De voordelen van een bril met blauw licht-filter


Met mijn blauwe bril

 

Werk jij veel achter de computer? En zit je ’s avonds nog eens op je telefoon of achter een scherm? Dan is een bril met blauw licht-filter geen slecht idee!

 

Het is even een mondvol: blauw licht-filter-bril. Oftewel, een bril die blauw licht filtert. Blauw licht – afkomstig van schermen – is namelijk slecht voor je ogen. Met zo’n bril voorkom je rode of vermoeide ogen na een dag lang werken. In deze blog vertel ik je meer over blauw licht, hoe een bril met filter werkt, en over mijn eigen nieuwe bril met blauw licht-filter.

 

Wat is blauw licht?

Het licht dat van je scherm afkomt ziet er niet echt blauw uit, maar is dat wel degelijk. Ik heb op mijn telefoon een blauw licht-filter, en als ik die aanzet lijkt het scherm eerst even geel te worden. Daarna went het filter al snel. Zet ik het filter weer uit, dan valt het me pas op hoe blauw het licht is dat van mijn scherm afkomt.

Blauw licht zit ook in gewoon daglicht, en zorgt er onder andere voor dat je wakker blijft. Daarom is het ook niet verstandig om voor het slapen gaan nog veel naar schermen te kijken. Maar een teveel aan blauw licht kan ook schadelijk zijn. Het is heftiger voor je ogen dan gewoon daglicht. Hoe schadelijk blauw licht precies is voor onze ogen, dat weten we nog niet, aldus een Amerikaans onderzoek.

Ik durf niet te zeggen dat het door een teveel aan schermen komt, maar sinds mijn studie (lees: sinds ik scherm-verslaafd ben) heb ik af en toe last van oogmigraine. Ik zie dan vlekken en fel licht is teveel voor me. Eind 2018 ben ik daarom maar eens een oogtest gaan doen. Daar kwam niet alleen een heel lichte bijziendheid uit, maar de opticien raadde me ook aan een blauw filter te nemen.

 

De koker

 

Wat doet een blauw licht-filter?

Een blauw licht-filter houdt blauw licht niet helemaal tegen, maar ‘filtert’ dit grotendeels uit het licht van je scherm. Het verzwakt blauw licht en hierdoor kan je rustig kijken. Minder knijpen en minder vermoeide ogen dus na een lange werkdag achter de computer.

Je kan net als ik de blauw licht-filter op je smartphone aanzetten, maar je kan ook een bril met blauw licht-filter aanschaffen voor op kantoor. Bijkomende voordelen van een dergelijke bril zijn vermindering van lichtschittering en een scherper contrast.

 

Bril met blauw licht-filter

Begin maart bezoek ik het vernieuwde filiaal van Pearle in Hoog Catherijne om een bril uit te zoeken. Gelukkig hoeft dit niet duur te zijn. De Limited Edition Collection van Pearle bestaat uit brillen vanaf 100 euro. Ik pas er eerst een met een transparant montuur, maar die blijkt minder leuk te zijn dan ‘ie op internet leek. Gelukkig wijst de verkoper mij op een ander, blauw montuur (heel toepasselijk). Die staat goed en ik heb eigenlijk meteen mijn keuze gemaakt. Dit is ‘m geworden!

 

Pearle no 115 Blue

 

Tip van Pearle: 20/20/2-regel

Voorkomen is beter dan genezen. Bescherm je ogen dus zo goed mogelijk tegen te veel blauw licht. Pearle bedacht de 20/20/2-regel. Oftewel, geef je ogen 20 seconden rust na 20 minuten beeldschermwerk. Daarnaast is het goed om je ogen voor ver weg te blijven trainen door dagelijks minstens twee uur naar buiten te gaan. Mooi voornemen!

 

Heb jij een bril? En heb je wel eens aan een blauw licht-filter gedacht? Ook handig als je geen sterkte hebt natuurlijk! 

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

 

Met dank aan Pearle
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *