Hoe ik mijn jaardoelen voor 2017 (bijna) allemaal haalde 4


yolo in australie

Suzanne in Australië

 

Doelen stellen en halen, dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Toch gaat het me steeds beter af. Hier mijn tips om doelen te stellen en te halen, want life should be lived to the fullest!

 

“You can do anything, but not everything.” Dat las ik laatst ergens. En ik geloof erin: we kunnen alles bereiken, als we maar willen. Maar niet allemaal tegelijk. Dus kies je doel en ga ervoor!

 

 

Vraag jezelf eens af wat je wilt in het leven

Heel simpel, maar het waarmaken van je dromen begint met het daar over nadenken. Doe je eigenlijk wat je leuk vindt? Ben jij volmaakt gelukkig of zou er nog wel iets bij, weg of anders mogen?

Ik begon mij voor het eerst echt af te vragen wat ik wilde, toen ‘het pad dat voor mij was uitgestippeld’ geen mogelijkheid bleek. Ik ben dankbaar voor dergelijke situaties, want het laat je nadenken over wat je dan wél echt wilt. Of wat een alternatief zou zijn. Bedankt dus dat ik werd uitgeloot voor geneeskunde en dat ik niet werd aangenomen als advocaat!

 

Laptop lifestyle

 

Bedenk wat je wilt in het leven

Grote kans dat je denkt: hmm, mijn leven is prima, maar eigenlijk zou ik nog wel eens heel graag op reis willen naar Hawaii. En ik ben ook niet helemaal tevreden met mijn baan. Nou, gefeliciteerd! Als je weet wat je wilt, weet je al meer dan veel mensen weten.

Toen de advocatuur mij niet lukte, ging ik nadenken wat een alternatief zou kunnen zijn. Wat vond ik nog meer leuk om te doen? Waar was ik verder goed in? Wat was mijn droom? Ik kwam uit op schrijven. En mode. Niet lang daarna ging ik aan de slag als vakredacteur e-fashion. Uiteindelijk werkte ik daar slechts een jaar, maar ik was er wel achter gekomen dat ik een betere balans wilde tussen reizen en werken (meer vrijheid) en dat ik verder wilde in pr en communicatie.

 

Schakelen tussen bedrijven en journalisten is mijn ding

 

Spreek uit (of schrijf op) wat je wilt

Noem het goede voornemens, noem het een bucketlist, maar wat ik heb zijn lijstjes met doelen. Of eigenlijk; dromen op papier. En dan worden het doelen. En dan wordt het realiteit! Als ik zeg – laat staan schrijf – dat ik iets wil doen, dan wil ik het ook gaan doen. Als het ergens zwart op wit staat is dat voor mij een mega stok achter de deur. De doelen zijn dan ingeprent in mijn hoofd én ik heb mensen die me er aan kunnen houden.

In januari 2013(!) stelde ik een bucketlist op. Bizar hoeveel dingen daarvan ik inmiddels al heb gedaan. Ook veel niet, maar een aantal daarvan wil ik nu niet eens meer waarmaken. Of ze zitten in de pijplijn 😉

 

Digital nomad in de Provence

Digital nomad in de Provence

 

Van A naar Z (via B, C, D, etc.)

Hoe ga je die doelen dan nu bereiken? Mijn tip: deel ze op in kleine stappen. Ik wil bijvoorbeeld graag een boek schrijven, iets dat in mijn ogen een heel groot en ver doel is. Maar deel je het op in stukjes, dan is het best behapbaar. Je moet eerst een idee bedenken, dat op papier zetten, uitgeverijen zoeken die erin geïnteresseerd zouden kunnen zijn, contactgegevens bij elkaar zoeken, je pitch opsturen naar de uitgeverijen, etc. Dat zijn stappen die heel duidelijk en ook vrij snel te nemen zijn.

Als je me jaren geleden – toen ik nog jurist was – had gezegd dat ik nu een eigen bedrijf zou hebben in pr en content en ik 117 dagen per jaar op pad zou zijn, had ik je nooit geloofd. Het had een onmogelijke opgave geleken. Een veel te grote switch. Ik heb mijn pad echter in kleine stapjes bewandeld – en had nooit dit einddoel voor ogen. Dat hielp!

 

Tirol, 2017

 

Stel deadlines

Een plan maken met verschillende stappen als to-do’s is niets waard als er geen deadlines aan verbonden zijn. Wat je nodig hebt is een tijdlijn om aan je stappen te verbinden. Zonder deadlines voel ik zelf geen urgentie en komt er altijd wel iets tussendoor dat belangrijker is. Of ‘studie-ontwijkend-gedrag’ is.

Voor mezelf beginnen ging ‘makkelijk’ doordat ik mezelf noodzaak gaf: mijn contract liep af en ik had aangegeven dat ik die niet wilde verlengen. Ik moest dus wel hard klanten gaan zoeken. Ook voor mijn nieuwe projecten van 2018 heb ik to-do’s en deadlines opgeschreven. Jullie horen er snel meer over!

 

Een werkdag bij SuusjeHQ (foto door José Chan)

 

Schaaf bij waar nodig

Dat je iets als doel hebt gesteld en de stappen op papier hebt utigeschreven, zegt natuurlijk niet dat je vervolgens je leven moet wijden aan het bereiken van dit doel. Het kan zijn dat het vroeg of laat helemaal niet meer je droom blijkt te zijn om het doel te halen. Of dat het doel toch moeilijker te behalen blijkt dan gedacht. So be it. Je moet nooit ongelukkiger worden van de zoektocht naar geluk. Soms is opgeven nodig. Of bijschaven. Elke ‘fout’ is een leermoment en brengt je dichter bij je uiteindelijke doel – ook al weet je misschien nu nog niet wat dat is. Luister naar je gevoel – jaja – en blijf dicht bij jezelf. Dan kom je er wel.

Toen ik bij Textilia begon dacht ik dat het mijn ultieme droombaan was. Guess what, toch niet. Maar niet getreurd, ik begon in pr. Om mijn baan na een half jaar alweer op te zeggen. Ik ging voor mezelf beginnen! Inmiddels zijn mijn pr-klanten nog maar een deel van wat ik doe en geef ik ook workshops over Reislustig Freelancen, wil ik een boek schrijven, verdien ik meer met mijn blog, ben ik gaan vloggen, word ik ingehuurd als spreker, etc. Ik zie dat niet als falen in mijn doel, maar als een nieuw doel dat ontstaat door te leren van je ervaringen. Doelen halen is mij niet heilig, het zijn middelen om gelukkig te zijn!

 

Mijn nieuwe notebook voor 2018

 

Ben jij goed in doelen stellen en halen? Hoe bereik jij wat je wilt?

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Hoe ik mijn jaardoelen voor 2017 (bijna) allemaal haalde