Wat is VPN? Zo kan je veilig internetten op reis 1


Veilig internetten

Met VPN maak je als digital nomad veilig gebruik van openbare netwerken. In deze blog lees je hoe het werkt!

Als online ondernemer heb je vast wel eens van VPN gehoord. Maar wat is het nu precies? Hoe werkt het? Waarom zou je ervoor kiezen? En waarom is het een echte must als je veilig wilt internetten op reis?

Ik ken VPN nog uit de tijd dat ik studeerde op de UvA. Vanuit mijn huis kon ik via een VPN toch inloggen op het intranet van de UvA. Dit kwam doordat ik als ’t ware virtueel inlogde op de server van de UvA.

In deze blog leg ik meer uit over VPN, en waarom het handig is voor digital nomads en andere ondernemers die geregeld op openbare plekken werken.

OneCoWork

Wat is VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Een Virtual Private Network versleutelt je communicatie – dus wat je uitspookt op het internet – en beschermt je hierdoor tegen hackers. Zie het als een tunnel tussen jouw apparaat en ‘het internet’. VPN werkt ook handig tegen censuur, als je bijvoorbeeld vanuit China wilt Facebook’en of een site wilt bezoeken die in China geblokkeerd wordt.

Hoe werkt VPN?

Wanneer je gebruik maakt van een VPN, maak je gebruik van de servers van het ‘Virtual Private Network’. Dit betekent dat je als ’t ware inlogt vanaf de servers van jouw VPN, en via deze virtuele beschermde verbinding het internet op gaat. Gebruik je het niet? Dan ga je onbeschermd het internet op. Jouw internetgedrag is dan niet versleuteld en bepaalde sites zijn wellicht niet te bezoeken – zeker als je gaat internetten op reis.

De VPN verandert jouw IP-adres in het IP-adres van de VPN-server die je gebruikt, zodat jouw locatie niet langer door anderen kan worden achterhaald.

Meer hoef je eigenlijk niet eens te weten. Je kan simpelweg een VPN gebruiken voor een app te downloaden voor je laptop of andere devices. Dit kan je doen bij een aanbieder als ExpressVPN.

Waarom kiezen voor VPN?

Je kiest voor VPN als je gegarandeerd veilig en beschermd gebruik wilt maken van het internet. De meeste mensen gebruiken VPN als ze op een andere plek dan thuis willen internetten. Thuis heb je doorgaans namelijk wel een veilig netwerk, maar op openbare locaties – en dito netwerken – zoals cafe’s en coworkingspaces is dat niet altijd het geval. Of je weet het niet zeker. Better safe than sorry!

Veilig internetten op reis

Werk jij regelmatig vanuit het buitenland? Of bezoek jij geregeld coworkingspaces en cafe’s waar je even je laptop openklapt? En gebruik jij dan het lokale netwerk? Dan is een VPN geen slecht idee. Schaf er eentje aan, download de app en verzeker jezelf van een beveiligde verbinding. Zeker ook aan te raden voor digital nomads die privacygevoelige informatie verwerken.

Digital nomad-proof!

Wat kost het?

VPN hoeft niet duur te zijn. Onder de €10 per maand moet het zeker lukken! Er zijn ook verschillende gratis VPN’s op de markt. Niet al die VPN’s zijn echter even goed. En helaas hebben zelfs goede gratis VPN’s vaak beperkingen op snelheid en hoeveelheid data. Niet zo handig als je wilt Netflixen!

Tip: Met een Amerikaanse VPN kan je het Amerikaanse aanbod van Netflix kijken! Dit geldt voor alle landen trouwens. Gelukkig bieden VPN’s vaak servers aan in meerdere landen. Kiezen maar!

Vragen? Let me know!

Volg Vrije Meid op FacebookInstagram en YouTube

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel hier mijn boek Work Hard Travel Harder

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Wat is VPN? Zo kan je veilig internetten op reis