Hoe ik binnen 5 maanden al €4.000 per maand verdiende als digital nomad 3


Foto By José Chan

Ook als digital nomad kan je prima verdienen! Hoe draai je binnen een paar maanden een maandomzet van €4.000?

“Kan ik wel goed verdienen als freelancer? Kan ik nog rondkomen als ik digital nomad word?” Het zijn vragen die je jezelf misschien geregeld stelt. Of misschien is geld de reden waarom jij nog geen digital nomad bent. Maar locatie-onafhankelijk gaan werken hoeft niet te betekenen dat je minder gaat verdienen. In deze blog deel ik met je hoe ik binnen vijf maanden al €4.000 per maand verdiende als locatie-onafhankelijk ondernemer.

Mijn financiële situatie voordat ik digital nomad werd

Eind 2015 werkte ik nog in loondienst. Dat deed ik toen al ruim drie jaar. Ik verdiende bruto zo’n €2500 per maand. Een prima inkomen, maar geen topsalaris. Ik had dus niet mega veel te verliezen toen ik besloot om voor mezelf verder te gaan, en locatie-onafhankelijk zou gaan werken. Mijn woonlasten waren ook niet hoog, en ik had geen kinderen.

Mijn laatste dag bij Pride PR

Freelancen naast mijn baan

Wat achteraf een slimme stap is geweest, is dat ik in 2015 al freelance’te naast mijn baan. Meestal leverde dit mij niet meer dan €200 per maand extra op. Vanaf dat ik echter wist dat ik voor mezelf verder zou gaan, ben ik meer gaan focussen op freelance klussen vinden. Aan het eind van 2015 verdiende ik dan ook al 500, 700 en soms zelfs 1000 euro per maand als freelancer. Naast mijn normale salaris dus.

‘Verdien je al genoeg om van te leven?’

Toen ik aankondigde dat ik mijn baan had opgezegd en fulltime freelancer werd, vroegen mensen mij vaak “Verdien je dan al genoeg met freelancen?“. Het antwoord was nee. Nee, ik verdiende zeker nog niet genoeg om van het freelancen te leven. Maar dat zou snel komen zodra ik fulltime uren kon besteden aan mijn eigen bedrijf!

Zes maanden SuusjeHQ!
SuusjeHQ

Eerste maandomzetten

Ik bleek het goed te hebben voorspeld. Toen ik in januari 2016 niet een maar drie dagen in de week ging besteden aan mijn eigen bedrijf, groeide mijn maandomzet al naar €1200. In februari 2016 ging ik echt helemaal als freelancer verder. Dat betekende vijf dagen per week werken aan mijn eigen bedrijf. Het resultaat? In februari draaide ik al een omzet van €2000. Bovendien maakte ik mijn eerste reis als digital nomad!

In maart 2016 bracht ik de hele maand door in Nieuw-Zeeland, en verdiende toch nog €1200. In april was ik weer in Nederland, wat resulteerde in een omzet van maar liefst €2800. Ik had mijn eerste kwartaal over zzp’er overleefd, en was klaar om door te pakken!

Mei 2016: €4200 omzet

Hoera! In mei 2016 draaide ik mijn beste omzet tot dan toe: €4200. Dit was al meer dan ik ooit in loondienst had verdiend. In maart ook al trouwens! Maar meer dan €4200 had ik niet verwacht. In ieder geval niet binnen vijf maanden al.

Het grootste deel van mijn omzet kwam van vaste klanten. Ik werkte voor diverse klanten waar ik maandelijks content voor maakte en/of PR voor deed. Daarnaast had ik drie losse klusjes: een losse klus als copywriter en twee klusjes voor mijn blog.

Digital nomad in de Provence
Digital nomad in de Provence (mei 2016)

Tips voor een snelle, goede maandomzet als digital nomad

Tip 1: vaste klanten

Al vanaf dag een had ik vaste klanten. Dit zocht ik niet eens bewust uit, het ging vanzelf. Ik denk omdat het in PR en content heel normaal is om elke maand weer voor klanten te werken. Veel bedrijven hebben toch iedere maand weer behoefte aan nieuwe content en PR. Bj het PR-bureau waar ik hiervoor werkte, hadden we ook grotendeels vaste klanten (retainers). Ik wist dus niet beter, maar achteraf heeft dit mij erg geholpen. Het gaf mij zekerheid en een stabiel ‘minimuminkomen’ elke maand.

Tip 2: wed op meerdere paarden

Of het nu losse of vaste klanten zin: het is altijd handig om op meerdere paarden te wedden. Mocht er een klant wegvallen, dan heb je altijd nog wat andere klanten. Wanneer je op één paard wed, is dit niet het geval. Stel dat die klant dan opeens stopt, dan heb je helemaal niets meer. Sowieso lijkt het mij doodvermoeiend om elke maand weer op zoek te moeten naar nieuwe klanten.

Tip 3: wees zichtbaar

Wat mij ook erg heeft geholpen met mijn omzet in het begin, is mijn blog. Daardoor was ik namelijk goed zichtbaar. Mensen lazen op mijn blog dat ik voor mezelf was begonnen, en ik deelde er ook over op social media. Dit zorgt voor mond-tot-mond-reclame, waarna mijn eerste ‘nieuwe’ klanten zich al snel meldden.

Tip 4: zeg JA

Na vier jaar ondernemen heb ik een duidelijke niche en doelgroep en wijs ik steeds vaker klussen af. Maar doe dit niet meteen al in het begin. Wees niet te kritisch tijdens je eerste maanden als zzp’er. Ik had vooral het doel om rond te komen, dus greep alles aan waar ik geld mee kon verdienen. Bovendien was dit een fijne methode om er achter te komen wat voor klussen ik het leukste vond, wat de meeste klanten opleverde en de meeste omzet.

Conclusie: Klanten, klanten, klanten

Je ziet: klanten vinden is key! Lucky you, ik schreef er meerdere blogs over en zelfs een heel e-book vol tips. Je koopt ‘m voor €14,95.

Meer klanten

Cursus

Lijkt het je ook wel wat om als digital nomad door het leven te gaan? Van slaaf van je werk naar vrijheid door locatie-onafhankelijk werken. Ik heb een Digital Nomad E-course voor je ontwikkeld. Daarmee creëer jij een vrij leven. Dankzij locatie-onafhankelijk werk, autonomie en een portie lef kan jij werken waar je wilt en reizen wanneer je wilt!

Ben jij ook bang dat je weinig verdient als je voor jezelf begint? Of als je locatie-onafhankelijk gaat ondernemen?

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Hoe ik binnen 5 maanden al €4.000 per maand verdiende als digital nomad