Acht dingen om te doen in Lapland 3


Salla, Lapland

Begin 2009 was ik een weekje in het prachtige Lapland. De temperaturen liepen op (of af) tot soms wel min 30 graden! Maar het landschap maakte veel goed: overal bergen sneeuw, amper mensen en wát een stilte. 

Ik zou iedereen willen aanraden eens naar Lapland te gaan. Ik kan alleen oordelen over de winter, maar dat was in ieder geval prachtig. En er is genoeg te doen! Wie denkt dat Lapland in de winter hetzelfde is als een ‘normale’ wintersportvakantie heeft het mis. Dit deed ik in Lapland:

Hier was ik

Rendierentocht

De eerste dag maakten we een rendierentocht. Iedereen kreeg een ‘eigen’ rendier. Ieder rendier trok een slee, en daar kon je dan in zitten. Wel koud, want je beweegt zelf natuurlijk amper en er lag alleen een klein bontje. Maar wauw, wat een eerste indruk kreeg ik van het winterse Laplandschap.

Mijn rendier
Ik voer een rendier

Sneeuwschoenwandelen

Bij het sneeuwschoenwandelen had ik me weinig voorgesteld. Het deed me denken aan een cartoon, om met van die tennisrackets onder je voeten door de sneeuw te lopen. In de praktijk bleek het echter heel leuk én handig. Je bleef gewoon op een dikke laag sneeuw staan en kon gemakkelijk een berg met sneeuw oplopen. Heel onwerkelijk en daarom extra lachen!

Rennen op tennisrackets!

Huskytocht

Eén van de mooiste dingen om te doen in Lapland: een hondenslee. Husky’s zijn prachtige beesten, die goed tegen de kou kunnen. Ze liggen soms te chillen in de sneeuw, maar al snel gaan ze zich vervelen en springen en blaffen ze in het rond om weer te gaan rennen. Per tweetal kregen we een hondenslee met zes husky’s. Eén persoon moest gaan liggen in de slee, lekker warm in zo’n slaapzak. De ander kon gaan staan achterop de slee, en moest remmen als dat nodig was. Dat moest dan wel met je volle gewicht, want de honden rennen maar door. King of the world-momentje!

Vanuit de huskyslee

Skiën en langlaufen

De meesten zullen bij sneeuw meteen aan skiën en langlaufen denken. En dat heb ik dan ook zeker gedaan in Lapland. Maar voor het echte werk kun je toch beter naar Oostenrijk. De bergen zijn niet erg hoog in Lapland, de skigebieden niet erg groot, maar bovenal is het ijs- en ijskoud om te skiën. Een ochtendje leuk dus, maar daarna snel één van de andere activiteiten gaan doen.

I’m cooooold!

Sneeuwscootertocht

Dit was écht vet: à la James Bond met een sneeuwscooter door de sneeuw scheuren. Per één of twee personen kregen we een sneeuwscooter. Ik kreeg gelukkig een eigen, waarmee ik lekker zelf kon cruisen. Je komt ook nog eens ergens met zo’n ding, want je gaat natuurlijk best hard. We zijn dus op heuvels geweest en langs paadjes gereden waar je geen hond tegenkomt. Letterlijk!

Allemaal in motorpak in verband met de kou
Ik heb een toe-toe-toeter

Worstjes roosteren en koffie drinken

Omdat het zo koud is in (de winter in) Lapland, kun je niet uren buiten blijven. Althans, niet zonder even te pauzeren. Halverwege een activiteit gingen we dan ook vaak even bij een kampvuur zitten, of een speciaal daarvoor gemaakte hut in. Daar roosterden we worstjes en dronken we black pot coffee. Oftewel, koffie uit een zwarte pot, die ze in het vuur hingen om het op te warmen. Niet de lekkerste koffie, maar door de sfeer eromheen in mijn herinnering heerlijk!

Worstjes en black pot coffee

Sauna 

Lapland leent zich natuurlijk uitstekend voor een sauna. En dus was er in ieder huisje een sauna aanwezig. Heerlijk om daar na een koude dag in te kruipen. Om vervolgens in je bikini naar buiten te rennen door de sneeuw. Wel snel weer naar binnen!

Vroeg donker, dus vroeg naar huis!

IJsvissen

Ik been geen fan van vissen, maar ijsvissen in Lapland wilde ik best proberen. Men neme een ijszaagje, wederom net als in een cartoon, waarmee je een rondje boort in het ijs. Vislijntje erin en wachten maar. Ik vind niets, maar het was toch vrij cool om dit eens te doen. Wel koud ook trouwens!

Boren maar!

Ter info: Met de hele familie verbleven we in Salla, Fins Lapland. Op de koudste dagen droeg ik een legging, skibroek, twee paar sokken, moonboots, twee op drie truitjes en een ski-jas. Oh, en natuurlijk een muts en skihandschoenen. De lucht die ik inademde was nog nooit zo fris!

Ik op een warme dag 😉

Ben jij wel eens in Lapland geweest? En was dit in de winter?

Foto credits: mamma

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Acht dingen om te doen in Lapland

  • Ria

    Jaaaah! Rond de -15 graden was het bij ons. K-k-k-kkkkoud maar zooo mooi! Die scooter vond ik ook helemaal de bom 😉 En wij (nou ja, onze Russische groepsgenote 😉 vingen dus wél wat met ijsvissen en dat was werkelijk een van de mooiste eetbelevingen ever! Onze gids rookte het beest ter plekke op een vuurtje en daar aten we het op, zitten bij een klein houten hutje op een rendiervel, met uitzicht over het bevroren meer. Waanzinnig!