Coliving in Nederland: op workation naar Vlissingen 2


Met de meiden voor de watertoren

 

Deze zomer ging ik op workation in Nederland. Niet alleen, maar met tien andere vrouwelijke ondernemers. In deze blog vertel ik je wat ik aan de coliving heb gehad en geef ik tips voor jouw eerste coliving.

 

Het is maandagmiddag als ik de trein pak naar Vlissingen. Er staat een nieuw avontuur voor de deur: ik ga een weekje werken en wonen met tien andere vrouwelijke ondernemers. Tegelijkertijd vind ik het niet erg spannend. Ik heb vaker op andere plekken gewerkt en nieuwe mensen ontmoeten vind ik altijd leuk. Wat is het ergste dat me kan gebeuren? Waarschijnlijk wordt het een topweek!

 

Op naar Vlissingen

Drie uurtjes treinen en heel wat werk later kom ik aan in Vlissingen, waar ik Nienke en Rosanne al zie staan. Met de auto van Rosanne rijden we in tien minuutjes naar ons nieuwe thuis: een gerenoveerde watertoren in het centrum van Vlissingen, op loopafstand van het strand. Ik ga deze week dan ook zeker ook als vakantie gebruiken. Een beetje werken, een beetje ontspannen. Gotta love the workation! Tegelijkertijd werk je tijdens een coliving niet alleen aan je eigen bedrijf, maar ook samen met anderen. Leerzaam! Laat die week maar beginnen 🙂

 

De watertoren

Op de trampoline

De duinen <3

 

Coliving in een watertoren

Wat direct opvalt is de hoogte van de toren. Rosanne en ik slapen op de tweede verdieping, maar er zijn ook nog kamers op hogere etages. De ‘masterroom’ spant de kroon, letterlijk. Deze vergaderruimte bevindt zich bovenin de watertoren en als ik er al hijgend aankom besluit ik dat ik deze week niet overal spullen moet laten slingeren. Tenzij is elk uur een workout wil dan…

 

Tien andere vrouwelijke ondernemers

De andere meiden zijn erg leuk. Er zit van alles wat bij, en tegelijkertijd hebben we veel gemeen. Zo zijn we allemaal vrouw en ondernemer, en zijn de meesten van ons rond de 30. Maar de een moet praktisch nog beginnen met haar (nieuwe) onderneming terwijl de ander al mega ervaren is, of zelfs juist weer toe is aan iets anders. Ik beschouw mezelf als de middenmoot. De afgelopen vijf jaar heb ik enorm veel gedaan en geleerd, maar een erg ervaren ondernemer vind ik mezelf ook nog niet. Maar we gaan het zien!

 

Bekijk hier wat we de hele week hebben gedaan:

 

Wat ik heb geleerd van een week coliving (+ tips voor jouw eerste coliving)

 

1. It’s a small world: onderschat je netwerk niet

De vrouwelijke ondernemerswereld in Nederland is niet heel groot, zeker niet die van online ondernemers. Online leer je mensen snel kennen en onderhoud je makkelijk contact. Via via kan je zo altijd wel ergens binnen komen. Ook kun je maar beter authentiek zijn en niet roddelen, want je komt elkaar nog wel eens tegen. Zelf kende ik Rosanne al van het bloggerswereldje en ontmoette ik Jessie al op Gran Canaria. Hoe toevallig dat ik haar nu hier tegenkwam!

 

Eerste avond

 

2. Get out there: zet je bedrijf in de spotlights

Als ik de kans krijg om mezelf ergens voor een groep te presenteren, en te mogen vertellen over mijn vak, dan grijp ik die kans meteen aan. Dus toen Anne ons vroeg wie er misschien een workshop wilde geven, zei ik direct ‘ja’. En zo gaf ik dinsdag een PR-workshop aan de andere ondernemers. Niet alleen vertel ik anderen graag over de mogelijkheden van PR, maar ook zet ik hiermee mezelf en mijn bedrijf weer in de spotlights. De volgende keer dat ze een PR-adviseur nodig hebben, denken ze hopelijk meteen aan mij. Ook heb ik van veel meiden een review ontvangen. Super waardevol!

P.S. Donderdag 30 augustus organiseer ik samen met Chantal een PR-workshop in Utrecht!

 

Mijn PR-workshop

 

3. Mastermind: input van anderen

Tijdens een mastermind vertelt iedere deelnemer één voor één haar struggle, en de rest van de groep geeft daar dan feedback op. Mijn ‘struggle’ was hoe ik PR-cursus.nl nog beter in de markt kan zetten. Ik kreeg waardevolle tips! Maar wat ook waardevol was, was om te kijken waar andere ondernemers mee worstelen en welke oplossingen daarvoor werden gegeven. Zo kwam ik op een leuk idee voor een nieuw project (volgend jaar lente!) en bleek ik zelf ook leuke adviezen te kunnen geven. Iemand noemde mij zelfs businesscoach-waardig. Like! Wie weet… 😉

 

Met z’n allen weet je meer!

 

4. Sta open voor het onbekende, qua mensen en kennis

Het leuke aan coworking en coliving is dat je mensen leert kennen die je ‘in het normale leven’ misschien anders nooit had leren kennen. Iemand die een stuk ouder is dan jij bijvoorbeeld, of iemand die totaal het tegenovergestelde is van hoe jij bent. Maar juist van die mensen kun je enorm veel leren. Zo leerde ik tijdens de coliving wat reiki is, ervaarde ik de kracht van essentiële olieën en nam ik deel aan een theeworkshop. Allemaal dingen die ik niet snel uit mezelf had meegemaakt. Maar wat ben ik blij dat ik nu vanaf weet!

 

Essentiële olieën

 

5. Blijf leren: verbeter het bekende

Ik vertrok eigenlijk zonder concreet vraagstuk en zonder concreet doel naar de coliving. Het voordeel is dat je er dan open in gaat en dat ik de rust in mezelf had om niet te veel te hoeven werken. Maar dat je niets concreets wilt leren, zegt niet dat je niets leert. Ik heb juist veel geleerd van anderen. Zo volgde ik een visualisatie- en leegloop-workshop en een interview- en mooi schrijven-workshop. Ik heb dit jaar al vaker gevisualiseerd, heb mijn why en stip op de horizon vrij helder, en ben natuurlijk ook niet vreemd in interviewen en schrijven. Toch heb ik weer wat opgestoken en mijn skills verbeterd.

 

Workshop van Rosanne

 

6. Neem de tijd: houd balans

Iets dat ik als digital nomad natuurlijk wel wist: houd tijdens een workation, waar je dus werkt op reis, een goede balans tussen werken en vrije tijd. Als je teveel werkt geniet je niet van de omgeving, maar als je teveel geniet kom je weer niet aan werken toe. Balans is key! Voor mij werkt het goed om eerst even hard te werken, en daarna vrije tijd te hebben. Die ruimte is ook belangrijk omdat je anders helemaal niet aan connecten met anderen toekomt, zowel zakelijk als daar buiten. En dat is nu juist zo waardevol aan coliving!

 

Naar het strand van Vlissingen

Biertje?

Zwemmen

Visje hoort erbij

Sunsetje

Wijntje op een koude dag

Strand van Vlissingen

Skyline van Vlissingen

 

Dank!

Ik ben Anne enorm dankbaar voor deze kans en voor de ruimte die zij in het programma heeft gelaten. Ook veel dank aan de andere meiden voor hun enthousiasme, rust, kennis en input. Het was een topweek!

 

Lijkt coliving jou leuk? Check dan vooral de site van Anne

 

Volg Vrije Meid op Facebook (voorheen Artikel 2.55). Volg Suzanne op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Coliving in Nederland: op workation naar Vlissingen