Digital nomad in Colombia: goedkoper dan thuis blijven? 3


Imke woonde zes maanden als digital nomad in Colombia

 

Imke nam de zware taak op zich en woonde en werkte zes maanden in onder meer Medellin. Dit kost het als je Nederland verruilt voor een digital nomad-bestaan in Colombia.

 

Locatie onafhankelijk werken wordt steeds populairder. Niet in de minste plaats omdat leven in het buitenland vaak vele malen goedkoper (en warmer) is dan in ons koele kikkerlandje. Chiang Mai in Thailand, Ubud op Bali en Medellín in Colombia zijn ware hotspots onder digital nomads.

 

Voor 1.100 euro per maand leven als een god in… Medellin?

Volgens Nomad List heb je in Medellín slechts $ 1.029 aan maandelijkse kosten. Dit artikel op Forbes.com berekent de uitgaven op $ 1.650 per maand. Gemiddels zo’n 1.300 dollar (= 1.100 euro) per maand dus. Is het werkelijk zo goedkoop? Je kan het uiteraard zo gek en minimalistisch maken als je zelf wilt. Ik (Imke) heb zes maanden in Colombia geleefd, waarvan drie maanden aaneengesloten in Laureles (Medellín), en nam als single met een rijk sociaal leven de proef op de som.

 

Kleurrijk Colombia

 

Eerst even praktisch: hoe weet je waar je moet zijn als digital nomad?

Om vooraf een idee te krijgen, biedt Nomad List een uitgebreid overzicht van steden en faciliteiten. Zodra je op bestemming bent, werkt rondvragen het meest doeltreffend. Helemaal in een land als Colombia, waar iedereen je met open armen verwelkomt en de weg wijst.

 

Hoelang blijf je op één plek?

Omdat ik nog niet eerder in Colombia geweest was, heb ik in het begin veel rondgereisd. Waar de gemiddelde backpacker echter na maximaal twee of drie dagen verder trekt, bleef ik zeker drie tot zeven dagen op een plek hangen. Er moet immers ook gewerkt worden. Continu verplaatsen en tegelijkertijd productief zijn, is een uitdaging wanneer je elke paar dagen opnieuw op zoek moet naar de beste wifi-verbinding. Ook oppervlakkigheid in contacten kan je gaan opbreken.

 

Imke in Colombia

 

Oost-west-zuid-best: hoe noordelijker hoe duurder

In Colombia geldt, hoe noordelijker je gaat, hoe duurder het dagelijkse leven wordt. En dus hoe zuidelijker, hoe goedkoper. Waar in het hete en toeristische Cartagena prijzen torenhoog zijn, is het in Medellín altijd lente. Het leven is er een stuk voordeliger en daardoor interessanter om je voor langere tijd te vestigen. Bovendien is Medellín een topstad!

 

Hoe is de wifi in Colombia?

In de bergen en landelijke gebieden in Colombia zijn wifi-connecties over het algemeen minder goed dan in grote steden. Hoe toeristischer daarentegen, hoe beter het internet is. Zo beschikt het populaire Salento bijvoorbeeld over een 4G-netwerk waar je met een databundel altijd op een hotspot kan terugvallen.

 

Living the dream

Today’s office

Digital nomad in Colombia

 

Tip: blijf langer op eenzelfde plek

Verplaatsen is – naast onderdak – je grootste kostenpost. Al zal dit je in vergelijking met de Nederlandse Spoorwegen alles meevallen. Waar je voor een enkeltje Amsterdam – Den Bosch € 15,30 neertelt en je een uur later op plaats van bestemming bent, zit je in Colombia voor datzelfde bedrag zeven tot tien uur in een bus en kan je bij aankomst in een compleet ander klimaat vertoeven. Investeer een tientje extra en je maakt met vliegtuigmaatschappij Viva Colombia diezelfde reis in een uur.

 

Waar slaap je?

Het goedkoopst overnacht je in een hostel. Voor gemiddeld € 7,50 per nacht slaap je in een vierpersoons-dormitorio, wat neerkomt op € 235,00 per maand. Voor een eigen appartement of AirBnB-woning tel je maandelijks al snel € 500,00 euro neer. In Medellín loopt dit in de populaire wijken Poblado en Laureles (mijn wijk) overigens makkelijk op tot € 700,00 – € 900,00. Een gedeelde AirBnB is in mijn ervaring de ideale middenweg, vanwege de fijne balans tussen direct sociaal contact en de mogelijkheid jezelf terug te trekken bij een te halen deadline. Het kan wat extra speurwerk vergen, maar dan heb je ook wat. Ik betaalde slechts € 200,00 per maand voor een privékamer met eigen douche en toilet in een huis waar ik de keuken, woonkamer en groot dakterras deelde met vier anderen.

 

Waar werk je?

Daar waar de wifi top is, goede koffie geschonken wordt en een chille vibe hangt. In Medellín hopte ik voornamelijk tussen mijn favoriete koffietentjes Café Revolución, Ondas en Naturalia.

 

De Colombiaanse Starbucks 😉

Eten in Colombia

 

Coworkingspaces

Het grootste voordeel van een coworking is de aanspraak met gelijkgestemden, de garantie van een snelle internetverbinding en ergonomische werkplekken waar je in alle rust kan focussen. Medellín biedt veel coworkingspaces. Bij ‘La Casa Redonda’ betaal je bijvoorbeeld € 9,00 per dag of € 145,00 per maand voor een flexibele werkplek.

 

Hoe ontmoet je andere digital nomads?

In Medellín zijn de Facebook-groepen ‘digital nomads Medellín’ en ‘Medellín Entrepreneurs Society’ erg behulpzaam. Regelmatig in dezelfde koffietentjes werken betekent tevens vaak dezelfde mensen tegenkomen. Je krijgt er al snel een neus voor waar je wel en niet je laptop openklapt.

 

Uitjes

Voor tien euro beleef je een voetbalwedstrijd in het stadion of maak je een twee uur durende busreis naar het koloniale dorpje Guatapé. Twintig minuten parapenten boven Medellín kost je € 35,00. Struinen door ‘zona 13’ is gratis en een absolute must, evenals de ‘Free Walkingtour’. De metro (€ 0,50 per rit) brengt je gemakkelijk van A naar B.

 

Guatapé

 

Op stap

Je betaalt gemiddeld € 5,00 entree om een club of fancy salsa-tent binnen te komen. Houd rekening met € 1,80 tot € 2,50 voor een biertje en € 3,00 voor wijn. In steden als Cartagena en Santa Marta wordt dit met gemak verdubbeld.

 

Persoonlijke verzorging

Een pedicure & manicure combi kost je slechts € 6,00, voor een uur ontspanningsmassage betaal je gemiddeld € 20,00, een twee uur durende gezichtsbehandeling kost je € 30,00 en voor € 18,00 zijn je boven-, onderbenen en bikinilijn weer super smooth 😉

 

Ontbijten

Boodschappen doen is in Medellín niet perse goedkoper dan buiten de deur eten. Eén van mijn favoriete ontbijtjes in Café Ondas was een simpele toast, roerei, avocado en latte voor € 2,00. Daar krijg je het in de supermarkt niet voor gekocht.

 

Café Revolución, Medellín

 

Lunch

Ditzelfde geldt voor de belangrijkste maaltijd van de dag. In heel het land worden op elke straathoek ‘menu del día’s’ aangeboden, dat enkel bestaan uit gefrituurde kip, rijst en salade. Zonder gekheid, dit komt een keer je neus uit. De vele vegetarische mogelijkheden in Medellín vond ik persoonlijk een verademing, met Salud Pan als topfavoriet waar je elke dag een ander gezond driegangen menu voorgeschoteld krijgt voor slechts € 3,50.

 

Diner

Een menu zoals hiervoor benoemd, gaat ook prima op als diner. Behoefte aan iets luxer? Ga dan naar een tentje als Victoria Regia of Crêpes en Wafels waar je voor het dubbele een top maaltijd achter de kiezen hebt.

 

Koffie

Afhankelijk van je voorkeur betaal je voor een lekker bakkie pleur nooit veel meer dan € 2,00.

 

Digital nomad in Colombia

 

Resumé: Imke’s gelddagboek in Medellín

Ik hield een gelddagboek bij en kwam tot de volgende gemiddelde maandkosten in Laureles (Medellín):

 • AirBnB: € 200,00
 • Sportschool: € 18,00
 • Koffietentjes: € 250,00 – gebaseerd op vier tot vijf werkdagen per week van gemiddeld vijf à acht uur per dag
 • Losse boodschappen: € 100,00
 • Uitjes en stappen: € 150,00
 • Ontbijt, lunch, diner buiten de deur € 220,00

Totaal: € 938,00 (= ongeveer € 30,00 per dag)

Tel daar € 130,00 aan ziektekostenverzekering en gemiddeld  €100,00 vaste bedrijfslasten bij op en je komt op een maanduitgave van € 1.168,00. Dat ben je in Amsterdam tegenwoordig alleen al aan huur kwijt 😉

De hypothese van 1.100 euro per maand was dus zo gek nog niet!

 

Geld mag dus wat mij betreft geen excuus zijn om de sprong naar een digital nomad bestaan niet te wagen. Hoe denk jij hierover? Zie je het ook wel zitten om een tijdje vanuit het warmhartige Colombia te werken?

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg Imke persoonlijk op Instagram of kijk op Wereldsleven.

Share

Over Imke van Kuppeveld

Imke van Kuppeveld is lifestylecoach met een grote liefde voor reizen en schrijven. Imke werkt sinds november 2016 als freelance copywriter en reporter voor Vrije Meid en ‘moederbedrijf’ SuusjeHQ.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Digital nomad in Colombia: goedkoper dan thuis blijven?

 • Sabine

  Leuk om te lezen Imke! En vooral om te vergelijken haha. Ik woon in Bogotá en geef absoluut veel minder uit. (heb er ook een keer een complete blog over geschreven) Sterker nog, maandsalarissen zijn in Colombia heel laag, dus ik verdiende (heb ontslag genomen) ongeveer wat jij uitgeeft haha. En dat is heel veel geld voor Colombiaanse begrippen. Ik woon ook nog in estrato 5, dus hartstikke duur. Als ik je schema zo zie denk ik dat vooral het eten buiten de deur, uitjes en koffietentjes het verschil maken. Hoewel ik dus lang niet zoveel uitgeef kan ik ook niet sparen hier. In de drie jaar dat ik er woon heb ik echt niets gespaard. Wel voor een tijdje, totdat ik op vakantie ga buiten Colombia, dan is al mijn geld opeens weg. Dat is wel een beetje vervelend van de lokale salarissen. Medellín vond ik trouwens alles behalve lente 😛 Is gewoon hartstikke zomer haha. Ik denk dat de Colombianen het lente noemen omdat het tussen de heetste en koudste gebieden inzit, maar voor een Nederlander is het er hartstikke zomer. Vond jij het niet veel te heet? Wij dachten eerst om ooit daarheen te verhuizen, maar we vinden het klimaat in Bogotá veel fijner. In ieder geval: heel leuk verhaal waar veel digital nomads die tijdelijk in Medellín zijn heel veel aan zullen hebben!

  • Imke van Kuppeveld

   Dank je wel voor je uitgebreide reactie Sabine! En excuus voor mijn reply aan de late kant. Ik geloof zeker dat het ook nóg goedkoper kan haha, denk dat dat inderdaad heel persoonlijk is. Over het klimaat valt eveneens te twisten, ik vond het hééérlijk in Medellin! Net niet te warm en zeker niet te koud. Bogotá vond ik juist soms wel weer te koud 😉 Grappig die verschillende ervaringen. Ik ben ook heel benieuwd naar jouw blog! Inmiddels ben ik Colombia namelijk uit, maar heb het onwijs in mijn hart gesloten en sluit niet uit daar nog eens terug te gaan voor langere periode. Geniet ze in Bogotá!