Kaapstad: mijn beste tips


Kaapstad tips
Simple Life Photography

In december 2021 verbleef ik tien dagen in Kaapstad, de hoofdstad van Zuid-Afrika. In deze blog deel ik mijn beste tips voor jouw verblijf in Kaapstad.

Na jarenlang dromen vloog ik begin december eindelijk naar die prachtige plek: Kaapstad. Kaapstad stond al lang op mijn bucketlist, want ik hoorde goede verhalen en de foto’s zagen er altijd prachtig uit. De combinatie van stad, strand en bergen sprak mij aan. Tijdens mijn bezoek aan Zuid-Afrika, wilde ik dan ook minstens een week in Kaapstad verblijven. Dat werden uiteindelijk zelfs tien dagen.

Met mijn boek op Schiphol

Tien dagen in Kaapstad

Op 5 december vlogen mijn vriend en ik met een dagvlucht naar Kaapstad. De vlucht duurde ongeveer 11 uur; we vlogen direct met KLM. Gelukkig hoefden we alleen een PCR-test te laten zien. We landden ’s avonds laat in Kaapstad, waarna we onze huurauto ophaalden (op het vliegveld) en in een klein half uurtje naar Sea Point reden. Daar hadden we een Airbnb geboekt. Omdat het donker was, zagen we nog weinig. Gelukkig hadden we nog een hele week om alles te gaan ontdekken!

Na een volle week Kaapstad, vertrokken we maandag 13 december voor een roadtrip langs de Garden Route. We hadden gepland om 23 december weer terug te komen in Kaapstad, voor twee laatste nachten in Sea Point. Maar uiteindelijk misten we de stad al sneller en reden we de 22ste terug voor nog drie nachten Kaapstad. Dat maakt dat we totaal maar liefst 10 dagen in Kaapstad hebben doorgebracht.

Kaapstad airbnb
Ons huisje
Hiken in Kaapstad

Mijn beste tips voor Kaapstad

Mijn beste tips voor Kaapstad gaan voornamelijk over Sea Point, de wijk waar wij verbleven. Kaapstad is een uitgestrekte stad met veel verschillende wijken. Wij kozen voor Sea Point omdat deze buurt aan zee ligt, veel hippe horecagelegenheden heeft en je snel in de bergen bent. Ook vonden we er een betaalbaar appartement via Airbnb mét dakterras. Check hier onze Airbnb in Sea Point (randje Bantry Bay) >

Ik zal mijn beste tips voor Kaapstad hieronder per categorie delen.

Koffie / ontbijt / lunch in Kaapstad

Mijn favoriete tentjes voor koffie, ontbijt en lunch in Kaapstad, zijn de volgende:

Mischu Coffee

Hip zaakje in Sea Point met heerlijke ontbijtjes, sapjes en goede koffie.

Kleinsky’s

Fijne bagel-tent waar je – uiteraard – een bagel wilt bestellen. Niet duur!

Jarryd’s

Dé hipster zaak aan Regent Road, de hoofdstraat van Sea Point. De hele dag door heerlijk eten, goede bediening en een mooi interieur.

Kauai

Keten voor gezond eten: van ontbijt tot wraps tot salades en smoothies. Ook lekker voor een take away diner!

Mulberry & Prince

Een hip tentje buiten Sea Point. Mulberry & Prince is wat duurder maar wel perfect voor ontbijt en brunch in het centrum.

Schoon (Stellenbosch)

Bakkertje meets lunchroom waar je goede koffie drinkt met wat lekkers erbij. Vanaf het kleine terras heb je uitzicht op de gezelligste straat van Stellenbosch.

Lexi’s Healthy Eatery

Last but not least: dit gezonde tentje op Regent Road (in Sea Point weer). Meerdere keren geweest en zeer tevreden. De chocolade smoothies zijn super!

Kaapstad
Mijn vriend

Diner in Kaapstad

Dahlia on Regent

Echt een toptent op Regent Road! Hier eet je zó lekker asian fusion dat je elke dag wel terug wilt.

Three Wise Monkeys

Dé ramenzaak van Sea Point, al vond ik dat er iets teveel toppings bij zaten…

Sundoo

Een modern Indiaas restaurant op Regent Road. Lekker eten, niet duur, what’s not to like?

The Bungalow

Iets duurder restaurant waar je meer aan fine dining doet. Voor, hoofd, na met een lekkere wijn. Als je mazzel hebt, ook uitzicht op zee.

Cafe Caprice

Lekkere tent voor een borrel turns dinertje in Camps Bay. Pal aan de boulevard, dus lekker mensen kijken en genieten van de zonsondergang.

The Lawns

In dezelfde categorie als The Bungalow: dit restaurant op de heuvel heeft uitzicht op Camps Bay en is echt genieten tijdens de sunset.

The Lawns, Kaapstad

IJsjes

Moro Gelato

De lekkerste ijsjes at ik bij Moro Gelato, die – uiteraard – een zaak hebben op Regent Road in Sea Point.

Winery

Als je in Kaapstad verblijft, dan wil je sowieso genieten van lokale wijnen. Dat kan je doen bij een winery (wine estate), of bij een restaurant in een wijnstreek. Ondanks dat ik zwanger was, bezocht ik met mijn vriend twee toffe wineries.

Warwick (Stellenbosch)

Dit is een ‘echte’ winery waar je tussen de wijnvelden nipt aan een glaasje. Bij Warwick kan je een picknickmand bestellen, en deze leeg eten onder het genot van een wijntje, op het grasveld. Wel even reserveren, want het kan hier druk worden!

Stellenbosch
Warwick, Stellenbosch

La Parada (Constantia)

La Parade is meer een restaurant dan een winery, maar bevindt zich wel midden in Constantia, de wijnstreek van Kaapstad. Lekker dichtbij dus, en daarom ideaal voor een ‘gewone’ lunch of borrel. Het eten was in ieder geval heerlijk! Qua wijn heb je hier volop keuze uit wijnen uit de regio.

Constantia, Kaapstad
La Parada

Accommodaties

Ik verbleef in twee verschillende accommodaties in Kaapstad: een Airbnb en een hotel. We kozen eerst voor Airbnb, omdat we een week in Kaapstad wilden verblijven ‘like a local’. De laatste nachten kozen we voor een hotel.

Airbnb Bantry Bay

Deze Airbnb was perfect! Een eigen appartement, met dakterras, uitzicht op Lion’s Head en niet al te duur. Binnen een paar minuten ben je bij de talloze restaurantjes van Regent Road, het strand van Bantry Bay of – iets verder – Clifton Beach. Wat hebben we genoten hier!

Kaapstad
Bantry Bay

Albatross Guesthouse Seapoint

Letterlijk om de hoek van de Airbnb bevindt zich Albatross Guesthouse Seapoint. Een fijn, kleinschalig hotel met parkeerplek voor je huurauto, keukentje (mocht je iets willen maken), en ruime kamers. Er is ook een klein zwembadje, al hebben we daar geen gebruik van gemaakt. Waarom zou je als het strand om de hoek is?

Check hier de prijzen en beschikbaarheid >

Zien & doen

Er is in Kaapstad genoeg te beleven om het en week uit te houden. Sterker nog, ik had er wel maanden kunnen blijven! Alleen al de goede horeca, mooie strand en talloze hikes maken Kaapstad een ideale plek voor digital nomads. Ik wil er wel eens overwinteren! Dit hebben wij zoal gezien en gedaan:

Seapoint Promenade

De boulevard van Sea Point: heerlijk voor een wandeling met coffee to go!

Stellenbosch

Hét wijnstadje buiten Kaapstad. Heerlijk roadtripje voor in het weekend!

Stellenbosch
Stellenbosch

Lions Head hike

Deze moet je gewoon gemaakt hebben. Wij klommen helemaal naar boven vanaf Sea Point, maar je kan ook de auto pakken tot de parkeerplaats aan de voet van de heuvel.

Lion's Head Hike
Onderweg naar Lion’s Head

Tafelberg

Mag je niet missen! Koop je kaartje voor de gondel naar boven (en beneden), of doe sportief en klim het hele stuk. Let wel goed op het weer, want dat kan snel omslaan.

Koop je kaartjes online >

Tafelberg, Kaapstad
Tafelberg, Kaapstad

Sunset Rock

Een prachtige plek om de zoonsondergang te bekijken, bij voorkeur met een lekkere afhaalmaaltijd van Kauai.

Sunset Rock
Sunset Rock

Maiden’s Cove

Nog een mooie plek voor een sunset. Vanaf hier is het echt genieten van de ondergaande zon, de bergen van Camps Bay en wederom een goede maaltijd to go.

Kaapstad
Maiden’s Cove

Clifton Beach

Schitterend strand op loopafstand van Sea Point. Neem genoeg eten en drinken mee, want er is geen horeca hier. Wel toiletten gelukkig!

Clifton Beach
Clifton Beach

Camps Bay

Deze buurt ken je van de plaatjes. Het mooiste uitzicht op Camps Bay heb je vanaf Sunset Rock of Maiden’s Cove, maar ook vanaf de boulevard zelf is het hier genieten. Wandel over het strand en eindig met een biertje bij Caprice (of een andere fijne tent).

Camps Bay
Camps Bay

Llandudno Beach

Minder bekend, ongerept strandje. Rijd er met je auto naar toe en geniet van het ruige landschap en de – jaja – verbluffende zonsondergangen hier. Wij deden er een fotoshoot met Noortje van Simply Life Photography.

Foto: Simplylifephotography

Kaap de Goede Hoop

What can I say? Ook een must-see tijdens jouw verblijf in Kaapstad. Een eigen huurauto is ook hier handig, al rijden er ook Hop On, Hop Off bussen over het schiereiland. Kaap de Goede Hoop is overigens niet het meest zuidelijke puntje van Afrika. Wel het punt waar schepen vroeger voor het eerst koers zetten richting het oosten.

Boek hier de dagtrip naar Kaap de Goede Hoop >

Kaap de Goede Hoop
Kaap de Goede Hoop

Chapman’s Peak Drive

Dit wordt ook wel de mooiste route van Kaapstad genoemd. En hij is schitterend, moet je gezien hebben… Maar eigenlijk vonden wij alle wegen langs de kust van Kaapstad briljant. De trip naar Llandudno Beach is ook schitterend!

Kirstenbosch Botanical Gardens

De botanische tuin van Kaapstad, waar de gemiddelde leeftijd op een doorsnee dag wat hoger ligt dan in Sea Point. Aanrader: vanaf november zijn hier elke zondag openluchtconcerten. Niet vergeten een kaartje te kopen!

Bo Kaap

Dit wijkje ken je ook vast al van foto’s: bontgekleurde huisjes op een heuvel. Het is de meest multiculturele wijk van Kaapstad, waar vroeger vooral Aziaten gevestigd waren. Zeker even doorheen lopen (of rijden).

Bo Kaap
Bo Kaap

Victoria & Alfred Waterfront

Toeristisch maar wel gezellig: het Victoria & Alfred Waterfront in Kaapstad. Geniet van een drankje op een terras, met uitzicht op de Tafelberg (als het weer meezit). De overdekte markt om de hoek is ook zeker een bezoekje waard!

Robbeneiland

En mocht je dan nog tijd hebben, snuif dan wat cultuur tijdens een bezoek aan Robben Eiland. Wij hoorden gemengde verhalen over de tour, en waren vooral bang dat het tegen zou vallen na al veel over Robben Eiland te hebben gelezen (en Alcatraz te hebben bezocht).

Boek hier je trip Robben Eiland >

District Six Museum

Meer weten over de apartheid in Zuid-Afrika? Dan is dit museum een aanrader. In het District Six Museum leer je alles over de apartheid, en het beruchte District Six in het bijzonder.

Huurauto in Kaapstad

Wil je Kaapstad goed verkennen? Dan is een eigen huurauto zeker handig. Wij huurden een huurauto via EasyTerra, een Nederlandse vergelijkingswebsite voor autohuur. Zo kan je makkelijk diverse verhuuraanbieders vergelijken. Uiteindelijk kozen wij voor een Suzuki Swift van First Car. Hiermee kan je fijn inparkeren in de stad, maar ook prima op safari! Als je langer wilt rijden en grotere safari’s wilt maken, is een formaatje bigger misschien handig.

Autoverhuur vergelijken bij Easyterra >

In Kaapstad zelf kan je trouwens ook makkelijk gebruik maken van Uber. Omdat wij een huurauto hadden (en ik door mijn zwangerschap niet drink), reden wij eigenlijk alles zelf. We hebben een keer een Uber besteld, toen we zo ver hadden gewandeld dat we niet meer terug wilden. Goed betaalbaar en veilig!

Huurauto in Zuid-Afrika
Huurauto in Zuid-Afrika

Veiligheid: is Kaapstad gevaarlijk?

Over veiligheid gesproken: is Kaapstad wel veilig? Dat vroegen wij ons ook af voor we gingen. Je hoort toch wel eens rare verhalen… Maar ik hoorde eigenlijk ook altijd enthousiaste verhalen. En ik ben ook (alleen) in Panama, Los Angeles en andere ‘gevaarlijke’ plekken geweest, en dat viel altijd mee. We besloten vooral ons gezonde verstand te gebruiken, niet in het donker nog lopend de straat op te gaan, en altijd met deuren op slot te rijden. Gelukkig hebben we ons geen moment onveilig gevoeld, noch zijn we in een vreemde situatie beland.

Mijn oordeel zou zijn: ja, Kaapstad is veilig. Mits je de grenzen niet op zoekt natuurlijk. Er kan altijd wat gebeuren, maar dat geldt ook voor Nederland.

Zwanger in Kaapstad

Kaapstad & corona

Toen wij naar Kaapstad vlogen, gold er code oranje. De Omikron-variant was net ‘ontdekt’ en we moesten een PCR-test laten zien op de heen- en terugreis. Daarnaast moesten we bij terugkomst in quarantaine. Dit was het allemaal waard! We hebben een heerlijke tijd gehad in Kaapstad, alle horeca was gewoon open en er gold enkel een avondklok van 0:00 uur tot 4:00 uur ’s nachts. Dan lig je toch te slapen!

Kijk voor de actuele reisadviezen en vereisten op de website van BuZa >

Goed voorbereid op reis? Bestel deze Lonely Planet voor maximale voorpret >

Ben jij wel eens in Kaapstad geweest? Hoe vond jij het?

Volg Vrije Meid op Spotify of Instagram 

Download mijn gratis e-book ‘7x Fouten die ik maakte als locatie-onafhankelijk ondernemer

Bestel mijn boek ‘De route naar €100.000 per jaar‘ en ontvang gratis een cursus t.w.v €99 >

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *