Interview: ondernemer en arbeidsongeschikt, hoe ga je daar mee om?


Foto: Daisy Fotografie

Wie betaalt je salaris als je (langdurig) ziek wordt? Of zelfs voor altijd arbeidsongeschikt raakt? Voor een ondernemer toch andere koek dan voor een werknemer. Sarah zocht het uit!

Als zelfstandig ondernemer is het handig om ‘iets’ te regelen voor het geval je ongehoopt niet in staat bent om te werken. Maar hoe vind je in het oerwoud aan verzekeringen nou wat bij je past? Ik interviewde Floor Arts, die zelf ondernemer is en al met dit bijltje gehakt heeft.

 

Floor

Wie is Floor?

“Ik ben dus Floor, 30 jaar en ik woon in Nijmegen. In oktober 2016 ben ik gestart als zelfstandig ondernemer en geef ik met mijn bedrijf Alinea mediation & personeelsadvies – je raad het al- , personeelsadvies aan ondernemers van het MKB. Daarnaast verzorg ik arbeidsmediations. De stap naar het ondernemerschap was voor mij niet heel groot, ik kom uit een echt ondernemersgezin. Ik wist dan ook wat de voor- en nadelen zijn en besloot na een loopbaan als bedrijfsjurist en HR-adviseur om er gewoon voor te gaan.”

Niet meteen verzekerd

Ik sloot niet direct een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Ik vond het namelijk ‘zoiets moeilijks om uit te zoeken’. Maarja, ik was me wel bewust van de risico’s die ik daarmee liep. Gelukkig ben ik nu fit en gezond, maar stel dat dat anders loopt, of stel dat ik een keer kinderen wil… . Ik had weleens gehoord van een Broodfonds en dat klonk wel goed. Nadeel was dat je hier pas bij mag als je een jaar ondernemer bent.”

 

Een Broodfonds

Sinds juli 2017 ben ik aangesloten bij een Broodfonds. Hoewel mijn bedrijf nog geen jaar bestond mocht ik erbij, want mijn cijfers waren goed. Ik kan iedere ondernemer een Broodfonds aanraden. Je zit met maximaal 50 ondernemers in een soort poule en stopt allemaal geld in een soort ‘pot’. Zodra iemand ziek is wordt er geld uit die pot gehaald. Je betaalt dus voor elkaars ziekte.

 

Ook veilig

Zo’n poule is meestal samengesteld op basis van woonplaats of branche. Dat betekent dat er een bepaalde mate van sociale controle is. Wanneer je langdurig ziek bent krijg je maximaal twee jaar uitbetaald en je kan van te voren kiezen voor welk bedrag je verzekerd wilt zijn. Afhankelijk van dit bedrag is dat dus ook je eigen inleg. Stel, je wilt stoppen met sparen via een Broodfonds, dan krijg je het bedrag dat niet is uitgekeerd aan andermans ziekte weer terug. Best veilig dus.

 

De Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het lastige daarvan vind ik dat de premie vaak hoog is en het feit dat verzekeraars vaak niet soepel zijn met daadwerkelijk uitkeren bij schade. Ik ken trouwens wel mensen die naast een Broodfonds nog een aov afsluiten met een wachttijd van twee jaar (want het broodfonds keert max twee jaar uit). Dat scheelt dan premie voor de aov.

 

Afbeelding van Koersgericht ondernemen

 

Plussen en minnen

Het blijft een persoonlijke afweging natuurlijk. De voordelen van een Broodfonds zijn wat mij betreft de sociale controle, het kost me weinig tijd én ik heb de garantie dat ik uitgekeerd krijg bij ziekte. En oja, ik zou bijna de lage ‘premie’ vergeten. Het grootste nadeel is dat ze maar twee jaar uitkeren. Dus stel ik krijg een hernia of ik kan door een ongeluk nooit meer lopen, dan moet ik na twee jaar maar kijken hoe ik aan mijn geld kom.

 

Gouden tip?

Wat mij betreft is het duidelijk: zoek een Broodfonds, kijk of je een klik hebt met de mensen die er ook bij zitten en zo ja: sluit je aan. Je kunt natuurlijk wel even ‘broodfondsshoppen’. Wil je nog meer zekerheid? Combineer het dan met een aov.

 

Heb jij al iets geregeld voor als je arbeidsongeschikt wordt?

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Sarah Kuypers

Sarah Kuypers is freelance copywriter en pr-adviseur, ze werkt drie dagen per week voor SuusjeHQ en heeft daarnaast diverse kleine opdrachtgevers. Volg Sarah voor je dagelijkse dosis momlife, ondernemen en reizen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *