Reizen: een toegevoegde waarde of een gat op je CV? 7


Linda op reis.
Linda Moes (26) werkte al een tijdje toen zij besloot om op reis te gaan. Ze zegde haar baan op en vertrok voor ruim vier maanden naar Zuid-Oost Azië. Eenmaal terug in Nederland was Linda werkloos. Toch zou ze iedereen adviseren om de sprong te wagen. Ik interviewde Linda over reizen na de studie.
Wat heb je gedaan voor je op reis ging?
“Ik ben in 2009 afgestudeerd aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Na mijn stage in Brussel ben ik verhuisd naar Amsterdam en vond daar binnen twee maanden een leuke baan als Talent Coach (vergelijkbaar met intercedente, red.) bij een studentenuitzendbureau.”
Wanneer en waarom besloot je toch te gaan reizen? Had je werk hier invloed op?
Ik wilde eigenlijk al meteen na mijn stage gaan reizen, maar toen had ik daar geen geld voor. Bovendien wist ik ook niet zo goed wat ik wilde. Daarom besloot ik om eerst een leuke baan te zoeken. Reizen kon altijd nog. Toch bleef het reizen kriebelen. Ik las en droomde veel over mogelijke bestemmingen. Na bijna twee jaar werken heb ik daarom toch besloten om, ondanks een vast contract, ontslag te nemen en een ticket te boeken. Na mijn reis zou ik dan weer een baan moeten zoeken, maar dat waren zorgen voor later. Ik was op dat moment ook een beetje uitgekeken op mijn werk, dus het was ook een mooi moment om te stoppen.”
Wat voor reis heb je gemaakt?
Ik heb vierenhalve maand door Zuid-Oost Azië gereisd. Ik heb Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja, Maleisië en Indonesië bezocht. Het was een budgetreis. Ik reisde in mijn eentje, met een backpack en de Lonely Planet bijbel. Ik had me van tevoren wel een beetje verdiept in welke landen ik wilde zien maar had behalve de eerste twee nachten in Bangkok niets vastgelegd. Waar het leuk was bleef ik hangen, waar het minder leuk was, stapte ik snel weer in de bus/trein/boot/tuktuk naar de volgende locatie.”
Wat heb je geleerd tijdens reizen?
Eén van de eerste dingen die ik leerde was dat ik eigenlijk veel te gehaast leefde. Tijdens een fietstocht in Laos realiseerde ik me hoe hard ik fietste toen ik helemaal buiten adem en bezweet was. Ik was nog gewoon in het Amsterdamse tempo aan het fietsen in plaats van aan het genieten. Vanaf dat moment heb ik me alleen nog gehaast bij tropische buien. Daarnaast heb ik geleerd om flexibel te zijn, ben ik zelfverzekerder geworden, weet ik dat ik ook heel gelukkig en tevreden kan zijn met weinig luxe, en klagen wij in Nederland teveel (vooral over onzinnige dingen).”
Waarom en wanneer keerde je weer terug naar Nederland?
Vóór mijn reis heb ik berekend hoelang ik het met mijn budget zou kunnen uithouden en bekeken wat ik ongeveer wilde zien. Ik heb toen besloten om vierenhalve maand te reizen en heb ook een retourticket geboekt. Mijn terugkeerdatum stond bij vertrek dus al vast. Het had me ook heerlijk geleken om geen einddatum te hebben en lekker te blijven reizen tot het geld op is of je geen zin meer hebt. Het voordeel van een vaste retourdatum daarentegen is dat je bewuster reist en niet ergens twee maanden doelloos blijft hangen. Ik zag er erg tegenop om een baan te gaan zoeken en om weer te gaan werken, maar dit is uiteindelijk allebei wel meegevallen.”
Wat was het meeste wennen?
“Iedereen was ‘ineens’ weer zo gestrest, gehaast en aan het klagen over werk, files, het weer en het tv-aanbod. Ook zijn de mensen hier afstandelijker en ontmoette ik niet meer overal nieuwe mensen. Tijdens het reizen is het bijvoorbeeld heel normaal en vanzelfsprekend om tijdens een lange busrit je buurman/vrouw beter te leren kennen en ben je soms aan het einde van de rit dikke vrienden. Terug in Nederland was het dus even wennen dat iedereen chagrijnig voor zich uit kijkt en je bij wijze van spreken een klap voor je kop krijgt als je in de bus zomaar vraagt waar iemand naar toe gaat. Toen ik na een maand weer aan het werk ging was het ook wel even wennen om zoveel tijd achter een computer te zitten in plaats van leuke dingen te doen.”
Hoe ben je een baan gaan zoeken?
“Ik had geluk. Al aan het eind van mijn reis hoorde ik van een vriendin over een vacature bij het bedrijf waar zij werkt. Niet een droombaan, maar wel iets dat paste bij mijn eerdere werkervaring. Uiteindelijk was ik precies een maand na terugkomst in Nederland alweer aan het werk. Later ben ik wel weer verder gaan zoeken en inmiddels zit ik helemaal op mijn plek bij de leukste hostelketen van NL. Lekker tussen de reizigers dus!”
Heeft je reis geholpen bij het vinden van een baan?
Mijn reis heeft in ieder geval nooit in mijn nadeel gewerkt bij het vinden van een baan. Ik werk sinds augustus 2012 op de Human resources afdeling bij Stayokay. Mijn collega met wie ik destijds mijn sollicitatiegesprek had vertelde mij ook dat ze reizen ziet als een toegevoegde waarde op je cv. Voor je sociale ontwikkeling en zelfstandigheid bijvoorbeeld, en in het geval van Stayokay ook voor je affiniteit met hostels en reizen. Tot slot ‘bewijst’ een reis vaak dat je kunt omgaan met verschillende culturen en mensen, talenkennis hebt, creatief bent, en kritisch kunt zijn. Deze dingen leer je sneller tijdens een paar maanden reizen dan een paar maanden werken.”
Gebruik je de dingen die je hebt geleerd op reis wel eens in je huidige werkzaamheden?
Ik klaag inmiddels ook weer als het internet het drie minuten niet doet, dus sommige wijze lessen zijn misschien toch wat vervaagd. Maar er zijn ook genoeg dingen blijven hangen. Ik benader mensen onbevooroordeeld en vind het leuk om in gesprek te gaan met verschillende mensen. Ik maak me niet meer druk over onbelangrijke zaken en realiseer me dat het een luxe is dat ik met het geld dat ik verdien weer nieuwe mooie reizen kan gaan maken.”

Heb je nog tips voor iedereen die twijfelt over reizen?
“Mijn advies aan iedereen die erover denkt om te gaan reizen, maar twijfelt of het wel verstandig is om zijn baan op te zeggen: gewoon doen! Je zult echt geen spijt krijgen. Misschien vind je niet meteen na terugkomst weer een baan, maar misschien heb je daar tegen die tijd ook niet direct behoefte aan. Na het reizen is een kantoorbaan echt weer even wennen. Er zijn niet voor niets genoeg mensen die helemaal nooit meer terugkomen, en gaan werken als duikinstructeur op een tropisch eiland. En anders ben je een mooie ervaring rijker.”

Dit artikel is geschreven voor Nobiles.nl en gepubliceerd op 13 juni 2013.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 gedachten over “Reizen: een toegevoegde waarde of een gat op je CV?