Wat doet een redacteur? 2


Alweer bijna twee maanden ben ik aan het werk als redacteur. Kan jij je nog voorstellen dat ik eind september nog bij Leaseproces zat? Een wereld van verschil, althans dat vertelt iedereen mij telkens maar. Terwijl de juridische en de redactionele wereld soms best nog op elkaar lijken. Zeker als je je in beide gebieden op mode wil focussen. 

Het tweede wat mensen vaak zeggen is: ‘wat doe je dan de hele dag?’. Blijkbaar is het begrip redacteur niet bij iedereen duidelijk. En toen ik er over na ging denken, bij mij eigenlijk ook niet. Redacteur, journalist, editor, copywriter. Wat is wat?

Redacteur
Volgens Wikipedia is een redacteur iemand die verantwoordelijk is voor de bewerking (redactie) van de inhoud van een publicatie, bijvoorbeeld een krant, tv-programma, tijdschrift of website, of die feitelijk werkt aan die inhoud.

Journalist
Hoewel er niet een eenduidig begrip van journalist bestaat, is een journalist volgens Wikipedia een beroepsbeoefenaar die nieuwsfeiten verzamelt over recente gebeurtenissen van algemeen belang, die deze feiten onderzoekt of analyseert en daarover publiceert in een actueel (nieuws)medium. Ook kan een redacteur dus een soort journalist zijn.

Editor
De Engelse vertaling van redacteur is editor. Wikipedia zegt het volgende: Editing is the process of selecting and preparing written, visual, audible and film media used to convey information. The editing process can involve correction, condensation, organization, and other modifications performed with an intention of producing a correct, consistent, accurate and complete work.

Copywriter
Een copywriter is een tekstschrijver die is gespecialiseerd in het schrijven van reclametekst en andere wervende teksten.

Wat ik dan doe? Een combinatie van alles, lijkt wel. Bij redactioneel werk moet ik nu vooral denken aan het bewerken van pers- en nieuwsberichten, wat overigens niet zelden voorkomt. Maar ik ben ook wel eens op zoek naar nieuwsfeiten en maak hier een echt ‘eigen’ artikel van. En voor eigen events en die van onze partners worden natuurlijk ook wel eens wervende teksten geschreven. Plus: events, workshops, columns. Een veelzijdig beroep dus, vakredacteur bij MYbusinessmedia.

Ook iets voor jou?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Wat doet een redacteur?