Interview: Pauline’s Carrière Switch


Pauline Bee (Foto : Hüsne Afsar)
A million girls would kill for this job, maar Pauline Breeuwsma (1984) heeft ‘m: als beeldredacteur en assistent van de hoofdredacteur werkt ze bij Marie Claire. Hiervoor studeerde ze Politieke Geschiedenis in Groningen en werkte ze als beleidsadviseur bij het Rijk. Lees hier over de bijzondere carrière van deze busy bee (en hoe jij het ook zo’n carrièreswitch kan maken).
 
Wat heb je precies gestudeerd?
“Ik heb een Bachelor Sociaal-Economische Geschiedenis behaald aan de Universiteit Groningen. Ook heb ik een minor journalistiek gevolgd, omdat ik in eerste instantie de Master Journalistiek in Groningen wilde gaan doen en daarvoor was deze minor een must. Uiteindelijk week mijn interesse echter af naar internationale betrekkingen, waardoor ik voor de Master Politieke Geschiedenis heb gekozen.”
Wat deed je naast je studie en hoe waren je cijfers?
“Ik heb diverse commissies en een bestuursfunctie gedaan naast mijn studie, omdat ik het leuk vond om alvast relevante werkervaring op te doen en leuke mensen te leren kennen. Zo zat ik een jaar in het bestuur van TEIMUN; een simulatie van de Verenigde Naties voor 200 studenten uit de hele wereld. Binnen mijn studentenvereniging was ik ook redelijk actief. Vooral als zangeres in de huisband. Een hele leuke manier om podiumervaring op te doen! Mijn cijfers waren prima, maar speelden geen essentiële rol bij het solliciteren, zo bleek later.”
Hoe kwam je na je studie bij het Ministerie voor Buitenlandse Zaken terecht?
“Ik liep tijdens mijn master al drie maanden stage op de Afdeling Mensenrechten. Een half jaar later werd ik gevraagd of ik een beleidsadviseur die met zwangerschapsverlof ging wilde vervangen. Een geweldige kans natuurlijk die ik meteen aanpakte. Overdag was ik als beleidsmedewerker slash diplomate verantwoordelijk voor de implementatie van het Nederlandse mensenrechtenbeleid in Noord-Afrika, Irak, Iran en de Golfstaten. In de avonduren en het weekend schreef ik mijn scriptie af.”
Waarom besloot je toch over te stappen naar het CAK (een uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van VWS)?
“Hoewel het een heel bijzondere en uitdagende tijd was geweest, en ik een baan bij de Nederlandse ambassade in Zimbabwe had aangeboden gekregen, was ik tot de conclusie gekomen dat mijn hart niet supersnel ging kloppen van de diplomatieke wereld. Toen rees de grote vraag: wat wil ik dan wel? Na een maandje backpacken door Zuid-Afrika besloot ik wel bij de overheid te blijven. Uiteindelijk werd dit als beleidsadviseur bij het CAK, waar ik mij bezig hield met het geven van strategisch advies aan de directie en ontwikkeling van het bedrijfsbrede beleid omtrent maatschappelijk verantwoord ondernemen.”
En nu werk je bij Marie Claire. Van waar deze switch?
“Na een kleine twee jaar bij het CAK kwam ik erachter dat een creatievere industrie beter bij mij zou passen, en dan het liefst in de journalistiek en bij het magazine Marie Claire. Dit vond ik altijd al een inspirerend magazine. Het is een internationale titel met een mooie mix van mode, lifestyle en reportages over inspirerende vrouwen uit de hele wereld.”
Hoe kwam je aan deze baan?
“Ik legde contact met een kennis bij de HR-afdeling van Sanoma, de uitgever van Marie Claire. We spraken af dat ze mij zou bellen als er een vacature vrijkwam bij Marie Claire. Na een paar maanden was dit het geval. Ik schreef de hoofdredactrice een brief aan de hand van Marie Claire’s tagline ‘Think Smart, Look Amazing’. Blijkaar sloeg dat aan: ik mocht op gesprek komen en twee weken later hoorde ik dat ik was aangenomen.”
Is de tijdschriftenwereld niet een beetje op z’n retour?
“Marie Claire is al lang niet meer alleen een papieren magazine. We zijn een multimediaal merk met een brede online aanwezigheid en geweldige events voor onze lezers en volgers (van Masterclasses tot de jaarlijkse Marie Claire Starters Award). Via onze social media kanalen krijg je een echt kijkje achter de schermen op de redactie van een internationaal modeblad.”
Wat doe je zoal op een normale werkdag?
“Ik schakel tussen de productie van fotoshoots, het onderhouden van contacten met fotografen, agentschappen en beeldbanken, de ondersteuning van de hoofdredacteur, het schrijven voor het blad, en het bloggen voor de website (marieclaire.nl, red.). Het is een ongelofelijk diverse baan waar je veel balletjes tegelijk in de lucht moet houden. Maar met elke maand een geweldig concreet resultaat: een heel mooi magazine.”
Je hebt ook je eigen blog. Wat wil je hiermee bereiken?
“Op www.paulinebee.com ben ik sinds januari dit jaar gaan bloggen over vrouwen die mij inspireren en herkenbare, komische situaties van twentysomethings op de kantoorvloer. De webredactie van Marie Claire vond het ook leuk: sinds kort ben ik eveneens vaste blogger op marieclaire.nl (onder ‘Career issues by Pauline Bee’).”
  
Wie is je carrière-voorbeeld?
“Dat is Rachel Haot, Chief Digital Officer van New York City. Zij is nog maar 29 jaar en heeft van de burgemeester van New York de opdracht gekregen om New York tot meest digitale stad van de wereld te maken. Een geweldige baan in de digitale wereld met een grote maatschappelijke impact en ook nog eens voor de coolste stad ter wereld. Dat lijkt mij ook wel wat!”
Heb je nog wijze lessen voor studenten en starters?
“Work hard, play hard! Als je ambitieus bent moet je hard willen werken en je hand niet omdraaien voor vervelende klusjes: die horen er nu eenmaal bij in je struggle naar de top (of gewoon een leuke baan). Werk aan je netwerk en verzamel inspirerende personen om je heen van wie je energie krijgt en die zich ook voor jou willen inzetten. Maar vooral: geniet van je leven naast je werk en investeer in wat je (ook) gelukkig maakt: je relatie, je vrienden, hobbies, mooie reizen.”
En dan de laatste vraag: is er nog plek op de redactie van Marie Claire?
“Plekken op redacties van modebladen zijn best schaars. De grootste kans om er aan de slag te gaan is als freelancer (bijvoorbeeld als journalist, stylist, fotograaf, vormgever). Met netwerken kom je wederom het verst. Leg bijvoorbeeld contact met redacties om je geweldige portfolio te laten zien. Kijk wel altijd goed of je werk past bij het magazine. Zo niet, laat dan zien dat je ideeën hebt die wel goed aansluiten bij het magazine. Als student kun je het beste stage gaan lopen op verschillende redacties. Dat is de beste manier om jezelf in de kijker te spelen en daarmee een potentiële redactiefunctie!”
Volg Pauline op haar blog www.paulinebee.com en via @itspaulinebee op Twitter en Instagram. 

Dit interview verscheen eerder op Nobiles.nl

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *