Interview: Claire Schrama woont en werkt als digital nomad in Kaapstad


Claire Schrama in Kaapstad

Claire Schrama uit Amsterdam stopte eind 2017 bij haar superleuke baan bij Marie-Stella-Maris om voor zichzelf te beginnen als online coach in Kaapstad. Ik sprak de kersverse digital nomad over haar nieuwe bestaan.

Wat als je een superleuke baan hebt bij een modern bedrijf, een tof huis hebt in Amsterdam en je eigenlijk heel gelukkig bent? Juist, dan zeg je die baan op, verhuis je naar Kaapstad en begin je je eigen bedrijf! Claire Schrama maakte de sprong en grew her wings on the way down. Ik sprak de stralende Amsterdammer via Skype over haar nieuwe bestaan als digital nomad in Kaapstad, Zuid-Afrika.

1. Vertel eens, wie is Claire, wat doe je momenteel en waar?

“Ik ben dus Claire, nog net 28 jaar en ik kom uit Amsterdam. In oktober ben ik vertrokken naar Kaapstad om hier te wonen en te werken. Ik ben hier voor mezelf begonnen als online coach, gefocust op persoonlijke ontwikkeling. Ik heb altijd veel gereisd, maar nu leek het mij leuk om eens ergens langere tijd te wonen. Mijn vriend kon gelukkig mee; hij werkt nu voor de Zuid-Afrikaanse vestiging van zijn Nederlandse opdrachtgever.”

Bij Honest Chocolate, heel chille plek om in het binnenplaatsje te werken!

2. Wanneer en waarom besloot je voor jezelf te beginnen?

“Allebei mijn ouders zijn ondernemers, dus ik wist al jong dat ik ook ooit voor mezelf zou willen werken. Maar werken in een team vond ik fantastisch. Ik werkte hiervoor bij Marie-Stella-Maris als HR Manager, maar na drie jaar was ik – ondanks dat het een jong en creatief bedrijf is met een vrije bedrijfscultuur – toch wel uitgeleerd en toe aan een compleet nieuwe uitdaging. Coaching ligt in lijn met HR management. Toch wilde ik graag een opleiding volgen. Ik vond een Amerikaanse online opleiding, die ik deels in Nederland volgde en deels al vanuit Kaapstad. Daar raakte ik ook gewend aan het online coachen, want de cursisten oefenden op elkaar.”

3. Online coach worden in Kaapstad: hoe heb je dit aangepakt?

“Het was erg moeilijk om mijn baan op te zeggen, want het was net familie. Toen dat eenmaal gedaan was ben ik begonnen met een website. Spaargeld had ik in de jaren daarvoor gelukkig opgebouwd, want je verdient als coach natuurlijk niet meteen vanaf dag één. Vervolgens hebben we ons huis in Amsterdam verhuurd, een huis geregeld in Kaapstad, visa aangevraagd, een auto gekocht, etc. Ons huis in Oranjezicht hebben we trouwens gevonden via via. Netwerk is alles! Deel daarom vooral je dromen met anderen, negen van de tien keer kan iemand je verder helpen.”

Oranje Farm, vlakbij ons huis, waar we verse groente en kruiden uit de tuin kunnen aanwijzen en kopen.

Kaapstad

4. Hoe heb je je bedrijf meteen locatie-onafhankelijk gemaakt?

“Om eerlijk te zijn was ik eerst sceptisch over online coaching. Hoe kan je een band opbouwen door een scherm? Maar gedurende mijn opleiding werd het normaal en ontmoette ik coaches die het al online deden. Bovendien ontkom ik er niet aan als ik mensen in Nederland wil coachen. Online heeft ook zijn voordelen als ik ooit weer in Nederland woon. Mensen kunnen zo gewoon vanuit huis gecoacht worden, waar ze zich veilig voelen. Ook bespaart het beide partijen reistijd. Daarom coach ik mensen in Kaapstad eveneens vaak online! Ik maak hiervoor gebruik van Zoom, een soort Skype maar dan zonder inloggegevens en te koppelen aan je agenda. Naast mijn één op één-coaching organiseer ik ook workshops voor bedrijven, samen met een collega-coach. Erg leuk om zo toch in een team te kunnen werken. Dat is het fijne van ondernemen: allerlei dingen aangrijpen, experimenteren. Je komt er achter dat alles kan!”

5. Ervaar je ook nadelen aan het remote werken vanuit Kaapstad?

“Mijn netwerk zit nog in Amsterdam, dat mis ik wel. Ook is het omschakelen om opeens alles uit mezelf te moeten halen. Geen werkgever of collega die je een schop onder je kont geeft. Verder is het internet hier niet altijd stabiel. Niet elk café is geschikt om in te werken. Gelukkig hebben we thuis goed internet. Daarom coach ik altijd vanuit huis. Tot slot vind ik de grote verschillen tussen arm en rijk hier heel naar om te zien. Gigantische armoede versus hippe restaurantjes… Het kan hier ook onveilig zijn. Er wordt de laatste tijd relatief veel ingebroken in huizen of auto’s en je gaat niet snel in het donker over straat. Ik ga graag uit van het goede in mensen, maar hier is dat naïef. Al wil ik niemand bang maken hoor, Kaapstad is super!”

Claire in Kaapstad

Onze nieuwe aanwinst Mercedez Benz waarmee ik naar werk rijd, haha. Geen airco 🙁

6. Hoe vind jij klanten?

“Als online coach vanuit Kaapstad gaat dat vooral via via. Ik heb op Facebook berichten geplaatst, die zijn gedeeld door vrienden. Zo kreeg ik mijn eerste betaalde coachklanten, die ook weer doorverwijzen. Zo creëer je je eigen netwerk. Ik heb ook een coachingsessie gedaan met Marcelle Mudde, een andere Nederlandse ondernemer in Kaapstad. Zij was heel enthousiast en heeft een coachingsessie met mij als cadeau weggegeven.”

7. Waarom heb je gekozen voor Kaapstad? Waarom is deze stad geschikt voor digital nomads?

“We waren op zoek naar een plek met lekker weer, aan zee en bruisend op zakelijk niveau, zodat we ons wel konden ontwikkelen. Kaapstad heeft het allemaal. Het is echt een internationale stad, waar ook veel andere Nederlanders wonen en werken. Je hebt hier prachtige natuur, een bijzondere cultuur en slechts één uur tijdverschil met Nederland.”

Workshop geven

Samen met Annemijn Briët na onze eerste workshop in Kaapstad.

8. Leukste werkplekken in de stad?

“Meestal werk ik thuis voor de wifi en de rust. Of bij mijn vriend op kantoor. Een superleuke werkplek is Yours Truly, op Kloof street. Je zit daar buiten, er komt een mix van leuke mensen en het is ook een hostel. Spaces, dat ik ken uit Nederland en echt fantastisch vind, komt hier ook. En dan heb je nog Honest Chocolote, Clarke’s en Tamboerswinkel. Meestal sta ik hier vroeg op, doe yoga, ga ergens lekker ontbijten, vast wat werken en werk dan door op kantoor of thuis. ’s Avonds weer op tijd naar bed. Je leeft hier veel meer met de zon.”

9. Favo restaurantjes en dingen om te doen?

“Op Kloof street zitten veel leuke restaurantjes, zoals Kloofstreet House. Ook leuk is Asoka. En Baylonstoren en Constantia Glenn zijn wineries net buiten Kaapstad. Verder gaan we één à twee keer per week surfen in Muizenberg. En hiken is hier echt een sociale activiteit. We zitten in een app-groep voor mensen die ’s woensdag gaan hiken naar Lions Head om de zonsopkomst te kijken. Daarna samen koffie drinken en naar werk. Nog meer leuks: Chapman’s Peak hiken op zondagochtend, bbq’en en uiteraard het strand. Dat is het voordeel van hier wonen: je hebt nul social verplichtingen en kan doen waar je zin in hebt. Al komen er nu ook veel familie en vrienden uit Nederland langs. Maar los daarvan is het echt tijd voor ons tweeën. We lezen veel, kijken weinig tv, leven echt bewust. Heel waardevol!”

Love the wineries!

Claire en haar vriend

Samen in Kaapstad

10. Hoe zie jij de toekomst?

“Als de watercrisis hier erger wordt gaan we wellicht ergens anders heen. Maar verder hadden we eigenlijk geen plan. We blijven zolang het leuk is. Onze droom is uiteindelijk om weer een standplaats in Nederland te hebben en elk jaar drie maanden te overwinteren in Kaapstad. De mensen zijn hier zo relaxt, er hangt een positieve sfeer en de afwisseling met Nederland lijkt mij heerlijk. Toch zou ik mijn vrienden en familie in Nederland niet voor altijd willen missen. Ook gaat zaken doen in Nederland sneller. Mensen zijn meer eager, al is dat een voordeel en nadeel. Gelukkig kan ik overal werken, zolang er wifi is en er niet een te groot tijdverschil is. Voor mijn vriend moeten we nog even kijken of dit plan kan werken. ”

Laatste shout-out?

“Mega cliché maar just do it! Je hebt eerst veel kopzorgen, maar als je de sprong eenmaal maakt, dan zorg je wel dat het gaat lukken. Vraag jezelf af: wat is het ergste dat je kan gebeuren? En hoe reëel is dit? Stel dat het bijvoorbeeld qua werk niet loopt en je moet blut naar huis? Dat kon in Nederland ook gebeuren! Eigenlijk denk ik dat voor mezelf beginnen zelfs makkelijker was vanuit het buitenland. Als ik in Nederland was gebleven, was ik meer in een gat gevallen, denk ik. Hier heb ik ook de reisvibe, dat geeft afleiding.

Laatste tip: maak barterdeals met andere ondernemers. Zo kun je elkaar helpen zonder geld uit te geven. En je hebt er meteen nieuwe klanten door! Ik coach nu een meisje dat mij weer helpt met marketing. Win-win!”

Meer weten? Stel je vraag hieronder of volg Claire op Instagram.

Surfen bij Muizenberg

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *