Met de auto naar Berlijn? Vergeet je milieusticker niet!


Berlijn

Binnenkort met de auto naar Berlijn? Vergeet geen milieusticker te kopen. In dit artikel leg ik uit waarom en hoe je een milieusticker aanschaft.

 

Al jáááren droom ik van een citytrip Berlijn. Toch komt het er telkens niet van. Andere landen hebben steeds prioriteit… Maar komend jaar hoop ik eindelijk naar de Duitse hoofdstad te gaan. Berlijn lijkt mij mega tof en het is nog een ideale stad voor digital nomads ook.

 

Berlijn

Berlijn

 

Vervoer naar Berlijn

Goed, Berlijn it is! Maar hoe kom je er dan? Grofweg heb je drie opties:

  1. Auto
  2. Trein
  3. Vliegtuig

 

Met de auto naar Berlijn

Vanuit Utrecht rijd je in circa zeven uur naar Berlijn. Maak er een leuk roadtripje van en je bent een dagje onderweg. Prima te doen! Eventueel kan je ook nog zitplaatsen verkopen via BlaBlaCar, een soort betaald mee rijden. Voordeel van de auto (en van ridesharing) is dat het een relatief duurzame keuze is. In ieder geval wel vergeleken het vliegtuig! De auto is ook een relatief voordelige optie.

 

Milieusticker

Ga je met de auto naar Berlijn? Vergeet dan geen milieusticker te kopen. In de meeste Duitse steden heb je een milieusticker nodig om met je auto de stad in te mogen. Zonder sticker riskeer je een boete van 80 euro. Een milieusticker koop je via de website Duitsemilieusticker.nl en kost 12,50 euro. Binnen 24 uur heb je de sticker in huis.

De milieusticker heeft als doel om de luchtkwaliteit van de Duitse steden te verbeteren. De sticker werkt toch drempelverhogend. Vervuilende auto’s worden geweerd. Op de website van de Duitse milieusticker vind je een kaartje van Berlijn waarop de milieuzone staat aangegeven. Zo kun je makkelijk checken of je een sticker nodig hebt, of niet.

 

Berlijn

Berlijn

 

Met de trein naar Berlijn

Vanuit Utrecht ben je naar Berlijn ruim zes uur onderweg met de trein. De trein is een fijne optie, want je kunt onderweg gewoon een boek lezen, waar je dat in een auto niet kan (zeker niet als je rijdt, haha). De trein is ook een stuk milieuvriendelijker dan het vliegtuig, wat een goede motivatie kan zijn om voor de trein te kiezen. Kijk op de website van NS International voor treinkaartjes naar Berlijn. Over het algemeen geldt: hoe eerder je boekt, hoe voordeliger het kan.

 

Berlijn

 

Met het vliegtuig naar Berlijn

De derde optie is om met het vliegtuig naar Berlijn te gaan. Je vliegt vanaf Amsterdam in slechts een uur naar Berlijn, maar vergeet niet dat je natuurlijk ook nog naar het vliegveld moet, en dat je vaak twee uur van tevoren moet inchecken. Al met al ben je dus alsnog zo’n vier uur onderweg vanuit Utrecht. Sneller dan de auto of de trein, maar niet voordeliger en zeker niet beter voor het milieu. Hoe relaxed vliegen ook kan zijn; probeer dus toch eens aan de auto of de trein te denken als je naar Berlijn gaat.

 

Hoe ga jij het liefste naar Berlijn?

 

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *