Twee jaar Down Under? Just say yes!Lisan in Australië

Lisan van der Peet (25) boekte in 2011 een enkeltje Nieuw-Zeeland en bleef uiteindelijk bijna twee jaar weg. Vandaag interviewde ik deze inspirerende globetrotter over haar avontuur.

Na een studie Media en Entertainment Management begon Lisan in 2011 aan een baan als eventmanager bij het Noordwijkse Nederzandt. Ook was zij hier verantwoordelijk voor de marketing, sales en PR. Een uitdagende job, maar toch kriebelde er iets. Lisan besloot op reis te gaan en boekte een ticket naar Nieuw-Zeeland. Twee maanden later zat ze in het vliegtuig, niet wetende dat ze bijna twee jaar zou wegblijven. Eerder schreef ik over Lisan in deze blog. 

Waarom besloot je op reis te gaan naar Nieuw-Zeeland?

Lisan: “Ik ging weg met maar 2.000 euro. Dat is een hoop geld, maar op reis gaat het hard. Ik wilde dus sowieso ergens heen gaan waar ik zou kunnen werken. Nieuw-Zeeland is daar heel geschikt voor. Ook begon op het moment dat ik op reis wilde gaan in Nieuw-Zeeland net de lente. Qua timing was dat dus eveneens ideaal. Daarnaast wilde ik op reis omdat ik nog erg jong was (22 jaar destijds) en werken altijd nog zou kunnen. Cultuur heeft me ook altijd al getrokken. Ik ben nieuwsgierig naar andere landen en hoe mensen daar leven.”
Wat heb je voorbereid voor je reis?
“Naast een ticket heb ik mijn visum geregeld. Wil je een Working Holiday Visa, dan moet je dit namelijk vooraf regelen. Het kost wat geld, maar dan mag je een jaar lang wonen en werken in Nieuw-Zeeland. Ook heb ik mijn zorgverzekering in Nederland opgezegd en verzekeringen voor in Nieuw-Zeeland geregeld. Als je langer dan acht maanden weggaat uit Nederland ga je namelijk officieel emigreren en moet je je uitschrijven uit Nederland. Daarbij is een zorgverzekering in Nieuw-Zeeland, zoals OOM of Isis bijvoorbeeld, goedkoper dan die in Nederland te laten doorlopen. Qua route en bezienswaardigheden had ik niet veel uitgestippeld. ‘We zien het wel’ was mijn motto. Mijn baan, huis en vaste lasten in Nederland heb ik opgezegd.”
Wat neem je mee in je backpack voor zo’n lange tijd?
“Van alles wat! Neem dan ook geen kleine backpack mee. Maar uiteindelijk kun je ook weer niet alles meenemen en koop je elke keer weer wat bij. In Nieuw-Zeeland moet je praktische kleding hebben, terwijl je in Gold Coast weer in een jurkje en op hakken loopt. Ik heb mijn hele backpack-inhoud in totaal dan ook wel drie keer vervangen. Wat ook handig is om mee te nemen is een waslijntje, wat wasmiddel en een klein laptopje. Bergschoenen zijn niet per se nodig. Neem liever hardloopschoenen mee. Daar kun je op wandelen én op sporten.”
Hoe verliep je reis uiteindelijk?
“Ik ben zeven maanden in Nieuw-Zeeland gebleven. Samen met een vriend, waarmee ik in het begin zou gaan reizen, kocht ik een busje voor ongeveer 1.500 euro. Hiermee hebben we echt heel Nieuw-Zeeland doorgereden. Je slaapt dan gratis achterin en kan gewoon kamperen in de natuur. Onderweg kom je elke dag wel een dorpje tegen waar je wat boodschapjes kunt doen. Ook heb ik op het land gewerkt, voor een tulpenbedrijf, en bij een soort callcenter. Na Nieuw-Zeeland scheidden onze wegen en ben ik alleen naar de Cook Islands gegaan. Hier zat ik één week in een hostel aan het strand en heb ik leuke mensen ontmoet. Eén daarvan had een huis en auto in Brisbane, Australië, waar ik van haar gebruik van mocht maken. Na de Cook Island vloog ik dus door naar Brisbane. Vanuit hier regelde ik binnen drie dagen(!) een baan en een woning in Gold Coast. Daar heb ik drie à vier maanden gezeten en werkte ik in de horeca op een boot en aan het strand. Toen ik weer genoeg geld had verdiend ben ik met vrienden die ik kende uit Azië en Nederland doorgereden naar Sydney. Hier hebben we twee weken over gedaan. Onderweg sliepen we in hostels. Inmiddels was ik al meer dan een jaar weg en kwamen mijn ouders even over. Samen zijn we met een camper naar Melbourne gereden.”
Nieuw-Zeeland

Cook Islands
Hoe vond je werk?
“Er is veel werk te doen, maar je moet wel goed zoeken. Zeker als het hoogseizoen is. Gelukkig zijn daar ontelbare websites voor en krijg je van iedereen die je ontmoet wel een tip. Via Workaway kun je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen. Met Wooffen kun je ergens werken, in ruil voor (kost en) inwoning. Uiteindelijk vind je altijd wel iets. Van aupair tot fruitplukken tot schoonmaken in een hostel (en dan gratis verblijven). Voor horecawerk is Gold Coast heel geschikt. En kijk ook eens op Seek!”
Werken in Gold Coast
Wat deed je als je niet werkte?
“In Nieuw-Zeeland heb ik heel veel ‘niets’ gedaan. Gewoon voor je busje zitten met een boek of nadenken over het leven terwijl je van het uitzicht geniet. Wandelen, surfen en zeilen hebben we ook gedaan. Verder ben je natuurlijk veel tijd kwijt aan eten maken, water opwarmen, koffie zetten, een wasje doen, etc. In Australië zat ik vaak aan het strand, ging ik wandelen of naar een museum. Veel musea daar zijn gratis!”
Merry Christmas!
Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland
Wat is je beste tip voor andere reizigers?
“Go with the flow! En sta open voor dingen. Als je op alles ja zegt kom je op zoveel mooie plekken. Ook hoef je niet per se superpraktische en/of lelijke kleren mee te nemen. Je kunt er best leuk uitzien. In Nieuw-Zeeland maakt dat allemaal niet veel uit, maar Australië is daar iets anders in. Mensen sporten veel en hebben graag een kleurtje. Vooral in Gold Coast is het zien en gezien worden. Ik heb nog nooit zo strak in mijn vel gezeten als toen. En oja: laat je smartphone zoveel mogelijk met rust. Je bent niet voor niets op reis.”
Wat is het vetste, leukste of gekste dat je tijdens je reis hebt gedaan?
“Skydiven in Nieuw-Zeeland was supereng maar geweldig mooi. De rest van de dag loop je met zó een blij hoofd rond. Maar ook het (snel) opbouwen van een leven in Gold Coast heeft me echt versteld doen staan van mezelf. Daarnaast heb ik gesurft terwijl er dolfijnen naast me zwommen, heb ik haaien, walvissen en zeehonden gezien, was er een aardbeving in Nieuw-Zeeland toen ik daar rondreisde, en heb ik de meest uiteenlopende en prachtige landschappen gezien. Van een tropisch strand tot een vulkaan tot een weiland met schapen. Het is bizar om te beseffen wat de natuur kan.”
Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland
Wat deed je besluiten om weer terug te keren naar Nederland?
“In Melbourne werd ik gebeld door mijn oude werk. Ze wilden een nieuwe strandtent opzetten en mij hebben als bedrijfsleider. Deze kans wilde ik niet laten schieten. Ik reisde nog ‘even’ door Tasmanië en de Filippijnen en keerde uiteindelijk in het voorjaar van 2013 terug naar Nederland.”
Dat zal wel wennen geweest zijn?
“Zeker. Binnen drie dagen na mijn terugkomst ging ik al aan de slag en werkte echt 24/7. De hele zomer heb ik dit volgehouden, tot ik uiteindelijk in het najaar bijna overspannen was én van een vriend uit Nieuw-Zeeland het aanbod kreeg om goedkoop te vliegen met de vliegtuigmaatschappij waar hij werkte. Ook zat een vriendin van me op dat moment in Azië. Het leek mij dus het ideale moment weer op reis te gaan.”
Waar ben je toen nog allemaal geweest?
“Via Londen vloog ik eind 2013 naar Los Angeles. Hier zat ik een paar dagen alleen aan het strand. Vervolgens vloog ik door naar Nieuw-Zeeland. Ik heb daar familie wonen en mijn nicht ging op dat moment net trouwen. Na de bruiloft ben ik doorgevlogen naar Indonesië, waar die vriendin van me toen zat. Samen hebben we Bali, Lombok, Java en Sumatra aangedaan.”
Indonesië
Waarom was het daarna ‘echt klaar’ met het avontuur?
“Ik wilde in eerste instantie weer teruggaan naar Nieuw-Zeeland, maar ik bedacht me toen dat ik wel bezig kon blijven. Vroeg of laat zou ik toch weer aan mijn leven in Nederland moeten beginnen. Daarbij wilde ik ook echt weer wat gaan doen. Tijdens het reizen had ik zoveel ideeën en plannen gemaakt. Die wilde ik gaan uitvoeren.”
Wat wilde je weer in Nederland gaan doen?
“Van een eigen strandtent tot het maken van schelpenkettinkjes: ik heb zoveel dingen bedacht tijdens het reizen die ik kon gaan doen. Toen ik in januari 2014 weer terugkeerde in Nederland heb ik me dan ook ingeschreven als zelfstandig ondernemer bij de KvK. Nu richt ik me als freelancer op event support. Ook ben ik daadwerkelijk begonnen met het maken van kettinkjes, kaarsen, etc. Mijn website is nog niet af, maar uiteindelijk hoop ik de producten die ik maak daar te kunnen verkopen. Verder zie ik wel hoe het loopt. Ik ben snel verveeld dus wie weet…”
Wat heb je overgehouden aan het reizen?
“Ik ben nu positiever. Het Nederlandse klagen ben ik echt ontgroeid. Dan denk ik: waar maakt iedereen zich druk om? Al weet ik ook dat Nederland zo slecht nog niet is. Alles is er goed geregeld – bijna te goed soms – en ik vind de steden hier prachtig. Australië is natuurlijk een vrij jong land en alles is daar Amerikaans groot. Ik miste er soms de cultuur, historie of culinaire keuken. Last but not least woont hier natuurlijk het grootste deel van mijn familie en vrienden. Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens.”
Gold Coast
Geen lange reizen meer voor jou?
“Voorlopig wil ik me hier richten op het vinden van een huisje in Haarlem en geld verdienen met mijn projecten. Reizen zal ik altijd blijven doen, maar ik zie mezelf niet meer zo snel op de bonnefooi vertrekken.”
Nieuw-Zeeland
Krijg jij al kriebels?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *