Werk uitbesteden? Zo heb je daar wél geld voor! [+video]


Suzanne door By Jose Chan

 

Waarom zou je werk willen uitbesteden? En hoe doe je dat? Ik vertel je waarom en hoe ik begon met werk uitbesteden, ook toen ik nog niet veel verdiende.

 

Als je net voor jezelf begint, ben je misschien blij als je genoeg werkt hebt om rond te komen. Maar voor je het weet krijg je het drukker en kom je om in het werk. Misschien verdien je ook al wat beter. Dan is het tijd om werk te gaan uitbesteden. Ik vertel je waarom dit handig en hoe je dit aanpakt. Ook als je nog niet bulkt van het geld! Met mijn tip kan je altijd je freelancers betalen!

 

Waarom werk uitbesteden?

Ik ben zelf werk gaan uitbesteden omdat ik het leuk vind om samen te werken met anderen, en dankzij samenwerkingen met freelancers flexibeler ben als ondernemer. Heb ik het plots mega druk? Dan schakel ik wat freelancers in om de last te verdelen. Heb ik het rustig? Dan doe ik al het werk lekker zelf. Dan heb ik het wel over werk dat ik zelf kan doen natuurlijk. Ik kan niet alles, dus sommige werkzaamheden móet je eigenlijk wel uitbesteden. Denk aan belastingaangifte doen, video’s editen, visitekaartjes ontwerpen, en al het andere dat níet jouw ding is.

 

Ansichtkaart SuusjeHQ

 

Twee soorten uitbesteding

Uit mijn eigen werk ken ik dus twee soorten van werk uitbesteden:

  1. Werk dat ik zelf ook kan en wil doen, maar waarvan ik teveel heb (of waar ik me niet allemaal mee bezig wil houden), zoals blogs schrijven of pr-werkzaamheden;
  2. Werk dat ik zelf niet kan doen, zoals video’s editen, visitekaartjes ontwerpen, belastingaangifte doen, etc.

Ook maak ik onderscheid tussen het volgende:

  1. Werk voor klanten dat ik laat doen door anderen;
  2. Werk voor mijn eigen projecten, zoals mijn blog, vlog, etc.

 

Werk uitbesteden? Zo heb je daar (niet) altijd geld voor

Wanneer je werk dat je normaal gesproken zelf doet door een ander laat doen, en dat door een klant betaald wordt, weet je zeker dat je je freelancers altijd kan betalen. Jij wordt immers betaald door de klant voor dat werk, betaalt je freelancers minder dan je zelf krijgt (belangrijk!), en hebt dus altijd genoeg geld om je freelancers te betalen.

Anders is het wanneer je werk uitbesteedt waarvoor je niet betaald krijgt van een klant, bijvoorbeeld ‘interne werkzaamheden’, zoals belastingaangifte, het ontwerpen van visitekaartjes voor je bedrijf, etc. Dáár moet je dus geld voor reserveren. Denk dus goed na voor je zo maar een freelancer inhuurt om iets voor je te doen. Dit soort klussen betaal je ‘uit je eigen zak’.

 

Team SuusjeHQ zomer 2017

Hoe ik het aanpakte

Ik kwam zelf eind 2016 op het punt dat ik mijn werkzaamheden zag toenemen en op tijd wilde beginnen met het bouwen van een team. Voor gezelligheid, maar zeker ook voor flexibiliteit. Ik zocht in eerste instantie freelancers voor werkzaamheden nr. 1; contentproductie, en dan vooral voor klanten. Dan zou ik mijn freelancers altijd kunnen betalen! Ik plaatste een oproep op mijn eigen social mediakanalen, omdat ik dan mensen zou aantrekken die al affiniteit met mij en mijn onderwerpen zouden hebben. De rest is geschiedenis 😉

Later ging ik ook werk uitbesteden dat ik zelf níet kon. Daar is uitbesteden helemaal ideaal voor, want die werkzaamheden kán je niet zelf. Daar heb je anderen voor nodig! Natuurlijk kan ik proberen om zelf mijn belastingaangifte te doen, mijn vlogs te editen en mijn visitekaartjes te ontwerpen, maar dat kost mij meer tijd dan een professional en uiteindelijk is het resultaat nog niet top. Die uren kan ik dan beter besteden aan werk waar ík goed in ben. Dan verdien ik nog geld ook, waar ik dan weer mijn freelancers voor werkzaamheden nr. 2 kan mee kan betalen!

Voorbeeld: als ik een vlog edit ben ik een dag bezig, en ben ik nog niet blij met het resultaat. Terwijl ik die dag ook honderden euro’s had kunnen verdienen met pr-werk. Dan kan ik dus beter het editen uitbesteden en iemand het in minder tijd laten doen (en wellicht voor een lager uurtarief).

 

Hoe kan jij werk uitbesteden?

  • Begin dus bij werkzaamheden die je zelf ook kan, waarvoor je betaald wordt door opdrachtgevers/klanten. Daar kan iedereen zo mee beginnen, want hiervoor heb je dan altijd geld.
  • Daarna kun je werkzaamheden gaan uitbesteden die je zelf niet kan. Heerlijk!
  • Hoe je die freelancers vindt? Via via is altijd een goede, of via je coworkingspace. En anders gewoon een oproepje plaatsen, liefst op je eigen kanalen. Dan trek je mensen aan die al affiniteit met je hebben i.p.v. mensen die puur geld nodig hebben. Ik werk liever met mensen die echt bewust voor mij werken! Dat werkt het fijnst.

Tip: kijk vooral ook mijn vlog over hoe je een team bouwt!


 

Denk jij er wel eens aan om werk uit gaan uitbesteden? Welke werkzaamheden besteed jij uit? 

 

Volg Artikel 2.55 op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *