Glimble: dé reisapp voor Nederland


Een Vrije Meid is vaak onderweg. Een weekend weg, voor een interessant event of ‘gewoon’ naar een werkplek in de stad. Met de app glimble kom je op een makkelijke manier op iedere bestemming.

Hoe kom jij van A naar B? Met de auto? Met het OV? Of een combinatie van die twee? Met de nieuwe app glimble – van Arriva – kan je gemakkelijk je reis plannen en daarbij gebruik maken van allerlei vervoersmiddelen. Denk aan het traditionele OV, maar ook deelauto’s- en scooters, Uber en huurfietsen. Met deze app kies je uit vele reisopties en wordt elk tripje een heus avontuur.

Glimble

Wat is glimble?

Glimble is een reisapp waarbij je je route kunt plannen, boeken en betalen met meerdere vervoersmiddelen. Van OV tot deelauto- of scooter, en van taxi tot huurfiets. Of misschien gewoon een stukje met je eigen auto of de benenwagen? Vrijwel alle OV-vervoerders van Nederland zijn aangesloten, evenals vele aanbieders van deelauto’s en -scooters en huurfietsen. En glimble breidt steeds verder uit. Wellicht komen er in de toekomst internationale vervoerders bij.

Glimble komt voort uit het landelijk programma MaaS (Mobility as a Service), dat werkt aan bereikbaarheid en leefbaarheid in Nederland. Als meer mensen deelvervoer gebruiken is dat natuurlijk ook goed voor het milieu. Zo kun je bijvoorbeeld je CO2 uitstoot zien in de app.

Glimble
Als je de app opent

Hoe het werkt

Met deze app heb je geen OV-chipkaart meer nodig. Je gebruikt simpelweg de QR-code uit de app wanneer je door een poortje moet, of elders je OV-chipkaart moet scannen.

Onderweg biedt de app een persoonlijke reisassistent die je live navigeert tijdens de trip. Zo krijg je een seintje wanneer je moet uit- of overstappen. Je wordt letterlijk voor de deur afgezet!

Plannen

Zodra je de app opent, kan je je eindbestemming invoeren, en je persoonlijke voorkeuren instellen voor de reis. Denk aan snelheid, toegankelijkheid, prijs, duurzaamheid, etc.

Boeken

Vervolgens krijg je verschillende reisopties te zien. Je kunt je reis alvast één week van tevoren vooruit plannen. Na betaling staan je tickets klaar in de app.

Tijd om glimble eens in de praktijk te gaan testen!

Getest: op pad naar FIG, Utrecht

Ik voer mijn eindbestemming in (FIG, Utrecht) en krijg meerdere opties. Ik twijfel nog even of ik zal lopen, maar de fiets is toch wel heel snel (6 minuten). Sneller nog dan de bus! Ik stap dus gewoon op mijn eigen fiets. Als ik geen fiets had gehad, zou ik een fiets kunnen huren. Er blijken in de hele stad leenfietsen te staan, die ik kan huren via Donkey Republic. Dit kende ik niet! Die oranje fietsen ga ik onthouden.

Getest: onderweg naar Weesp

Ik voer mijn eindbestemming in (station Weesp) en krijg meerdere opties. Ik kies voor de combi van eigen fiets en OV. Vanaf mijn huis moet ik eerst naar station Overvecht fietsen, en vanaf daar pak ik de Sprinter naar Weesp. Ik kan kiezen uit Eersteklas of Tweedeklas. Ik ga voor het laatste. Vervolgens kan ik meteen betalen, gewoon via mijn ING bankierenapp. Ik maak een koppeling zodat het bedrag per automatische incasso kan worden afgeschreven. Mijn ticket staat nu onder ‘Mijn reizen’ en kan ik erbij pakken als ik op het station ben.

Mijn ervaring met glimble

Het is even omschakelen natuurlijk (ik bedoel, ik reis al jaren met 9292 OV of Google Maps – in combinatie met mijn OV chipkaart). Maar ik moet toegeven dat de app verrekt handig is. Het fijne vind ik dat je in één app kunt zien welke reisopties er allemaal zijn, hoelang het duurt en wat het zou kosten. Alleen al voor het plannen van je reis, vind ik glimble een aanrader.

Bovendien kan je met glimble ook daadwerkelijk je reis boeken en betalen. De koppeling met je bank, en apps als Uber en Felyx maakt het heel gebruiksvriendelijk. Eén reis, meerdere vervoerders, één app. Het enige verschil is dat je in plaats van je OV-chipkaart voortaan je telefoon uit je zak haalt. App openen en QR-code scannen maar! Al is dat niet zo nieuw meer tegenwoordig 😉

Verbeterpuntjes

Glimble is half juli 2021 gelanceerd en relatief nieuw, dus nog niet álles is optimaal. Dat moet goed komen, want ontwikkelaar achter de app is Moovit, internationaal ontwikkelaar van reisapps met zo’n 1 miljard gebruikers wereldwijd. Ik vond nog wat verbeterpuntjes:

  • Wat gebeurt er als ik een ticket heb gekocht voor een treinreis, maar toch een ander station wil kiezen? Of mijn reis wil annuleren? Op dit moment kan je helaas nog niet annuleren.
  • Moet je altijd vooraf kopen? Ja, maar dat kan ook een paar minuten van tevoren.
  • Kan ik de facturen van glimble koppelen aan mijn zakelijke administratie (bij zakelijk reizen)? Ja, als zzp’er kun je je zakelijke rekening koppelen aan de app. Voor bedrijven, ook zzp’ers, die zich zakelijk aanmelden, maakt glimble een maandelijkse factuur.

Dit zegt glimble er over: “Wij updaten de app tweewekelijks, waardoor er continu functionaliteiten en mogelijkheden bij komen, zoals meer partners voor deelvervoer. Werkt iets nog niet optimaal of mis je iets, dan is dat in een nieuwe update al snel opgelost.”

Download glimble

Je downloadt glimble via de App Store of Google Play. Kijk op de website van glimble voor meer informatie en de downloadlink. De app is gratis te downloaden.

Iets voor jou?

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf‘ >

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

De route naar
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *