Een kind én reiswens: is dat te combineren?


Op de local market in Mambo, Usambara Mountains Tanzania

 

Je bent zo ergens rond de 30 jaar, voelt met regelmaat je eierstokken rammelen, maar bent tegelijk doodsbang dat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn zodra je moeder bent. Omdat je denkt dat je jouw grote liefde reizen moet inwisselen voor een nieuwe grote liefde, een kind. Herkenbaar?

If yes, dan kan ik jullie van deze schrikgedachte afbrengen. Reizen en kinderen gaan namelijk prima samen! Mijn man en ik reizen sinds onze dochter geboren is gewoon door, het vraagt alleen om andere verwachtingen en aanpak.

 

Klaar voor een grote oversteek!

 

Volksverhuizing

Misschien ben je wel helemaal geen wereldreiziger en is een vakantie naar Zeeland in jouw ogen al een grote onderneming met kind. Dat klopt. Reizen met een kind ís namelijk een onderneming, want het betekent praktisch een halve volksverhuizing. En dan maakt het niet eens zo veel uit of je naar Zeeland of Colombia gaat. Colombia dan maar? 😉

 

Met zeven maanden naar Maleisië

 

Kleine wereldreiziger

Speaking of Colombia, daar ben ik nog nooit geweest met mijn dochter, die nu bijna vierenhalf jaar is. Wel heeft ze gênant veel stempels van andere oorden in haar paspoort. Wij besloten namelijk al enkele weken na haar geboorte dat we met dit lieve meisje best in een vliegtuig in konden stappen, op naar een ander contintent!

 

Op safari

 

Easy kiddo

Zo vlogen wij dus met een baby van twee maanden naar Curaçao. Niet meteen de meest spannende bestemming natuurlijk, maar wel een mooie voorproef op al wat nog komen ging. Denk aan Maleisië, Indonesië, China, Tanzania, Frankrijk, Griekenland, Kaapverdië en dan vergeet ik vast nog iets. Ons kind draait haar hand niet meer om voor onvoorziene situaties zoals een klapband in de Afrikaanse natuur of een rit door de bergen van een uur of acht. En wij ook niet.

 

Op het blauwe strand van Zanzibar

 

Kalmte is key

Wat is dan – volgens mij – de sleutel voor (verre) reizen met kinderen? Relaxed blijven. Onze ervaring is dat je overal heen kunt reizen met kinderen (mits veilig natuurlijk) zolang je als ouders maar relaxed bent in iedere situatie. Want: zolang papa en mama er zijn en papa en mama zijn oké is de wereld veilig voor een kind.

 

 

Gezinsgeluk

 

Ander soort avontuur

Natuurlijk kan ik niet ontkennen dat reizen met kinderen wel degelijk ánders is, maar zeker niet minder leuk en avontuurlijk. We slapen nu niet meer op de vloer van een restaurant bij gebrek aan beter en gaan voorbereid op pad. Zo zorg ik tegenwoordig dat ik mezelf een beetje heb ingelezen en weet ik altijd hoe het er voor staat met medische- en veiligheidsrisico’s.

 

 

One of the girls, wat is ze trots!

 

Overál zijn kinderen

Wat waarschijnlijk niet heel verrassend is maar wat veel mensen soms vergeten: óveral ter wereld zijn kinderen. Dat betekent dat je dus ook óveral wel een emmertje en schep kunt kopen, een paar luiers op de kop kunt tikken en dat er vaak speelkameraardjes zijn voor jouw kleintje. Nog een groot voordeel: op het vliegveld mag je altijd als eerste het vliegtuig in zodat je rustig kunt installeren. En die lange rij mooi kunt passeren ;).

 

Wie ziet als eerste een leeuw?

 

De keerzijde

Zijn er nadelen aan reizen met kinderen? Dat ligt eraan wat jij als nadeel ziet. Onze dochter eet bijvoorbeeld slecht in het buitenland en leeft bij voorkeur op pancakes en ijs, aangevuld met zo nu en dan een komkommer. Wat mij betreft een kwestie van choose your battles. Verder verschilt het een beetje per leeftijdscategorie of lange vluchten vervelend zijn (rond twee á drie jaar vond ik het pittiger) en zoals eerder gezegd: je sleept veel mee.

 

Hiken doe ik nog steeds bij voorkeur zonder kind

 

Bye Full Moon party

Een ander mogelijk nadeel is dat je niet alles kunt doen wat er in een omgeving te doen kan zijn. Met een kleine kun je niet raften, naar de full moon party, samen duiken of een hike door de bergen doen. Maar je kunt wél samen een scooter huren, het eiland verkennen met je haren in de wind, in contact komen met lokale gezinnen en heerlijk om 20:00 uur naar bed met als excuus dat je je kleintje écht niet alleen laat op de hotelkamer. Je wilt niet weten hoe uitgerust wij raken van een reis met klein kind ;).

 

Wil je meer weten over Sarah’s aanpak wanneer ze op reis gaat met haar gezin of heb jij een heel ander beeld over reizen met kinderen? Let us know!

 

Volg Sarah op Instagram. Vrije Meid volg je op Facebook!

Share

Over Sarah Kuypers

Sarah Kuypers is freelance copywriter en pr-adviseur, ze werkt drie dagen per week voor SuusjeHQ en heeft daarnaast diverse kleine opdrachtgevers. Volg Sarah voor je dagelijkse dosis momlife, ondernemen en reizen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *