Mijn favoriete werkzaamheden als freelance pr-adviseur en blogger


Suzanne van Duijn (door Fleur Joesten)

 

Benieuwd wat ik zo leuk vind aan mijn werk? Veelzijdigheid vind ik erg belangrijk! Inhoudelijk zijn deze tien werkzaamheden de leukste dingen om te doen als freelance pr-adviseur en blogger.

 

Ja hoor, het is weer eens tijd voor een persoonlijk businessblogje! En niet zonder reden. Na mijn zoektocht naar een Groot Doel voor mijn bedrijf ben ik mijn zoektocht nu aan het opsplitsen in kleine stapjes. Eén van die stapjes is achterhalen wat ik het allerleukste vind om te doen. Mijn Grote Doel zal daar namelijk vast iets mee te maken hebben 😉 In het kader van zelfstudie en reflectie hier daarom mijn favo werkzaamheden voor SuusjeHQ.

 

Eerst wat achtergrondinformatie: wat doe ik eigenlijk?

De samenvatting voor wie toevallig op mijn blog is beland: sinds januari 2016 werk ik fulltime als freelance pr-adviseur en blogger. Ook ben ik sinds dit jaar vlogger. Eigenlijk kan je me beter micro-influencer noemen. Wat betreft pr richt ik mij op travel en social enterprises. Ik help deze bedrijven en ondernemers met het krijgen van media-aandacht en andere publiciteit/exposure. Dit doe ik onder de naam SuusjeHQ, mijn online office en bureau voor pr en content. Ook organiseer ik events en word ik regelmatig ingehuurd als spreker/docent.

 

Team SuusjeHQ (door Fleur Joesten)

Voor werk in Londen

 

Wat ik het leukste vind om te doen

Waar gaat mijn hartje sneller van kloppen? Wat zijn de werkzaamheden waarbij ik de tijd vergeet? Waar begin ik ’s morgens het allerliefste aan? Wat kan ik nog doen als ik in andere dingen geen zin meer heb? Dit zijn mijn favo werkzaamheden.

 

1. Gastblogs schrijven voor o.a. Better Places

Better Places is een duurzame reisorganisatie en één van mijn favoriete klanten. Ik werk voor Better Places als freelance pr-adviseur en blogger. Het leukste om te doen vind ik het schrijven van gastblogs. Zo schreef ik namens Better Places een blog over werken met digital nomads. Deze blog werd geplaatst op TravelNext. Ook schreef ik een blog over manieren om over-tourism te vermijden, eveneens voor TravelNext. En momenteel ben ik bezig met een artikel voor een grote lifestyletitel over duurzaam reizen. Superleuk om te doen omdat het én bloggen én pr is. Behalve voor Better Places wil ik ook meer gastblogs voor mezelf gaan schrijven. Geleerd op Nomad Cruise. Of opnieuw gerealiseerd. Binnenkort dus meer gastblogs van mijn hand op grotere media over pr in de travel en social ondernemershoek!

 

Suzanne aan het bloggen door José Chan)

 

2. Persberichten schrijven of nakijken

Gelukkig vind ik dit leuk, want dit doe je nogal eens als je pr-adviseur bent. Ik vind het heel leuk om me in te leven in een ondernemer, te achterhalen wat er precies nieuw is aan zijn of haar product of dienst, wat de doelgroep eraan heeft en hoe is het zó kan verwoorden dat de media het interessant vinden en kosteloos willen plaatsen. Schrijven als middel voor publiteit, dat is waarvoor ik in 2015 in pr ben gaan werken!

 

3. Mijn pr-workshop geven

Ik heb nu vier keer mijn pr-workshop voor ondernemers mogen geven. De eerste en tweede keer was dat aan een groepje bij Maliebaan45 in Utrecht. De derde keer was dat aan een grotere groep op Nomad Cruise. En de vierde keer was dat een klein groepje bij SIF Utrecht. Keer op keer anders en keer op keer fantastisch. Ik werk normaal gesproken veel online, maar des te leuk vind ik het om af en toe ‘echt’ te connecten met ‘echte’ mensen. Offine dus 😉 Dan zie je letterlijk het effect van wat je doet. Tof!

 

Mijn eerste pr-workshop voor ondernemers

4. Mijn event De Reislustige Freelancer organiseren

Al voordat mijn eerste pr-workshop plaatsvond, organiseerde ik vijf keer het event De Reislustige Freelancer met Jessica Lokker. Ook voor januari 2018 staat er weer een editie gepland. Hier vertellen we ons publiek alles over hoe wij de Reislustige Freelancers zijn geworden die we nu zijn, wat er allemaal bij komt kijken en hoe ook ons publiek meer vrijheid kan ervaren bij zijn of haar werk. Wie zien we 9 januari? 🙂

 

5. Bloggen voor Rondreis.nl en August&July

Rondreis.nl was één van mijn eerste klanten en is nog steeds een favoriet. Voor Rondreis.nl lever ik wekelijks blogs aan over de tofste bestemmingen, reizen en reistips. Al vanaf de eerste dag vond ik het super om te doen. Het voelt namelijk alsof ik ‘gewoon’ research doe voor een nieuwe reis en dan daarvan verslag mag uitbrengen en betaald word 😉 Of ik deel mijn eigen ervaringen. Doen wat je leuk vind, die vlag gaat zeker op voor Rondreis.nl! Hetzelfde geldt voor de reisblogs die ik voor August&July schrijf. En al mijn andere ’travel-content-klanten’.

 

Voor Rondreis.nl naar Marokko

 

6. De perfecte pitch schrijven

Soms lijkt het net of mijn werk enkel uit mailen bestaat. Je mailt een persbericht naar een medium en hoopt dat het geplaatst wordt? Maar zo simpel is het niet! Het zijn de toon van de mail, de persoon naar wie je mailt en de inhoud van wat je mailt die er toe doen. De perfecte pitch bedenken is zo makkelijk niet! Haakjes bedenken, insteken bedenken, zorgen dat je het juiste nieuws kan linken aan de juiste persoon van het juiste medium mét de juiste invalshoek. Dát is een kunst en dat is de kunst van pr. And I love it! Ook het bedenken van andere creatieve ideeën (kleine ‘pr-stunts’) vind ik heel tof.

7. Mijn eigen blog en social kanalen

Natuurlijk mag ook mijn eigen blog niet op dit lijstje ontbreken! Ik vind het nog steeds fantastisch dat ik een blog heb en het kost me nooit moeite drie artikelen per week online te zetten. Ook social media gaat praktisch vanzelf. Het zit zó in mijn systeem dat ik het bijna van nature doe. Gelukkig zie ik ook mijn bezoekersaantallen stijgen en social mediakanalen groeien. Ik ga regematig op persreis en heb af en toe een sponsored post. Ook dat vind ik erg leuk om te doen, ondanks – of juist – de commercie! En als ik een mailtje of berichtje krijg van iemand die mijn tip zo goed vond of mijn foto zo mooi, dan smelt ik! Wat ik ook erg leuk vind aan mijn werk als blogger? Op reis gaan en daar dan content over delen 😉

 

Werken in Sugar Mama’s Café in Panama

 

8. Onderzoekjes uitspitten

Een zeer goede aanleiding voor een persbericht is een onderzoekje. Bedrijven, verzamel data en trek daar relevante conclusies uit en je hebt al snel een sterk persbericht te pakken! De meeste (slechte) persberichten bevatten namelijk amper nieuwswaarde (helaas). Een onderzoekje is echter altijd nieuws en als het ook nog eens relevant is voor het medium waar je het naartoe stuurt, heb je zó een publicatie te pakken! En ik verricht niet alleen graag werk dat iets oplevert, maar ik vind het ook oprecht leuk om die onderzoekjes uit te spitten. Kom maar door met je data! Ik kan er wel wat van maken en over zeggen.

 

9. Ingehuurd worden als spreker

De eerste keer dat ik betaald werd om iets te vertellen, was tijdens de borrel van Wonderlijk Werken. Ik verdiende 50 euro met het delen van mijn verhaal, over mijn carrièreswitch en hoe ik voor mezelf begon en digital nomad werd. Daarna werd ik gevraagd als spreker over bloggen en vloggen bij HTRO Inholland in Haarlem, als docent social media voor SRM en sprak ik ook bij het event van Hostnet over geld verdienen met je blog. Mijn tarief schoot omhoog 😉 Oh, en dan vergeet ik spreken over social media bij DDMA en uitgeverij BSL bijna nog! En eind 2017 was ik ‘gastdocent’ bij de Better Tourism Academy en Inholland Rotterdam. En dat vind ik allemaal dus heel leuk om te doen!

-> Op zoek naar een spreker/gastdocent op het gebied van pr en content of over carrièreswitches en werken als digital nomad? You know where to find me!

 

Mijn pr-workshop tijdens Nomad Cruise

 

10. Naar events gaan

Hier word ik helaas niet voor betaald, maar naar events gaan hoort wel degelijk bij mijn werk. En ik vind het één van de leukste ‘werkzaamheden’! Mijn voordeel is dat ik van twee walletjes snoep: ik ga zowel als pr-adviseur naar events als als reisblogger. En mijn kennis van beide beroepen versterkt mijn positie weer als pr-adviseur en als blogger! Dit jaar ging ik zoal naar het netwerkevent van Zakenmeisje, de guerillamarketing-workshop van Frank Paats, het Storymakers-event van Cherry Lab, het event Creative Life in Utrecht, Traverse in Londen, Nomad Cruise en Travelpressentation. Hoe ik mij ontwikkel? Nou, vooral zelf uitzoeken, gewoon doen, naar events gaan, naar anderen luisteren en informatie opslurpen! Ik ben gek op leren, nieuwe dingen en nieuwe mensen, dus dat gaat eigenlijk vanzelf 🙂

 

Wat lijkt jou mijn leukste bezigheid? En wat zijn jouw leukste werkzaamheden? 

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *