Vijf tips om beter te spreken in het openbaar


Spreken over social media bij DDMA voor non-profits

Ben jij bang om te spreken in het openbaar? Of wil je er simpelweg beter in worden? Deze tips hielpen mij om een betere spreker te worden.

Al een tijdje stond deze blog op mijn planning: ik wil jullie graag vertellen hoe ik beter werd in spreken in het openbaar. Want veel mensen vinden dit eng of moeilijk en ik krijg regelmatig vragen ‘hoe ik dat toch doe’. Daarom hier mijn tips om beter te spreken in het openbaar.

Mijn ervaring als spreker

Als kind vond ik het niet eng om voor de klas te staan. Spreekbeurten en boekbesprekingen gingen me redelijk goed af. Ook op de middelbare school heb ik nooit tegen spreken in het openbaar op gezien. De eerste keer dat ik in mijn werkende leven ‘echt’ moest spreken in het openbaar, was in de rechtbank. Ik was ten slotte jurist 😉 Als ik spreken echt eng vond, was dit niet het goede beroep voor mij geweest. Al maakte ik alsnog een carrièreswitch: ik werd redacteur en ging daarnaast freelancen voor Miss Legal. Bij Miss Legal zette ik mijn volgende stapjes als spreker: ik gaf presentaties op events en gaf workshops voor kleine groepjes mensen. En toen ik in 2016 voor mezelf begon, mocht ik al snel mijn verhaal vertellen op een netwerkevent en voor de klas staan bij Hogeschool Inholland. Mijn side business als spreker was begonnen!

De Reislustige Freelancer

Mijn pr-workshop tijdens Nomad Cruise

Mijn eerste pr-workshop voor ondernemers

Tips voor spreken in het openbaar

Tegenwoordig organiseer ik zelf workshops over Reislustig Freelancen en mijn pr-workshops voor ondernemers. Verder ben ik docent bij SRM en word ik af en toe ingehuurd als spreker of gastdocent op andere events en scholen. Ik vind dit erg leuk, maar vraag mezelf wel eens af hoe ik hier nu precies in ben gerold en hoe ik dit mezelf heb aangeleerd. Eigenlijk komt het neer op het volgende.

Tip 1: Oefen gesprekken met vreemden

Wat helpt is dat ik bij eigenlijk al mijn baantjes – van horeca tot jurist en van redacteur tot pr-adviseur – altijd veel contact heb gehad met mensen. En dit vond ik echt niet altijd makkelijk! Als 14-jarige ging ik in een ijssalon en broodjeszaak werken en moest pro-actief op mensen afstappen en vragen of ze iets wilden. Dat vond ik hartstikke eng en dit heb ik echt moeten oefenen. Het ging steeds makkelijker en praten met vreemden werd normaal. Dat kwam later goed van pas toen ik in een restaurant als serveerster ging werken, en daarna dus als jurist. Ik had dagelijks contact met mijn cliënten en stond regelmatig in de rechtbank. Dan groei je wel over angsten heen!

Tip 2: Ga naar plekken waar je niemand kent

Toen ik voor Textilia ging werken, bezocht ik bijna wekelijks wel events. Vaak kende ik niemand, dus knoopte ik een praatje aan bij de koffiemachine of naderhand op de borrel. Ook moest ik natuurlijk vaak mensen interviewen, waardoor ik nog meer gewend raakte aan praten met vreemden en small talk met iedereen leerde voeren. Overigens leer je dit ook als je alleen op reis gaat!

Tip 3: Spreken in het openbaar? Begin klein

Mijn eerste professionele ‘spreekmomenten’ waren dus bij de rechtbank en op events van Miss Legal. Dit klinkt misschien eng, maar eigenlijk begon ik hiermee klein. In de rechtbank waren vaak niet meer dan tien mensen aanwezig en bij mijn presentaties voor Miss Legal niet veel meer. Zo kun je rustig oefenen, tot je op een gegeven moment voor een volle zaal staat.

Tip 4: Bedenk dat jij meer weet dan het publiek

Dit heeft mij erg geholpen om over mijn angst heen te stappen en zelfverzekerder te spreken: bedenk dat jij meer weet dan het publiek, of in ieder geval meer dan de meeste mensen in het publiek. Anders was jij namelijk niet als spreker gevraagd! Als iedereen al wist wat jij wist, dan hoefde je niet te komen spreken. En als ze een betere spreker kenden, was die wel gevraagd.

Tip 5: Vertel de waarheid, dan hoef je nooit iets te onthouden

Als je dicht bij jezelf blijft en eerlijk bent, hoef je niets te onthouden. Dit maakt spreken zoveel makkelijker, dan dat je een heel verhaal moet opdreunen dat niet vanuit jezelf komt. Daarom houd ik ook zo van het delen van mijn eigen verhaal en mijn eigen ervaringen. Niemand kan het tegendeel beweren, want dit is hoe het bij mij ging, wat bij mij heeft gewerkt.

Lesgeven bij SRM

Digital Nomad Borrel van Wonderlijk Werken

PR-workshop voor ondernemers

Theorie vs. praktijk

Oefening baart kunst zullen we maar zeggen! Ik heb nog nooit een spreekcursus gevolgd, en sta toch zeker maandelijks voor een groep mensen mijn verhaal te doen. Natuurlijk helpt het om een cursus te volgen (ik volgde meerdere workshops op Nomad Cruise), maar oefenen blijft een groot onderdeel van het vak. Veel praten met vreemden dus en dan maar gewoon beginnen met een mini-presentatie voor een klein groepje. Succes!

Heb jij vragen over spreken in het openbaar? Of aanvullende tips die je graag wilt delen? Laat een reactie achter onder dit bericht!

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *