteen dat ik alleen nog in luxe hotels slaap, maar een beetje service kan ik wel waarderen. Je betaalt vaak iets meer, maar hoe lekker is het als je kamer iedere dag wordt opgeruimd? Als je schone handdoeken in je badkamer vindt? ls het eten elke dag klaar staat? Heel fijn!!

 

9. Ik ben niet jaloers meer op fulltime reizigers

Een heel waardevolle les van Nomad Cruise: ik merkte dat ik niet zo jaloers was op fulltime reizigers als ik van te voren had verwacht. Ik merkte juist dat ik blij was met mijn leven in balans: veel reizen, maar ook een thuisbasis in Nederland én vaste relatie. Voor mij is die balans belangrijker dan de drang om nog meer te willen reizen. En daar bleek ik gek genoeg één van de weinigen in te zijn. Tja, vergeleken al die nomads was ik maar burgerlijk eigenlijk 😉

 

10. Beste ritme

Dit wist ik eigenlijk al maar is nog eens bevestigd: ik begin mijn dag het liefst met sporten (beter dan einde dag in ieder geval), ben vooral in de ochtend erg productief en wil lekker doorwerken, en eind van de middag en in de avond wil ik vooral chillen en gezellige dingen doen. Anders hik ik er de hele tijd tegenaan!

 

11. Ik hou van werken, achter mijn laptop, schrijven en content maken

Ik miste mijn laptop! Natuurlijk had ik ‘m wel bij me, maar ik was zo druk met luisteren naar talks, workshops volgen en borrelen dat ik de eerste dagen amper mijn laptop opende. En dus ook weinig schref. En dat miste ik! Ik besef me dat ik écht houd van mijn werk, en vooral gek ben op schrijven en content maken. Dat niet kunnen doen is echt een gemis! Al was het ook heerlijk even afstand te nemen natuurlijk.

 

Digital nomad op Nomad Cruise

 

12. Ik ben lang niet de drukste of meest aanwezige persoon

In Nederland heb ik wel eens het gevoel dat ik een erg aanwezig persoon ben dat zichzelf snel in het middelpunt van de aandacht zet. Maar dat bleek op de boot wel mee te vallen. Er zijn zat mensen die veel drukker en aanweziger zijn dan ik en nog veel meer aandacht nodig hebben. Ik denk dat ik vooral aandacht kan vragen (of onverschillig kan zijn) als ik ontevreden ben. En op de boot was ik vooral erg voldaan!

 

13. Columbus voer via Gran Canaria en het Caribisch gebied naar Panama

Op Gran Canaria leerde ik gek genoeg een heleboel over de geschiedenis van Latijns-Amerika. Columbus bleek via Gran Canaria te zijn gevaren toen hij Amerika ‘ontdekte’ en dat was niet Noord-Amerika, maar vooral Centraal-Amerika! Er werden veel steden in Latijns-Amerika gesticht en ook in het zuiden van Noord-Amerika spreekt daarom een groot deel nog steeds Spaans.

14. Ik wil social impact maken

Eén van de meest indrukwekkende talks van Nomad Cruise was die van Stella. Stella runt een sociale onderneming, 22Stars, en helpt hiermee vrouwen in Oeganda. Ook richtte mij een stichting op waarmee ze kinderen in Oeganda naar school stuurt. Dit deed mij maar weer beseffen dat ik ook graag meer voor anderen zou willen betekenen, en dan echt van sociale waarde en niet alleen economisch/financieel.

 

15. Gastbloggen voor grootste media

Als pr-adviseur weer ik natuurlijk al lang dat gastbloggen hot topic is en dat je met een beetje inspanning zó in de grote media terecht kan komen. Maar Tomas liet me weer even nadenken over mijn eigen pr. In welke media wil ik komen en met welke insteek? waar wil ik inkomen? Hoe wil ik bekend staan? Wie wil ik bereiken? Alles is mogelijk, dus beantwoord die vragen en ga ervoor.

 

Mijn pr-workshop tijdens Nomad Cruise

 

16. De ‘why’ ontbreekt en daarom geen vijf jaren plan…

Om die vragen te beantwoorden moet ik wel weten wat ik wil bereiken. En zoals ik al eerder aangaf ontbreekt mijn vijf jaren plan een beetje… Ik mis een groot doel, een stip op de horizon. En dat maakt het nu moeilijk mijn eigen pr te doen. Want waar wil ik heen? Ik moet maar eens goed gaan bedenken wat ik concreet wil. De sleutel schijnt mijn  ‘why’ te zijn… Dan volgt het plan vanzelf! ?

 

17. Quality content is king

Inkoppertje, maar klopt als een bus: zonder steengoede content zal je nooit een goede blogger, vlogger of social influencer worden. SEO is leuk, adverteren is leuk, maar inhoudelijk moet je content goed zijn. Bedenk dus sterke formats, gebruik mooie thumbnails en goede (SEO)titels en werk op YouTube vooral aan je (absolute) kijktijd.

 

18. Ik moet meer gaan sparen

Ik woonde twee talks bij over finance en kwam tot een paar conclusies. Ten eerste moet ik meer gaan sparen. En niet alleen voor de korte termijn (reizen), maar ook voor de lange termijn, voor een grotere buffer, voor mijn oude dag (jaja). Ook moet ik meer inzicht krijgen in mijn uitgaven. Waar gaat mijn geld precies aan op? Waar kan ik op besparen?

 

19. Ik kan een WordPress-site bouwen

Ik volgde de WordPress-workshop van Pieter en concludeerde dat het eigenlijk veel makkelijker leek dan ik dacht. En dus moet ik er zelf aan eens achteraan. SuusjeHQ.nl here I come!

 

Aruba

 

20. Vraag meer geld

Toen ik iemand vertelde dat ik al vrij ‘vol’ zat met werk, kreeg ik te horen dat ik dan te weinig vroeg. Mijn uurtarief kan hoger! Al moet je eigenlijk geen uurtarief communiceren, maar je laten betalen per project, per oplossing. Een uurtarief impliceert namelijk dat iemand mij betaalt om bijvoorbeeld tien mails te versturen, maar in feite word ik betaald voor mijn contacten, expertise, ervaring. Daar zijn jaren aan vooraf gegaan, niet één uurtje.

21. Bouw een e-maillijst

Jaja, ik hoor mensen al jaren over het bouwen van e-maillijsten. Maar ik stuur nooit nieuwsbrieven uit, dacht ik altijd. En ik heb mijn blog! Toch zie ik steeds meer het belang van een contactenlijst in. Het kan altijd handig zijn zoveel mogelijk mensen actief te benaderen als dat zo uitkomt. Bied ze dus iets aan in ruil voor hun e-mailadres, bijvoorbeeld een uitgebreide blog/e-book, en bouw op die waardevolle emaillijst!

 

22. Start meer verdienmodellen/meer geld

Van verschillende mensen kreeg ik suggesties voor andere verdienmodellen. Het creëren van passief inkomen was populair, bijvoorbeeld door het verkopen voor e-books en e-courses. Zo zou ik bijvoorbeeld mijn pr-workshop kunnen opnemen en verkopen als e-course. Daarbij kan ik dan een privéconsult proberen te verkopen. En sowieso moet je proberen om van elk project een retainer te maken en elke retainer uit te breiden met andere werkzaamheiden. En als je ergens expert in ben: teach people how to do it! Van workshop tot e-course dus weer.

 

23. Er passen 23 mensen in een jacuzzi

Iets minder nuttig om te weten, maar ik leerde dat er 23 mensen in één jacuzzi passen. Er is altijd nog plek! Zeker als je veel pina collada’s op hebt tenminste…

 

Jacuzzi-party

 

24. Ik moet écht een fotografiecursus gaan doen

De vele getalenteerde fotografen aan boord inspireerden me om zelf ook weer beter te worden in mijn fotografieskills. En ik roep al jaren dat ik eens een fotografiecursus moet volgen, dus wie weet is dit het juiste moment?

 

25. Beleg – liefst in real estate

Eerst maar eens wat spaargeld opbouwen, maar heb je eenmaal spaargeld, dan is beleggen de beste optie. Rente levert amper meer wat op, dus beleggen lijkt de enige optie als je je vermogen wilt laten stijgen. Real estate is een goed idee. Niet alleen bouw je vermogen op als je je hypotheek aflost, maar ook het verhuren van je woning en het speculeren op overwaarde kan je heel wat opleveren. Huisje in Utrecht? Yes please!

 

Wat vind jij de meest waardevolle les van Nomad Cruise?

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *