Hoe zorg je als zelfstandige voor persoonlijke en zakelijke ontwikkeling? [+video]


Hoe zorg je als zelfstandige voor ontwikkeling?

Hoe blijf je je als zelfstandige ontwikkelen? Ik ontdekte mijn eigen leermethoden. Want als freelancer heb je natuurlijk geen werkgever die voor jouw ontwikkeling zorgt.

 

Als werknemer krijg je vaak jaarlijks een opleidingsbudget, volg je cursussen en heb je leidinggevende die je regelmatig feedback geeft op je werk. Groeien en ontwikkelen gaat in loondienst vaak ‘vanzelf’. Maar hoe zorg je als zelfstandige voor ontwikkeling? In deze blog en vlog deel ik hoe ik de afgelopen twee jaar kon groeien op zakelijk vlak.

 

Van wie leer je als zelfstandige?

Mensen vragen mij wel eens hoe ik mij als zelfstandige ontwikkel. Hoe blijf ik leren? Van wie leer ik? En hoe weet ik dat mijn werk van goede kwaliteit is? Hoe word ik beter?

Geen zorgen, als ondernemer leer je genoeg! Ontwikkeling gaat praktisch vanzelf, juist omdat je alles zelf moet uitzoeken en je dingen gewoon probeert en gaat doen. Ik heb de afgelopen twee jaar ontzettend veel geleerd en gedaan wat ik eerst nog niet kon, zoals voor mezelf beginnen, een bedrijf opzetten, een team creëren en aansturen, workshops organiseren, een online cursus ontwikkelen, vloggen, video’s monteren, etc. Hoe? Door het volgende!

 

Zo ontwikkel ik mij als zelfstandige

Natuurlijk kun je ‘gewoon’ een cursus volgen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om je als zelfstandige te ontwikkelen. En de meeste zijn nog goedkoper ook! Overigens heb ik als zelfstandige nog nooit een cursus gevolgd. Zelfs niet over pr en bloggen, waar ik mijn geld mee verdien 😉

-> Lees hier hoe ik toch die carrièreswitch kon maken!

 

Bezoek conferenties, congressen en andere events

Afgelopen twee jaar bezocht ik diverse events waar ik het één en ander opstak, zoals Traverse, Nomad Cruise en de Vakantiebeurs Vakdag. Binnenkort ga ik leren van Oppergirlboss Sophia Amoruso bij de Girlboss Rally!

 

Mijn pr-workshop tijdens Nomad Cruise

 

Netwerken

Door te netwerken leer je – met een beetje geluk – inspirerende mensen kennen, waar je weer veel van kunt leren. Ga dus eens sparren met concullega’s, bouw een team om je heen of ga huren bij een coworkingspace. Zat mensen om van te leren bij Workmode! Ook van de interviews die ik voor mijn blog afneem leer ik veel.

 

Met Chantal bij Workmode

 

Nieuwe dingen doen

Als ondernemer is nieuwe dingen doen mijn middle name. Gewoon beginnen, dan leer je gaandeweg! Neem nu mijn pr-workshop of online cursus: daar ben ik mee gestart zonder dat ik van tevoren wist hoe en wat. Maar inmiddels weet ik hoe het moet!

 

De Reislustige Freelancer

 

Yoga (serieus)

Geen grap, maar van yoga heb ik veel geleerd de laatste jaren. Sinds mijn yoga-challenge eind 2015 weet ik beter wat yoga is en ben ik er achter gekomen dat het je vooral veel over jezelf leert. Accepteren, loslaten, maar vooral hoe om te gaan met stress. Ja, yoga dus dan, maar ook buiten de yogamat weet ik me rustiger te houden en kan ik stress beter van me afzetten. Ik ben ook liever voor mezelf geworden.

 

Zen in Costa Rica (jurkje via Sandy Hauser)

 

Coaching

Hoewel de antwoorden vaak al in je zitten, leer je natuurlijk ook van een coach. Een coach stelt je de juiste vragen en laat je nadenken over waarom je dingen doet zoals je doet, welke kant je op wilt en hoe je daar gaat komen. Ik had laatste jaar gesprekken met twee coaches en heb daar echt wat aan gehad.

 

 

Terugblikken, reflecteren, analyseren

Ik doe dit al veel voor mijn blog, maar terugblikken, refllecteren en analyseren is zeker een leermiddel. Sowieso werkt schrijven al heel reflecterend en houd ik een heel archief bij over mijn ondernemersweg op mijn blog. Maar als je dan ook nog blogt over terugblikken en wat je van dit en dat leerde, dan kun je daar weer mooie conclusies uittrekkken.

 

Bloggen in Nederland

 

Vraag om feedback

Dat je geen leidinggevende hebt, betekent natuurlijk niet dat je geen feedback kunt vragen en krijgen. Vraag feedback aan je klanten en opdrachtgevers, de mensen met wie je samenwerkt, of huur een externs adviseur of coach in. Een mentor staat zeker nog op mijn verlanglijstje!

 

De Reislustige Freelancer

Met Jessica bij coworkingspace Maliebaan45 in Utrecht

 

Reis

Leren was nog nooit zo leuk 😉 Van reizen leer je enorm veel. Het geeft me altijd nieuwe inzichten. Ook heb je hierdoor de mogelijkheid even afstand te nemen van je normale omgeving, ‘objectief’ naar je bedrijf te kijken en inspiratie op te doen.

 

In Australië

 

Welke vorm van leren spreekt jou het meest aan? Ik ben benieuwd hoe jij jezelf blijft ontwikkelen! 

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *