Als digital nomad in… Nederland


Digital nomad in Nederland

Hoelang ben jij hier al? Waar verblijf je? Waar ben je nog meer geweest in dit land? Het zijn vragen die je op reis om de haverklap naar de oren krijgt. Maar wat nou als je op reis bent in eigen land? Vandaag bekijk ik Nederland eens door mijn reizigersbril.

Eind oktober kwam ik – na een reis van vijf weken van Gran Canaria naar Panama – aan in Nederland, een klein landje in West-Europa. Je kent Nederland misschien wel van de molens, klompen en bloemenvelden. En van Amsterdam, oftewel grachten, wiet en hoeren. Helaas blijkt er van die molens, klompen en bloemenvelden niet veel waar. Dat vind je hier wel, maar er is zoveel meer. Dat andere klopt helaas wel. Maar ook in Amsterdam is er meer! In deze blog neem ik je mee op reis door Nederland, een fijn, georganiseerd land met een natuurlijke schoonheid en toffe steden.

Haarlems straatbeeld

Nederland is top!

Alweer drie maanden in Nederland

Inmiddels ben ik alweer drie maanden in Nederland. Het leven bevalt me hier verrassend goed. Ik ben al veel vaker in Nederland geweest, maar meestal had ik het dan na een paar weken al wel weer gehad en wilde ik weer naar een warme bestemming. Zeker toen ik nog in loondienst werkte, kon het reizen me niet vaak en exotisch genoeg zijn. Maar nu ik een locatie-onafhankelijke zelfstandige ben en kan werken als digital nomad, voel ik me minder gehaast en kan ik meer genieten van het moment. Op dit moment dus in Nederland.

Wonen en werken in Utrecht

Als digital nomad in Nederland, is dat niet heel duur? Nou, zeker, het leven is hier niet goedkoop. Nederland is een zeer welvarend land en je betaalt voor een hotel al snel honderd euro per nacht. Daarom huur ik met mijn vriend een appartementje in Transwijk-Noord, een buitenwijkje in Utrecht. Utrecht is één van de grotere steden van Nederland – en je hebt er ook van alles – maar het voelt als een dorp. Voor internationale begrippen ís het ook gewoon een dorp – Utrecht heeft slechts circa 300.000 inwoners. We betalen slechts een paar honderd euro per persoon per maand voor ons appartement, en het appartement is super modern, heeft een aparte woon- en slaapkamer, een eigen badkamer en mega snelle wifi. Al werk ik liever buiten de deur: ik werk drie dagen per week bij een toffe coworkingspace (‘Hashtag Workmode’) en vaak nog een dagje bij de Social Impact Factory, ook een coworkingspace, speciaal voor sociale ondernemers.

Coworkingspaces

 • Hashtag Workmode (huren vanaf drie maanden)
 • Social Impact Factory (betalen met sociaal kapitaal of per maand)

Uiteten bij De Pasta Bar

Utrecht

Utrecht in de zomer

Contact met locals

Ik heb nog niet heel veel andere digital nomads ontmoet. Wel veel leuke locals. Nederlandse meiden zijn erg aardig, als je ze eenmaal leert kennen. Lekker down to earth! Er hangt hier niet echt een reizigerssfeertje, maar ik vind de local life ook juist leuk om te ervaren. De meeste mensen leer ik kennen via mijn werkplekken. Ook heb ik hier al wat vrienden die ik ken van eerdere keren in Nederland. Heel leuk om weer tijd met ze door te brengen! Dat is toch het grote voordeel van terugkeren naar plekken waar je al geweest ben: vrienden weer zien!

Eten en drinken

Om eerlijk te zijn vind ik het eten en drinken hier niet heel denderend. Er zitten veel goede restaurants in Utrecht (en Amsterdam zeker ook!) maar het is vooral internationaal eten dat hier geserveerd wordt (en erg lekker is). Het Nederlandse eten – stamppotten, aardappels, stoofvlees, groenten als pastinaak, kool, doperwten, etc. – is niet mega smaakvol (snert daargelaten!). Meestal kies ik dan ook voor Vietnamees, Indonesisch, Spaans, Thais, Italiaans of een andere internationale keuken. Dat eten is kwalitatief dan weer erg goed hier! Al betaal je daar ook voor. Bestellen kost al snel tien euro per maaltijd en voor een biertje betaal je bijna drie euro. Boodschappen doen is relatief betaalbaar: supermarkten vind je overal en ze verkopen werkelijk alles. Niet spotgoedkoop, maar vergeleken uiteten gaan zeker goed te doen.

Mijn favo restaurantjes in Utrecht:

 • De Zwarte Vosch (Spaans)
 • Kimmade (Vietnamees)
 • Thai Chili (bestellen)
 • WT Urban Kitchen
 • De Pizzabakkers
 • Black Bird (koffie)
 • 30 ml (koffie)
 • Rabarber (lunch)
 • Broei (vega)
 • Beers and Barrels

Uiteten bij Stayokay Utrecht-Bunnik

De Reislustige Freelancer

Met Jessica bij coworkingspace Maliebaan45 in Utrecht

Uitstapjes in de buurt

Het fijne aan Europa is dat je hier veel landen dicht op elkaar vindt. Ik ben van plan zeker nog een tijdje in Nederland te blijven, en vanaf hier af en toe uitstapjes te maken naar andere Europese landen. Binnenkort ga ik naar Brussel, België. Ook ga ik Zeeland bezoeken, een heel mooie regio in het zuiden van Nederland. Nederland is echt een klein land en het openbaar vervoer is vrij goed geregeld (wel duur), dus het is heel makkelijk en leuk vaak op stap te gaan in eigen land. Griekenland en Denemarken staan eveneens op het lijstje van te bezoeken landen hier ‘in de buurt’. Oh, en Berlijn! Echte digital nomad stad, heb ik gehoord.

Andere leuke plekken die ik in Nederland al heb ontdekt:

 • Nijmegen – toffe stad en dicht bij mooie natuur
 • Maastricht – mooie, charmante stad en in de ‘heuvels’
 • Rotterdam – enige stad in Nederland met een internationale uitstraling
 • Amsterdam – druk maar de wijken West, Oost en Noord zijn aanraders
 • De Veluwe – prachtige natuur
 • Landgoed Rhijnauwen – lekker wandelen dichtbij Utrecht
 • De Wadden – de eilanden van Nederland
 • Delft – ‘Little Amsterdam’
 • Giethoorn – ‘het Venetië van het noorden’
 • Dordrecht (en zeker de waterbus pakken naar Kinderdijk als je molens wilt zien)

Kinderdijk

Wadlopen bij Waddenland

Een koe in Waddenland

Rotterdam vanaf de Euromast

Rotterdam vanaf de Euromast

Maastricht

Maastricht

What’s next?

De hoge kosten én het weer in Nederland blijven twee grote minpunten. Gelukkig wordt het al gauw lente en ook de zomer is natuurlijk goed te doen. Maar zodra het najaar in zicht komt denk ik dat ik weer mijn biezen pak en vertrek naar een volgende locatie. Iets met lage kosten en goed weer! Azië is altijd een goed idee hè? Maar voorlopig dus Nederland. Zijn er nog andere digital nomads hier in de buurt die eens wilt meeten?

Lijkt wonen en werken in Nederland jou leuk voor een tijdje?

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *