Zij verdient een ton: Ryanne Marije Tigchelaar


Ryanne Marije

Paardenfotograaf en educator Ryanne Marije Tigchelaar (31) fotografeert paarden en leert anderen hoe zij dat ook kunnen doen. Ryanne begon in 2020 hierin voor zichzelf en draait dit jaar al een ton omzet.

Ryanne Tigchelaar, ook wel bekend als Ryanne Marije op Instagram, is fotograaf en educator. Ze is 31 jaar en woont in Lemmer, in Friesland. Anderhalf jaar geleden zegde ze haar baan op, en ging fulltime voor zichzelf verder. Dit jaar draait ze al een ton omzet.

1. Wanneer en waarom ben je voor jezelf begonnen?

“Zeven à acht jaar geleden begon ik naast mijn werk – manager in een modewinkel – als hobbyfotograaf. Dat ging heel goed. Het werd zo druk dat ik het niet meer kon combineren. Ik ging steeds minder werken. Uiteindelijk ben ik per juni 2020 helemaal voor mezelf verder gegaan als paardenfotograaf en educator. Ik geef online cursussen en bied ook andere producten en diensten aan.”

2. Hoe heeft je bedrijf zich de afgelopen jaren ontwikkeld?

“Inmiddels heb ik online cursussen, memberships, een boek, een coachingtrajecten, en doe ik zelf ook nog fotoshoots. Dit laatste heb ik wel afgebouwd, want het werd echt te druk. Ik moest keuzes maken. Al mijn online producten en diensten zijn erop gericht om paardenfotografen te helpen beter te fotograferen en te ondernemen. Toen ik nog in loondienst werkte, organiseerde ik al wel eens offline trainingen. Maar niet iedereen wilde daarvoor naar Friesland komen. Dat bracht me op het idee om een online cursus te maken. Ik heb alles zelf moeten uitzoeken, maar nu staat het.”

Ryanne Marije
Ryanne Marije

3. Wat zijn je huidige verdienmodellen?

“Ik begon met fotoshoots voor klanten, daarna een offline training. Daar veranderde in online cursussen: een basiscursus, gevorderden cursus, en twee memberships. Dat laatste zijn abonnementen waar elke week nieuwe content op komt. In feite zijn dit mijn eerdere online cursussen, die in stukjes online komen. Dit zorgt voor doorlopende, redelijk passieve inkomsten. Daarnaast heb ik een coachingtraject voor een groep van maximaal acht fotografen. Ik bied ook nog losse dingen aan, zoals een kaartendeck voor social media, een boek, een workation, challenges, etc. Enerzijds kan ik paardenfotografen steeds verdieping bieden. Anderzijds zijn er ook nieuwe klanten te vinden, binnen en buiten de paardenniche.”

4. Hoe passief is dit?

“De cursussen staan in principe. De meeste tijd zit hem in het ontwikkelen van nieuwe producten, het promoten van producten en de coaching. Ik vind creëren erg leuk en ik weet dat het werkt. Spannender vind ik het om mijn bestaande aanbod te gaan aanbieden aan een bredere doelgroep. Circa 95% van mijn klanten komt nu via Instagram. Dat kost me elke dag een paar uur tijd, maar het voelt niet als werk. Veel klanten komen telkens terug. Dat levert me continuïteit op, mede ook door de memberships. Al werk ik ook veel met lanceringen en campagnes. Dat zorgt voor pieken en dalen in mijn omzet.”

5. Hoe kom je aan zo’n sterke mindset?

“Ik durf ook niet alles, maar ik doe het wel. Ik vind het spannend, maar focus op hoe het beter kan worden. Als ik met een situatie niet gelukkig ben, heb ik toch niets te verliezen? Zet een stap, dat brengt je alleen maar dichterbij. Ik doe ook wel eens iets dat niet goed uitpakt. Dan lanceer ik iets nieuws, maar voelt het toch niet goed. Mijn eerste workation blies ik af. Twee maanden later zat een andere workation binnen no time vol. Ik werk veel op basis van mijn intuïtie. Ik ben best wel spiritueel.”

Ryanne Marije
Ryanne Marije

6. Hoeveel omzet draai jij dit jaar?

“Ik kom precies op de ton omzet uit. De afgelopen twaalf maanden draaide ik al een ton, dus ik weet dat ik het kan. Een ton is maar een cijfer. Als ik het niet haal, is het ook prima. Maar het blijft tof als het lukt. Helemaal omdat ik van een mindset kom waar ik altijd ‘net genoeg’ had. Ik praatte niet graag over geld.Tijdens een energiehealing zei de therapeut: ‘waarom haal je het woordje net niet weg?’ Nu heb ik altijd genoeg. Veel geld komt binnen uit de coaching en memberships. Dat is doorlopend. Daarnaast komt er geld binnen uit lanceringen, zoals mijn boek begin 2021. Die kost €90. Het moet een beetje pijn doen.”

7. En hoeveel kosten/winst heb je?

“Mijn winstdoel was €60.000 dit jaar. Dat heb ik al gehaald. Ik heb dit jaar tot nu toe bijna €30.000 kosten gemaakt. Het meeste geld gaat naar online tools en programma’s, materialen zoals nieuwe camera’s, en ik heb ook een veulen gekocht die ik over een paar jaar als model wil gaan gebruiken. Ik maak liever nog wat kosten, dan dat ik heel veel belasting moet gaan betalen.”

8. Hoe kom jij aan zoveel klanten? Wat is jouw marketing/sales-strategie?

“Ik draai veel lanceringen en campagnes. Dan bied ik bijvoorbeeld een week lang korting aan. Dit promoot ik op Instagram en via mijn maillijst. Daarnaast focus ik heel erg op klantenservice. Als je eenmaal klant van mij bent, doe ik alles voor je. Daarom komen veel mensen telkens terug. Ze weten dat ze bij mij ontzettend veel waarde krijgen. Je hebt geen giga aantallen nodig om goed rond te komen. Houd mensen betrokken. Als ik niets promoot, verkoop ik ook wel, maar niet veel. Maar dankzij mijn abonnementen hoeft dat ook niet. Het levert me elke maand al €4000 op (uit doorlopende abonnementen en coachingtrajecten).”

Ryanne Marije
Ryanne Marije

9. Hoeveel uur per week werk je?

“Ik werkte bijna 70 uur per week. Nu probeer ik maximaal vier dagen per week te werken. Ik wil vooral niet zoveel afspraken hebben. Dan kan je spontaan besluiten om eens een week naar Spanje te gaan. Daar woont een goede vriendin van me. Ik ben elke dag wel op Instagram te vinden, maar dat voelt niet als werk. Een Story maken kost me tien minuten, maar levert me veel zichtbaarheid op. In anderhalf jaar ben ik naar de 10.000 volgers gegroeid.”

10. Hoe blijf je jezelf ontwikkelen?

“Trek je niets meer aan van wat anderen ergens van vinden. Doe wat jij wilt. Focus op mensen die je begrijpen. Veel van mijn vriendinnen zijn ook ondernemer. Heel fijn als iemand je een spiegel kan voor houden. Probeer je van negatieve meningen niets aan te trekken. Het gaat erom wat jij ermee doet. Ik lees veel over The Law of Attraction. Ik heb heel veel podcasts geluisterd van Kim Munnecom. Qua boeken kan ik The Secret en Just Fucking Do It aanraden.”

11. Wat zijn jouw doelen voor 2022?

“Meer tijd voor mezelf. Daarom zit ik ook in jouw programma Freedom Queen. Ik wil mijn bedrijf zo inrichten dat ik minder kan werken. Door schaalbare verdienmodellen en meer automatiseren, kan ik meer ondernemers helpen maar ook meer balans krijgen. Ik ga werken met advertenties zodat mensen me kunnen vinden zonder ik zichtbaar hoef te zijn. Ik wil niet vast zitten in mijn agenda, niet veel afspraken inplannen. Vrijheid is spontaan een tripje naar het buitenland kunnen maken. Mijn moeder zorgt voor mijn paard, dus in principe ben ik locatie-onafhankelijk.”

Meer weten? Volg Ryanne Marije op Instagram >

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Bekijk gratis mijn masterclass ‘In 3 stappen naar een schaalbaar bedrijf

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

boek
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *