Suzie’s Southeast Asia Guide (deel I) 5


Tioman, Maleisië

De laatste jaren ben ik veel in Zuidoost-Azië geweest. Wel zes keer om precies te zijn, en in totaal in acht landen. Mijn eigen Southeast Asia Guide kon dan ook niet uitblijven!

Oh god, wat houd ik van Azië! De steden zijn geweldig, de groene velden zijn prachtig, de stranden zijn hemels, het eten is verrukkelijk, de temperaturen zijn hoog en de mensen zijn aardig. En dan is het ook allemaal nog vrij goed betaalbaar! Redenen genoeg dus om (vaak) naar Azië te gaan. Dé ultieme backpackreis met dé ultieme vrijheid. Azië is namelijk ook nog eens erg makkelijk en veilig te bereizen. In deze Guide vertel ik je alles wat je over backpacken in Zuidoost-Azië moet weten!

Vooraf

Plannen
Toen ik voor de eerste keer naar Azië ging was ik 17 jaar. Met mijn familie bezocht ik Thailand via een georganiseerde groepsreis. De tweede keer was ik 21 jaar en hadden mijn toenmalige huisgenoot en ik werkelijk niets geboekt. Niet eens een hostel voor de eerste nacht. We wisten niets van het land en hadden alleen een Lonely Planet bij ons. Waar alles meer dan goed mee kwam. Kortom, je kan zo veel of zo weinig vooraf regelen als je zelf wilt. Zelf houd ik ervan zo weinig mogelijk te plannen, zodat elke dag een avontuur is en je de ultieme vrijheid hebt om te gaan en (blijven) staan waar je wilt. Je vindt altijd en overal wel een slaapplek!

In de trein in Indonesië
Si Pan Don, Laos

Vaccinaties
Wat je natuurlijk wel moet regelen zijn bijvoorbeeld vaccinaties, een vliegticket en een backpack. Op de website van de GGD vind je welke vaccinaties je nodig hebt voor welk land. Let op: bepaalde vaccinaties moeten soms een paar weken van te voren worden gehaald. Plan dit dus op tijd! Malaria nodig? Think twice! Pillen zijn duur, kunnen bijwerkingen hebben en maken de kans op malaria alleen kleiner. Zelf slik ik alleen malariapillen als ik echt voor langere tijd een oerwoud of afgelegen gebied in ga.

Tickets

Vliegtickets zocht ik altijd ‘gewoon’ via CheapTickets.nl, maar tegenwoordig liever via SkyScanner.nl. Met deze site kun je namelijk ook zoeken in een hele maand (of zelfs jaar), waardoor je gemakkelijk kunt zien welke dag het goedkoopste is om te vliegen. Meestal heb ik mijn tickets naar Bangkok of Kuala Lumpur voor minder dan 600 euro gekocht. Dit is dan wel met een overstap (vaak in het Midden-Oosten) van een paar uur. Binnenlandse vluchten zou ik vooraf niet te veel boeken, omdat je hiermee je vrijheid ter plaatse beperkt. Daar boeken kan altijd nog, bijvoorbeeld via AirAsia of LionAir. Tickets zijn een week van tevoren helaas wel vaak wat duurder.

Visa
In bijna alle Zuidoost-Aziatische landen is het vooraf regelen van een visum niet nodig. Soms koop je er een voor twee tientjes aan de grens, soms is een visum zelfs gratis. Alleen voor Vietnam regelde ik vooraf een visum bij de ambassade in Den Haag, omdat het lastig zou zijn dit aan de grens te doen. 

Monkey Island, Cambodja
The Peak, Hong Kong

Backpack
Een backpack is in het begin even wennen. Een koffer biedt gewoon net wat meer ruimte. Wanneer je in Thailand echter van een tuktuk in een bootje springt, ben je maar wat blij met die backpack. Met een koffer kom je er simpelweg niet. Daarbij vallen die inpakproblemen ook best mee. Wat heb je nou eenmaal nodig op het strand? Je moet het alleen maar met je mee zeulen. Zelf neem ik altijd een paar flipflops en Allstars mee, een paar bikini’s, wat shortjes en een lange (dunne) broek, wat topjes en een vest. De liefhebber kan natuurlijk ook nog een jurkje meenemen, maar de hakken kunnen wat mij betreft echt thuis blijven. Zeker meenemen: een sjaal (tegen warmte, kou, om op te liggen, etc.), zonnebril, fotocamera, universele stekker, handdoek en een goed gevulde toilettas. Niet zo zeer met make-up, maar (ook) met Sterilon, pleisters, diarreeremmers (just in case), ORS, Deet, zonnebrand, etc.

Verzekeringen
Gedurende het hele jaar heb ik een reisverzekering. Dit omdat ik vaak wel meerdere keren verspreid over het jaar op vakantie ga. Een aantal jaar geleden heb ik mijn reisverzekering uitgebreid met werelddekking, aangezien ik mijn tripjes niet zelden buiten Europa plan. Let wel op: veel van dit soort ‘gewone’ reisverzekeringen dekken maar tot een bepaald aantal dagen (meestal een maand of één, twee). Ga je dus drie maanden backpacken in Azië? Neem dan een aanvullende reisverzekering. Deze betaal je vaak per dag.

Ho Chi Minh Trail, Vietnam
Siem Riep, Cambodja

Geld
Tja, als je (lang) gaat reizen moet je wat spaargeld hebben. Gelukkig is Azië relatief gezien niet duur. Een dorm (die je met meerdere mensen deelt), heb je vaak al voor een paar euro, soms zelfs inclusief ontbijt. Voor boven een tientje kun je vaak wel een simpele kamer voor jezelf hebben. Vanaf 25 euro zit je echt meer dan prima en heb je een mooie bungalow aan het strand of een nette hotelkamer in het centrum. Bonter dan 30 euro heb ik het nooit gemaakt, behalve in Singapore dan! Daar kostte mijn (super prima) hotelkamer 60 euro per nacht. Voor het overige: een simpele backpacker kan makkelijk onder de 30 euro per dag leven, inclusief hotels, eten, vervoer en activiteiten. In Maleisië deed ik alles wat ik wilde, bijvoorbeeld duiken en een nachtsafari, en was ik ook nog geen 50 euro per dag kwijt.

Hong King en Singapore
Met bovenstaande reistips (die ik overigens niet van tevoren had), heb ik tot nu toe Indonesië, Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand en Maleisië kunnen overleven. Ook ben ik in Hong Kong geweest, maar daar was het meeste al geregeld door JFAS, de studievereniging van de UvA waarmee ik ging. Toch schat ik in dat je ook daar redelijk op dezelfde manier kunt reizen. Hetzelfde geldt voor Singapore, eveneens een ‘Westerse Aziatische stad.’ Ook hier is een slaapplaats wat duurder dan in eerder genoemde Aziatische landen. Vooraf boeken (of oriënteren) via Booking.com kan misschien geen kwaad.

Monkey Island, Cambodja
Ho Chi Minh City, Vietnam
Sapa, Vietnam

Wordt vervolgd
Lees volgende week deel II van mijn Southeast Asia Guide: over alles tijdens het backpacken, zoals eten en drinken, alleen reizen, vervoer en duiken.

Ben jij wel eens in Zuidoost-Azië geweest? Laat gerust jouw tips achter onder dit artikel of deel je eigen Azië-blog!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Suzie’s Southeast Asia Guide (deel I)

  • Nancy

    Hmmm lekker reizen. Ik heb mijn vakantie van deze zomer inmiddels geboekt maar ik kan niet echt zeggen dat ik ga rondreizen deze keer. Ik ben eigenlijk ook niet van het plannen, dus ik herken me helemaal in dat gedeelte dat je niet al te veel moet vastleggen van tevoren. Het is des te leuker om ter plaatse te kijken hoe je dag ingevuld gaat worden! 🙂 Ik heb nu een reis geboekt waarbij ik 2 weken op mijn kont kan liggen. Na een jaar geen vakantie en het plannen van de bruiloft denk ik dat dat het soort vakantie is waar we aan toe zijn.

  • Marcella

    Ik was ooit met een groepsrondreis in Thailand, maar ik hoop Azië ook nog eens met mijn man te ontdekken. Al is hij er nog wat huiverig voor. Bang voor vieze accomodaties ed. Maar ik heb het in Thailand ook heerlijk gehad destijds, kan perfect!!