Wie koopt dit?!


Toen ik laatst in Düsseldorf was besefte ik het weer even: ik heb een haat-liefdeverhouding met de modewereld. Natuurlijk houd ik van winkelen, mooie kleren aandoen, leuke combinaties maken en fashionweek, maar er is ook een keerzijde. Lees snel verder.

Wat me tegenstaat aan de modewereld, is dat het zo’n ontzettend commerciële boel is geworden. Het is alleen maar meer, meer, meer. Ik voel me opgejut om telkens nieuwe kleren te kopen. Al weet ik dat ik natuurlijk zelf degene ben die uiteindelijk de pinpas door het apparaat haalt. Of niet, als ik blut ben. Want wat is er veel en wat zijn sommige dingen ongelofelijk duur. Je voelt de druk om weer te kopen, maar je geld is alweer op. Uiteindelijk voel ik me dan nog rotter. Ik heb dat leuke jurkje niet kunnen kopen én heb weer eens al mijn geld uitgegeven.

Fashion Intercity
Ik voel me soms alsof ik op een sneltrein door modeland race. Er komt elke week weer een nieuwe collectie of trend voorbij, en alle hippe meisjes in de stad lijken daar al een item van aangeschaft te hebben. Hoe doet iedereen dat toch? Want ja, ik zei het net al: kleding is niet goedkoop. Al zijn er, zeker laatste jaren, ook veel goedkope ketens te vinden. Vorige maand was ik zelfs voor het eerst in Primark, en ik kreeg er bijna een benauwd gevoel van. Wát een hoop kleding, en wát een lage prijzen. Hoe kan dit allemaal voor dit geld gemaakt worden? En hoe komen de gigantisch grote collecties elke keer weer op?

Linksom of rechtsom
Verslaafd aan mode en aan winkelen. Dat zijn we allemaal denk ik wel een beetje. Waarom kunnen we niet af en toe één heel mooi item kopen, dat jaren meegaat en waar je elke keer weer plezier van hebt? Tegenwoordig kan het gewoon niet: we zijn snel verveeld en hunkeren naar iets nieuws. En ja, als dat elke week is, dan moet het wel goedkoop zijn. Maar of je nu veel en goedkoop shopt, of minder vaak en wat duurder, uiteindelijk geef je hetzelfde geld uit. Uiteindelijk ben je weer blut door de mode.

Of toch..?
En daar gaat het mij óók om. Hoe belangrijk is het nu eigenlijk? Kan ik mij niet ergens anders druk om maken en mijn geld beter besteden? Natuurlijk hoef je er niet als een onverzorgde zwerver bij te lopen, maar ik zou liever (nog) vaker op reis gaan van mijn geld. En dat ga ik dus vanaf nu proberen. Minder kopen, meer tijdloze items aanschaffen, en mijn geld nog meer uitgeven aan écht leuke dingen doen.

N.B. Is het tegenstrijdig dat ik wel een baan in de mode heb? Misschien een beetje. Maar zoals ik al zei: mode heeft ook zeker heel leuke kanten. En daarbij kan ik als redacteur voor Textilia juist modeondernemers erop wijzen dat deze fast fashion industrie een beetje moet dimmen. Dat ze minder, maar mooiere collecties moeten maken, die ook eerlijk geproduceerd zijn. Wat jullie?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *