Het verschil tussen een freelancer, zzp’er en ondernemer [+video]


Ben ik nog ZZP’er?

 

Ben ik een freelance pr-adviseur? Een zelfstandig pr-adviseur? Of heb ik mijn eigen pr-bureau? Zo ging ik van freelancer naar ondernemer (en wat de verschillen zijn).

 

Wat zijn de verschillen tussen freelancers, zzp’ers, zelfstandigen en ondernemers? En wat ben ik? In deze blog en vlog probeer ik uit te leggen wat de verschillende begrippen betekenen en vertel ik hoe ik van freelancer naar zelfstandige naar onderemer ging.

 

Bekijk hier mijn vlog over dit onderwerp:

Freelancer

Als freelance verhuur je jezelf aan bedrijven. Dit zijn jouw opdrachtgevers, jij bent de opdrachtnemer. Jouw eigen bedrijfsnaam doet er niet veel toe, je bouwt mee aan het bedrijf van je opdrachtgever. Dit deed ik bijvoorbeeld als freelance social redacteur voor VROUW in 2016, of als freelance SEO-schrijver voor 365 Dagen Succesvol in 2017.

 

Zes maanden SuusjeHQ

Zes maanden SuusjeHQ

 

Zelfstandige (met of zonder personeel)

Sinds ik mij echt richt op PR, noem ik mezelf een zelfstandig PR-adviseur. Ook kappers, bouwvakkers, advocaten, taxichauffeurs, etc. zijn vaak zelfstandigen. In deze branches is het simpelweg niet gebruikelijk om de term freelancer te gebruiken. Terwijl het eigenlijk op hetzelfde neerkomt: je hebt verschillende klanten die jouw diensten afnemen.

 

Team SuusjeHQ zomer 2017

 

Ondernemer

Wanneer ben je dan een ondernemer? Tja, eigenlijk zijn freelancer en zelfstandigen ook ondernemers. Alleen zijn niet alle ondernemers ook freelancer of zelfstandige. In mijn optiek opereren ondernemers echt vanuit hun eigen bedrijf, onder hun eigen bedrijfsnaam, en spreek je over klanten en niet over opdrachtgevers (al doe ik dat als zelfstandige ook al op deze manier). Ondernemers hebben echt hun eigen producten of diensten en leveren niet ‘u vraagt wij draaien’ voor de klant. Toen ik social redacteur was voor Emmi Caffè Latte verkocht ik niet per se mijn eigen product of dienst, ik deed gewoon het kunstje dat ik kon en wat van me gevraagd werd. Terwijl ik met SuusjeHQ nu mijn eigen events organiseer en met PR-cursus.nl eigen cursussen aanbied.

 

PR-workshop voor ondernemers (foto door Anouk Fotografeert)

 

Mijn ondernemersreis

Als ik terugkijk op mijn ondernemersreis, begon ik dus zeker weten als freelancer. Ik verhuurde mezelf als freelance blogger, social redacteur en whatnot. Later werd ik meer zelfstandige; ik werkte als zelfstandig pr-adviseur voor verschillende klanten. Mijn pr- en contentbureau kreeg langszaam vorm. Nu ik daarmee ook eigen workshops organiseer zie ik mezelf meer als ondernemer. Helemaal omdat ik inmiddels ook een tweede bedrijf heb, PR-cursus.nl, dat een V.O.F. is.

 

PR-cursus.nl met Chantal

 

Team SuusjeHQ

En hoe zit het dan met mijn team? Ben ik nog zzp’er of niet? Jazeker! Personeel ziet namelijk op personeel in loondienst. En dat heb ik niet. Ik werk alleen samen met (vaste) freelancers. Je zou me dus ook een zelfstandig ondernemer kunnen noemen 😉 Al zijn alle ondernemers zelfstandig en alle zelfstandigen ondernemers. Beetje loze term dus!

 

Team SuusjeHQ zomer 2018

 

Wat is volgens jou de definitie van een ondernemer? En hoe noem jij je?

 

Volg Vrije Meid op Facebook. Volg Suzanne op Instagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *