Eenmanszaak of VOF? Waarom PR-cursus.nl een aparte rechtsvorm kreeg


PR-cursus.nl (foto: Daisy Fotografie)

 

Wanneer kies je voor een eenmanszaak en wanneer voor een VOF? Ik leg je uit waarom ik voor een tweede rechtsvorm koos.

 

De meeste startende ondernemers zullen kiezen voor een eenmanszaak. Mijn bedrijf SuusjeHQ is ook een eenmanszaak. Dit houdt in dat jij als natuurlijk persoon eigenlijk één bent met je bedrijf. Is je bedrijf failliet, dan ben jij failliet. Jij bént je bedrijf. Dit is anders bij bijvoorbeeld een BV. Dan heeft je bedrijf een eigen, aparte identiteit: een eigen rechtspersoon. Als jouw bedrijf failliet gaat, betekent dit niet dat jij failliet gaat. Jij bent niet je bedrijf. Een VOF is een samenstelling van meerdere natuurlijke personen. Handig als je samenwerkt met een andere zelfstandig ondernemer. Daarom kozen Chantal en ik voor PR-cursus.nl voor deze rechtsvorm.

 

Waarom een VOF?

Ik heb al vaker samengewerkt met andere ondernemers, maar niet eerder werd dat een VOF. Bij De Reislustige Freelancer verstuurde ik facturen vanuit mijn eigen bedrijf (eenmanszaak), en Jessica factureerde gewoon haar deel van de winst bij mij. Dit is prima te doen, als er niet heel veel geld in omgaat, als je niet professioneel naar buiten wilt treden als één bedrijf en weinig risico loopt. Bij PR-cursus.nl wilden we het meteen goed aanpakken en kan de winst bovendien veel meer gaan oplopen dan bij De Reislustige Freelancer. Chantal en ik wilden allebei eigenaar zijn en dezelfde risico’s dragen. Een VOF is dan een heel goede optie. Je gaat gewoon weer naar de KVK, betaalt weer 50 euro (net als bij een eenmanszaak), en stelt samen een vennootschaps-overeenkomst op.

 

Verschillen SuusjeHQ en PR-cursus

PR-cursus.nl kreeg een aparte rechtsvorm omdat ik dit bedrijf samen met Chantal run. Maar daarnaast doen we met PR-cursus.nl ook echt iets anders dan ik doe met SuusjeHQ. SuusjeHQ is een PR-bureau en we doen PR voor onze (wereldse) klanten. We maken persberichten, schrijven gastblogs, benaderen de media en krijgen onze – kleine en grote – klanten in media als NOS, Volkskrant, VIVA en meer. PR-cursus.nl leert ondernemers hoe zij zelf hun PR kunnen doen. Hoe kom je gratis in de media en wordt je beter zichtbaar? We doen dat niet voor onze klanten, maar zij doen dat zelf met onze hulp. Door middel van onze online cursus en/of coaching gaan zij zelf aan de slag met hun PR. Hierdoor kunnen we veel meer ondernemers helpen. PR-cursus.nl richt zich op de klanten die eigenlijk te klein zijn of te weinig budget hebben om PR volledig uit te besteden, maar wel aan PR willen doen.

 

Meerdere eenmanszaken?

Overigens kan je als persoon maar een eenmanszaak hebben. Een eenmanszaak is namelijk één met jou zelf. Wie twee verschillende bedrijven heeft moet dus wel voor een andere rechtsvorm kiezen. Tenzij de bedrijven onder dezelfde categorie vallen, zoals SuusjeHQ en mijn blog Vrije Meid. De facturen voor mijn blog verstuur ik gewoon uit naar van SuusjeHQ. Ik heb Vrije Meid wel ingeschreven als handelsnaam.

 

Heb jij meerdere bedrijven? Hoe heb jij dit geregeld? 

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *