Mijn doelen voor mijn derde jaar als ondernemer


SuusjeHQ: twee jaar fulltime ondernemer!

 

Op 1 februari 2018 ben ik officieel twee jaar zelfstandige. Dat betekent dat ik bijna mijn derde jaar als ondernemer in ga. Mijn DERDE! Halleluja! Welk advies heb ik hiervoor voor mezelf en wat wil ik in mijn derde jaar bereiken?

 

Over twee weken gaat mijn derde jaar als fulltime ondernemer van start. Op 1 februari 2016 begon ik met SuusjeHQ en had ik als doel om ‘eigenlijk gewoon rond te komen met wat ik leuk vond om te doen’. Inmiddels heb ik mijn doelen duidelijker voor ogen. Hier komen ze!

 

1. Een passief inkomen genereren

Ik las jaren geleden al The Four Hour Work Week, maar pas sinds Nomad Cruise besloot ik écht actie te gaan ondernemen om passief inkomen te genereren. Dat betekent: eerst investeren in iets, waarmee je daarna – als het goed is – geld kunt verdienen zonder daar (veel) uren voor te maken.

 

2. Elke week aan yoga blijven doen

Dit is echt ‘my therapy’: na yoga kan ik alles weer aan en zie ik mijn stresslevel echt naar beneden kelderen. Ondernemers, werknemers, doe aan yoga! Yin yoga = medicijn voor alles.

 

3. Drie keer in de week blijven bloggen

Hoewel ik niet veel met mijn blog verdien, zie ik bloggen wel als onderdeel van mijn bedrijf. Ik krijg er veel klanten door die of doorklikken naar SuusjeHQ.nl of mij kennen van mijn blog. Bloggen = autoriteit opbouwen! Plus het brengt me op de mooiste plekken, waar ik weer mensen leer kennen en/of inspiratie opdoe voor mijn ‘echte’ bedrijf.

 

4. Elke week een video blijven uploaden

Hiervoor geldt deels hetzelfde als bij bloggen: het geeft je autoriteit over de onderwerpen waarover je content maakt. Plus je wordt expert vloggen! Sowieso denk ik dat bijna iedereen zich met video moet gaan bezighouden. Over een paar jaar kijken we alleen nog maar video’s in plaats van dat we blogs lezen. En wie nu de bus mist… is straks zeker te laat.

5. Een boek schrijven

Jaaa, mijn droom! Ik wil al jaren een boek schrijven, maar hope is not a strategy, Daarom ben ik sinds kort echt mijn plannen op papier aan het zetten (inclusief hier) en bij uitgeverijen aan het pitchen. Wordt vervolgd…

 

6. Blijven spreken op externe bijeenkomsten

Wat vond ik dat leuk! Zeker iets wat ik in mijn derde ondernemersjaar wil blijven doen.

 

7. Eigen events en workshops blijven organiseren

Mijn vijfde pr-workshop voor ondernemers en de zevende editie van De Reislustige Freelancer komen eraan!

 

8. Mijn jaaromzet verhogen met 50 procent

Ik vind dat geld nooit een doel an sich moet zijn, maar we moeten wél ons brood op de plank brengen. En daarom wil ik ook dit jaar mijn omzet (en winst) weer verhogen. Mijn omzet en winst zijn in mijn tweede jaar respectievelijk 66,7 procent en 20 procent toegenomen, dus een omzetverhoging van 50 procent (en een winstverhoging van 33,3 procent?) komend jaar moet zeker lukken.

 

9. Een persreis buiten Europa

Eén van mijn blogdoelen voor komend jaar: een persreis buiten Europa. Er zit er al één in de pijplijn, dus laten we hopen dat die doorgaat. En anders… who knows?!

 

10. Weer naar Traverse

Vorig jaar moest ik ervoor naar Londen (wat een straf), dit jaar vindt Traverse plaats in Rotterdam. Ook een leuke stad! En omdat het event zelf ook erg tof was, ben ik er zeker weer bij.

 

11. Girlboss Rally 2018

Misschien heb ik vorige week spontaan een kaartje gekocht voor de Girlboss Rally 2018… in Los Angeles! Tja, als girlboss moet je af en toe eens gek doen  😉 En jezelf blijven ontwikkelen. En verwennen. L.A., here I come!

 

12. Meer verdienen aan mijn blog

Mijn blog is een leuke hobby, een mooi visitekaartje, een fijn portfolio. Maar een cashcow? Nou, nee. Ik moet bekennen dat ik daar ook weinig moeite voor doe. Ik benader betalende partijen nooit uit mezelf. Dat moet ik eens vaker doen!

 

13. Een nieuwe website voor SuusjeHQ

Jaja, roep ik al heel lang en hij komt er nu toch echt (bijna) aan. Nu niet te veel verwachten hè?

 

14. Alleen nog werken voor pr-klanten in travel en/of duurzaamheid

Ik heb (soort van) een niche en daar ben ik blij mee. Bovendien heb ik het druk zat, dus ben ik eigenlijk überhaupt niet echt op zoek naar nieuwe klanten. Maar ben je nou een heel tof bedrijf dat advies wil over pr en content, mail me dan toch maar even. Of kom naar mijn volgende pr-workshop!

 

15. Vaker nee zeggen tegen klanten die niet helemaal bij mijn focus passen (of als ik het te druk heb)

Zie bovenstaande. Ik vind het nog heel moeilijk om klanten af te wijzen. Ik wil mensen niet teleurstellen en ben soms ook nog bang dat ik ‘opeens’ geen klanten meer heb en om geld verlegen zit en dan nee heb gezegd. Maar dat gebeurt dus eigenlijk gewoon niet en ik moet me lekker blijven focussen op mijn bestaande klanten en projecten.

 

16. Nog meer pr voor mezelf

Ik geloof uiteraard in de kracht van pr. Daarom wist ik mezelf laatste twee jaar maandelijks in de media te krijgen. Het zette me – deels – op de kaart. Maar kwantiteit is niet alles. Het gaat er ook om hoe je in de media komt. Daarom wil ik me komend jaar focussen op kwalitatieve pr. Mooie, uitgebreide coverage over mij, mijn werk, mijn expertise. Dat zou leuk zijn!

 

17. Een werkplek blijven huren

In de zomer van 2017 was ik thuiswerken opeens helemaal zat. Sinds augustus werk ik dan ook bij Social Impact Factory en sinds december huur ik bij Hashtag Workmode. Dit bevalt me super! Ik werk vrijwel nooit meer thuis, ben productief ‘op kantoor’ en kan ’s avonds genieten van écht thuis zijn.

 

18. Af en toe ook écht vakantie nemen en mijn bedrijf links laten liggen

In mijn tweede jaar als ondernemer ging ik van de 117 nachten die ik weg was in 2017 slechts een paar keer écht op vakantie: een weekend Brugge, een weekend Texel, een weekend Rome en een weekend Nijmegen. Dat kan beter in 2018! Ik wil vaker weggaan zonder laptop, zonder blog- en vlogverplichtingen (persreizen en gesponsorde overnachtingen) en mijn bedrijf helemaal links laten liggen. Op dit moment staat er een tripje Frankrijk op de planning als echte vakantie.

 

Welke zakelijke doelen heb jij voor komend jaar?

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube. Volg SuusjeHQ op Facebook en Instagram.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *