My First Fashionweek 2


Edwin Oudshoorn F/W 2013/2014

 
Wat altijd een stoute droom was, werd afgelopen vrijdag werkelijkheid: Amsterdam Fashionweek. Vriendin P. had twee kaartjes weten te bemachtigen (mijn dank is groot!), en zo gebeurde het dat ik me nu eens op het Westergasterrein zelf bevond, in plaats van op ELLE.nl, speurend naar foto’s.

Na onze jassen te hebben afgegeven bij de garderobe mengden we ons in de (mooie) mensenmassa. Ik keek om me heen, maar zag weinig bekende gezichten. Al kan dat ook aan mij liggen, want zó goed zit ik natuurlijk niet in die fashionscene.

Het publiek bestond grofweg uit twee soorten mensen. De klassieke fashionista (denk: The Devil Wears Prada) of de hipster (denk: streetstyle, festival). Verder viel het me op dat sommige mensen er zelfs in een Pino-pak relaxed en ongedwongen uitzien, terwijl er ook mensen zijn die zich op hakken al niet erg op hun gemak lijken te voelen. Ik bedacht me dat stijl voor mij niet zo veel te maken heeft met het zijn van een klassieke fashionista of het zijn van een hipster (al ben ik liever het eerste), maar met natuurlijk overkomen. Als een look er ‘bedacht’ uitziet vind ik het meteen niet leuk meer. Een zwerverlook die wordt gedragen alsof het de normaalste zaak van de wereld is, kan (en wordt) daarentegen wel als hip worden gezien.

Om 18:00 uur gingen de deuren open voor de show van Edwin Oudshoorn. Ik met bekennen dat ik die naam vorige week nog nooit gehoord had, maar een beetje Googelen had mij geleerd dat het een ontwerper was van damesmode, en dan meer ‘couture’ dan draagbare mode. Dit leek me juíst leuk, omdat ik dan zelf creatief kan interpreteren, en het geen hapklare mode is.

De zaal stroomde snel vol. Omdat de bankjes op trappen stonden konden we ook vanaf rij drie alles prima zien. Verrassend genoeg begon de show vervolgens vrijwel op tijd. Popperige meisjes met prachtige jurkjes liepen langzaam op romantische muziek heen en weer. Het deed me nog het meest denken aan de Droomvlucht in de Efteling. Niet echt een wintershow als je het mij vraagt, maar mooi was het zeker. Nog geen kwartier later was het afgelopen en konden we de zaal weer verlaten.

Later op de avond bekeken we ook nog de show van Cold Method, een herenmerk dat bijvoorbeeld bij Bijenkorf wordt verkocht. Maar hoe minder fashion, hoe meer BN’ers, dus we hebben ons zeker niet verveeld. Fred van Leer zat tegenover ons, Bastiaan van Schaik waggelde voorbij, en ik spotte ook nog een druk twitterende Hilmar Mulder. Deze show deed me denken aan de retro-man. Baarden, wandelstokken en klassieke prints kwamen voorbij, opgepimpt met kobaltblauw, bordeauxrood en vleugjes geel. Chuck Bass had zo mee kunnen lopen.

Het was zo fantastisch eens naar Fashionweek te kunnen gaan, maar tegelijkertijd is een zeepbel kapot gesprongen. Het lezen van een verslag op ELLE.nl duurt langer dan een show zelf. De ‘echte’ modemensen (dé fashionbloggers, Cécile Narinx) gaan naar de ‘echte’ shows (Claes Iversen bijvoorbeeld, of Parijs Fashionweek…). Er zitten een heleboel schreeuwlelijken in het publiek. Mensen die alleen komen om gezien te worden en helemaal geen zin hebben in vakmanschap. Stiekem wisten we dit natuurlijk al, en juist daarom voelde het bijwonen van de fashionweek misschien minder speciaal als gedacht. De verslagen van de shows las ik altijd al, en de gezichten in het publiek zag ik al dagelijks op internet.

Maar ik laat me niet afschrikken door oppervlakkigheid of Gerard Joling. Ik heb genoten en zou meteen weer gaan als ik de kans kreeg. Mode is voor mij nu eenmaal een prachtige creatie, een manier om je te uiten en een wereld waar alles kan. Een wereld waar ik graag bij hoor en me vaker in wil begeven. Gelukkig heb ik een voetje binnen de deur gekregen. Once you’re in…


Edwin Oudshoorn

Edwin Oudshoorn

Cold Method
Cold Method
Suzanne
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “My First Fashionweek

 • ECObloggerNL

  Hey Suzanne, Bedankt voor je comment op mijn blog!
  Leuk dat je er ook was! Inderdaad fashionweek is heel apart! Maar ik zeg altijd maar zo… Sommige mensen gaan naar Lowlands… en ik ga naar fashionweek! Heb er veel plezier en krijg er echt energie van! Ik vind ook dat de meest leuke mensen op fashionweek juist de mensen zijn die het niet zo ontzettend hard proberen om "fashion" te zijn.
  En hoe later het wordt hoe minder er te kletsen valt, want dan zijn er niet alleen veel BN-ers maar ook veel mensen die door de sponsor zijn uitgenodigd.
  Jammer dat je niet ook nog naar MUCHOMALO* bent gegaan! over hysterisch gesproken! Hilarisch! (Gewoon even bij de PR balie vragen of ze kaarten over hebben net voor het begint.)
  Wie weet tot volgende keer!
  Groetjes!

 • Nancy

  Hoi Suzanne,

  Wat enorm leuk dat je er toch eens bij was. Dat kan je mooi van je lijst afstrepen en ondanks de poppenkast toch erg leuk om eens mee te maken, toch? Vooral de feeërieke show van Edwin Oudshoorn is natuurlijk erg leuk om te zien. En blijf mode vooral zien zoals je het al deed, dat is het belangrijkst!

  Liefs,
  Nancy