Vijf ideeën voor een geweldig tussenjaar


yolo in australie

Suzanne in Australië

Een jaartje er tussen uit tijdens je studie of je werkende leven? Daar is nog nooit iemand slechter van geworden! Maar wat ga je doen? Hier vijf suggesties voor een awesome gapyear.

Wie na zijn middelbare school direct gaat studeren is pak ‘m beet 22 jaar als ‘ie begint aan het werkende leven. En dat is nog piepjong! Wil je het werkende leven wat uitstellen en met een jaartje extra levenservaring aan het werk gaan? Las dan een tussenjaar in na je middelbare school of tijdens je studie. Je krijgt geen spijt! Hoogstens spijt als je geen tussenjaar hebt genomen. Die mensen kunnen alsnog een gapyear inlassen. Ik deed het ook, maar heb eveneens suggesties voor een andere invulling van jouw tussenjaar.

1. Volg eens een andere studie

Tussen mijn bachelor en master nam ik een soort van tussenjaar. Ik moest in mijn gap year nog één vak van mijn bachelor afronden, maar vond het zonde om verder niets te doen. Daarom koos ik voor een minor Taal & Communicatie. Ik volgde vakken Frans (en haalde er geen één…) en diverse vakken over argumenteren en overtuigen. Hierdoor merkte ik dat ik taal écht leuk vond, maar dat mijn hart ook nog bij het juridische lag. Heel leerzaam! Het jaar daarop begon ik vol energie aan mijn master Informatierecht. Dat ik jaren later een carrièreswitch zou maken, had ik toen nooit gedacht!

P.S. Een semester in het buitenland studeren had me ook héél gaaf geleken! Of een highschooljaar in Amerika… *droomt weg* *spijt*

Tijdens mijn studie

2. Ga op reis

Na mijn afstuderen reisde ik tien weken door Zuidoost-Azië. De beste beslissing van mijn leven! Het was de eerste keer dat ik alleen reisde en ook de eerste keer dan ik een ‘langere’ reis maakte. Wat een ervaring! Ik weet zeker dat ik door deze reis zoveel socialer, flexibeler en assertiever ben geworden. Op mensen afstappen is nooit meer een probleem geweest. Daarnaast werd ik verliefd op de Vietnamese keuken, haalde ik mijn PADI en liet ik mijn vriend voor het eerst kennismaken met mijn geliefde Azië. Bij terugkomst zocht ik een baan en begon aan het werkende leven. Tot ik tweeënhalf jaar en twee banen later mijn contract liet aflopen en weer op pad ging: dit keer een half jaar naar Australië. Best. Choice. Ever! Sindsdien weet ik zeker dat ik niet meer voor een ‘normaal’ leven gemaakt ben. Ik begon voor mezelf en werd parttime digital nomad.

On the road in Vietnam

3. Leer een taal

Ik deed een tevergeefse poging op de Universiteit van Amsterdam. Beter leer je een taal natuurlijk gewoon in een land zelf! Een beter excuus om te reizen bestaat toch niet? Zoek zelf een talenschooltje of ga op taalreis via Education First. Perfectioneer je Engels, leer eindelijk Spaans of ga voor een écht gekke ervaring en zet je eerste stapjes in het Chinees of Japans. Megaleuk om zo een taal te leren, meteen in de praktijk te oefenen en een land goed te leren kennen. Zelf zou ik graag mijn Business English verbeteren in New York of Londen (of eigenlijk overal…) en Spaans leren in Spanje of Costa Rica.

Pura vida in Costa Rica

4. Doe (vrijwilligers)werk

Schildpadden verzorgen in Costa Rica (ja, ik ben Costa Rica-fan), een weeshuis bouwen in Afrika of ‘gewoon’ meehelpen in Zeehondencrèche Pieterburen? Er zijn zoveel toffe vrijwilligersprojecten dat je er keuzestress van zou krijgen. Maar dat is de slechtste reden om iets maar helemaal niet te doen. Knoop doorhakken dus en gáán!

Overigens kun je natuurlijk ook (terecht) kiezen voor betaald werk. Vraag een Working Holiday Visum aan en ga fruit plukken in Australië of Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld!

Betaald aan het werk op een mangofarm in Australië

5. Loop een stage

Tijdens mijn studie was het niet verplicht om een stage te lopen. Terwijl het mega leerzaam is! Praktijkervaring is heel waardevol. Bovendien wen je zo een beetje aan het werkende leven en kom je er snel achter of de branche iets voor jou is. Ik liep niet heel erg warm van mijn stage bij een advocatenkantoor, al besefte ik dat misschien vooral achteraf. Inmiddels ben ik weg uit de juridische hoek, dus wie weet was de stage echt een goede indicatie? Nog leuker en nuttiger dan een stage is waarschijnlijk een buitenlandstage. Ik ging tijdens mijn studie op studiereis naar Hong Kong en dat vond ik toen heel wat. Maar hoe vet was het geweest om in zo’n toffe wereldstad een tijdje te wonen en werkervaring op te doen?

Digital nomad in Praag

Suzanne aan het werk

Als ik nog jong was wist ik het wel 😉 En omdat je eigenlijk nooit te oud bent voor een tussenjaar sluit ik niet uit dat ik ooit nog eens een gap year neem. Wat zou jij gaan doen? 

Volg Vrije Meid op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

N.B. Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Eduation First. Dat doet uiteraard niets af aan mijn mening over tussenjaren en mijn mening over het aanbod van Education First. Lang leve het gap year en iedereen die dat toejuicht!
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne sinds 2016 zelfstandig pr-adviseur en inspireert zij anderen om ook hun dromen na te jagen. Kijk voor meer informatie over pr, content en workshops op www.suusjehq.nl en www.pr-cursus.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *