10x Dingen die je nog niet wist over Jamaica


Roadtrip!

Jamaica staat bekend om rasta en reggae, om Bob Marley, Caribische stranden en om rum. Maar wist je deze tien dingen al over Jamaica?

Dat Jamaica in de Caribische Zee, naast de Dominicaanse Republiek ligt, dat weten de meeste mensen nog net. Maar verder dan strand, muziek en drank komen veel niet. Terwijl Jamaica zo’n rijke historie en cultuur heeft en schitterende natuur. Ik praat je bij!

1. De meeste kerken per inwoner

Wist je dat Jamaica de meeste kerken per inwoner heeft? De meeste Jamaicanen zijn christelijk en overal op het eiland zie je grote en kleine kerken staan. Lang niet alle Jamaicanen gaan meer wekelijks naar de kerk, maar gelovig zijn de meesten zeker nog. Dat bleek wel toen onze chauffeur Kevin ons aan het einde van de reis vrijblijvend een kaartje van Jehovah’s Witnesses gaf 😉

2. De beste koffie maar geen koffiedrinkers

Er groeit volop koffie op Jamaica, die oorspronkelijk – zoals alle koffie – uit Ethiopië kwam. Jamaica’s Blue Mountains zijn dé koffieregio van het land. Hier groeit de beste, lekkerste koffie ter wereld, als we de gids van Craighton Estate mogen geloven. De Blue Mountains Coffee wordt voornamelijk geëxporteerd naar Japan, waar het voor tientallen euro’s per kopje wordt verkocht aan echte fijnproevers. Grappig genoeg zijn Jamaicanen zelf absoluut geen koffiedrinkers. Ze drinken liever the – al wordt daaronder alles verstaan dat een warme drank is en geen soep of pap is.

Blue Mountains

Blue Mountains

3. Jerk everywhere

Het bekendste voedsel op Jamaica? Geen kokosnoten of bananen, maar jerk jerk en nog eens jerk. Van jerk chicken en jerk beef tot jerk pork en jerk goat: elk stukje vlees wordt klaargemaakt volgens jerk recipe. Dit betekent dat het vlees wordt gerookt in een soort barbecue, en gemarineerd is in speciale ‘jerk kruiden’. Letterlijk op elke hoek van de straat vind je zogenoemde jerk centers. Smaakt lekkerder dan het klinkt!

4. Een eigen taal

Officieel is Engels de voertaal in Jamaica, maar Jamaicanen onderling spreken liever Patois. Het Patois – of Jamaicaans Creools (ook wel ‘Jamaicaans’) – is een mengelmoesje van Engels, Afrikaanse talen, Spaans, Portugees en zelfs Hindoestaans en Mandarijn. De taal is een goede weerspiegeling van de geschiedenis en bewoners van Jamaica.

Fruitstalletje langs de weg

5. Zuid-Amerikaanse, Spaanse, Afrikaanse en Britse invloeden

De oorsprong van het Patois geeft al een beetje weg hoe de geschiedenis van Jamaica eruit heeft gezien. Jamaica werd voor het eerst bewoond door Indianen uit Zuid-Amerika (na Christus). Eind 15de eeuw ‘ontdekte’ Columbus Jamaica, waarna de Spanjaarden het eiland overnamen en begonnen met het importeren van Afrikaanse slaven. Daarna namen de Britten het eiland over, maar de slavernij bleef. In 1838 kwam de slavernij ten einde. Sinds 1944 heeft Jamaica volledig zelfbestuur en algemeen kiesrecht. Jamaica is onafhankelijk sinds 1962, al behoort het land nog steeds toe tot Gemenebest. Vandaag de dag wonen er ook veel Chinezen en Hindoestanen in Jamaica, die naar Jamaica kwamen voor werk.

6. Uitvinder van duurzaam toerisme

Het jaar 2017 was het jaar van het duurzaam toerisme en op de Vakanbeurs 2018 werd betekenisvol reizen omgedoopt tot dé reistrend van 2018. In Jamaica kenden ze deze begrippen al sinds de jaren 60, toen Treasure Beach in het zuiden van Jamaica begon met community tourism. Dit houdt in dat al het toerisme in deze regio voor en door de lokale bewoners wordt gedaan. De locals werken in de hotels, produceren het eten en delen mee in de winst. Ook is afgesproken dat alle accommodaties hier kleinschalig blijven, om massatoerisme te voorkomen. Hulde! Check Jake’s Hotel – het één na oudste hotel in de regio – voor hun mooie verhaal.

Jake’s Hotel

Dolfijnen spotten

7.  Iedereen een bijnaam

Toen we de eerste dag bij een fruitstalletje stopten om en verse kokosnoot (cold jelly) te kopen bij een Rastamannetje, hoorden we dat onze chauffeur de Rastaman aansprak met ‘Rasta’. “Hé Rasta, mogen wij drie jonge kokosnoten? Thanks Rasta!” Dat werk. Hoewel het voor ons een beetje brutaal klonk, blijkt dit dé manier om mensen aan te spreken in Jamaica. Iedereen heeft een bijnaam, of je iemand nu wel of niet goed kent. Die bijnaam is datgeen wat opvalt aan een persoon. Een Rastaman noem je Rasta dus. Onze bijnamen konden we al raden: Tall-y of White-y 😉

8. Rasta’s eten vegetarisch

Wist jij dat Rasta’s – de mensen die de rastafari-levensbeschouwing aanhangen – vegetarisch eten? Rasta’s houden zich aan bepaalde voedingsvoorschriften, waarbij veel dieren als onrein worden beschouwd. Veel Rasta-aanhangers eten zelfs veelal plantaardig: zo natuurlijk mogelijk, onbewerkte voeding.  Wij gingen mee met Rastaman Fire en kregen een overheerlijke vegamaaltijd voorgeschoteld. Jammie!

Fire de Rastaman

Zimbali Retreat

9. Meer dan een all-inclusive strandbestemming

Ja, Jamaica heeft schitterende stranden. Welcome to the Caribbean! Maar er is zoveel meer! Heldere riviertjes en watervallen, intensgroene junlge, heerlijk eten, een unieke cultuur, muziek, uitgestrekte landschappen die je je niet voor mogelijk had gehouden (in ieder geval niet in Jamaica), bergen, koffieplantages en geweldige accommodaties in de wildernis. Maak dus zeker een rondreis als je in Jamaica bent!

10. Geen gevaarlijke dieren (behalve krokodillen…)

Oké, kleine uitzondering, maar behalve de krokodillen in een specifiek gedeelte van het land, leven er verrder geen gevaarlijke dieren in Jamaica. En dat in zo’n tropisch land! In de zee vind je alleen dolfijnen en af en toe een zeekoe, en op (en boven) het land is het vooral vogels, vogels en nog eens vogels. Je kunt dus met een gerust hart de jungle van Jamaica ontdekken. Weer eens wat anders dan Australië 😉

Hoeveel dingen wist jij al over Jamaica?

Volg Vrije Meid op Facebook. Volg mij persoonlijk op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *