Cruisen door Alaska met Holland America 1


Kings of the world met Holland America in Alaska

Het staat op de bucketlist van vele reisliefhebbers: rondreizen in Alaska. En daar hoort een cruise uiteraard bij. Hoe kom je anders bij die gletsjers en fjorden? I’m proud to present you: mijn rondreis Alaska met Holland America.

In 2014 maakte ik samen met mijn familie de droomreis van ons leven: rondreizen in Alaska met Holland America. Holland America is van oudsher een Nederlands bedrijf, dat bootreizen aanbood tussen Nederland en Noord-Amerika. Inmiddels in Holland America echter in Amerikaanse handen en biedt het luxe boot- en landreizen aan over de hele wereld. Al blijft Alaska toch echt de mooiste reis, zo heb ik me laten vertellen door een Holland America-personeelslid. 😉

De route (per boot, bus, trein en vliegtuig)

Alaska
Het is juli 2014 en we vliegen vanaf Amsterdam acht uur naar Minneapolis, om daar over te stappen op onze nog vijf uur durende vlucht naar Anchorage. Anchorage is niet de hoofdstad, maar wel de grootste stad van Alaska. Niet dat dat iets zegt: er wonen in Anchorage zo’n 300.000 mensen, terwijl er in hoofdstad Juneau maar 30.000 mensen wonen. Juneau is net iets kleiner dan de tweede stad van Alaska: Fairbanks. En daarmee ken je meteen alle ‘grote’ steden in de staat. Alaska mag dan qua oppervlakte de grootste staat van Amerika zijn, qua inwoneraantal eindigt Alaska bijna helemaal onderaan.

Alaska by train
Alaska by train

Alaska by train

Ter land
Enfin, onze reis begint dus in Anchorage. Na bijna twintig uur reizen komen we ’s avonds laat (lokale tijd) aan bij ons hotel. Alaska loopt tien uur(!) achter op Nederland: als Nederlanders naar bed gaan, zit Alaska nog maar net aan de lunch. Vermoeid gaan we dus naar bed, al is het nog amper donker. In de zomer is het in Alaska bijna de hele dag licht. In de winter is dat omgekeerd. De volgende dag vertrekken we per panorama-trein naar Denali National Park. De journey is the destination, want de acht uur durende rit is werkelijk prachtig (en we kunnen lekker uitrusten van de reis). In Denali zelf voel ik me één met de natuur en ga dat ontzettend waarderen. Al is het wel fijn dat er in het hotel gewoon een Starbucks zit. Met een vleugje urban alsjeblieft! Volgende bestemming is Fairbanks (die met die 30.000 inwoners). Leuk detail: hier zit de meest noordelijke McDonalds ter wereld. Ook zien we in Fairbanks de beroemde Trans-Alaska-pipeine. Hiermee wordt de in Alaska gewonnen olie door de hele staat vervoerd (en is Alaska één van de rijkste staten van Amerika).

Uitstapje Canada
Van Fairbanks vliegen we naar Dawson, een superschattig plaatje in de Yukon, Canada. Het is mijn eerste keer in Canada en ik ben door het dolle. Al merken we weinig verschil met Alaska. Het is ook hier prachtig en de mensen zijn vriendelijk en ontspannen. Van Dawson rijden we per bus naar Whitehorse, waar we wederom prachtige natuur zien. Die natuur verveelt nog lang niet! Per (oude) trein komen we uiteindelijk weer Alaska binnen. Deze treinrit laat zich het beste vertellen door onderstaande video.

Uitzicht op Dawson (na een flinke klim)

Dawson

Ter zee
De trein stopt in Skagway, dé plaats waar we het cruiseschip opgaan. En we zijn niet de enigen. Er liggen drie grote schepen in de haven, er het kleine plaatsje barst van de Aziaten, luxe juweliers en andere toeristen(dingen). Hoewel het plaatsje an sich schattig is, kan ik niet wachten om aan boord te gaan. Al kan dat ook aan de boot liggen. ‘Ons’ schip is verreweg het grootste en telt zo’n twaalf verdiepingen. Na een grondige check-in mogen we aan boord en voel ik me uiteraard net Rose uit Titanic. We drinken champagne en gaan daarna onze hutten bekijken. Deze zijn compact doch luxe. We hebben zelfs een eigen butler! ’s Avonds varen we weg uit de haven en dineren we op chic in restaurant The Rotterdam achteraan het schip. What a life!

De volgende dag zijn we de hele dag op zee, maar dat mag de pret niet drukken. Er is genoeg te doen op het schip: van verkennen tot wandelen over het promenadedek, tot fitnessen in de sportschool, een cursus volgen, zwemmen, spelletjes doen of lezen in de bibliotheek, of – uiteraard – eten en drinken. Er is werkelijk iedere minuut van de dag wel iets voor de lekkere trek. ’s Avonds eten we weer hemels. Je wordt op je wenken bediend en we genieten van goede wijn, kreeft, mals vlees, etc. Overigens hebben we die dag de prachtige gletsjers kunnen bewonderen in Glacier Bay en heb ik zelfs een walvis(staart) gespot op zee!

Daar ging de walvis!

Onze hut
Onze boot (de middelste)

Vlakbij de gletsjers

Terug naar Canada
Woensdag leggen we aan in Ketchikan, het oudste stadje van Alaska. Er leven nog geen 10.000 mensen, maar Ketchikan was vroeger mateloos populair als haven- en hoerenstadje. Nu zie je er vooral toeristen en vissers. Maar het is leuk om even van boord te gaan en het laatste stukje Alaska te verkennen. Want de volgende keer dat we aan land gaan, zijn we in Vancouver, Canada! Donderdag een laatste dagje op zee, maar niet de minste! Het is prachtig weer en we varen door het spectaculaire fjorden-landschap ten noorden van Vancouver. Corona’tjes en orca’s erbij en de dag kan niet meer stuk. 😉

Als we vrijdagochtend wakker worden leggen we net aan in Vancouver. Wat een wereldstad! Of lijkt dat maar zou na de afgelopen twee weken in de stille natuur te hebben doorgebracht? Ik heb veel zin om de stad te gaan ontdekken, maar moet wel met pijn in mijn hart het luxe schip verlaten. Ik kon prima wennen aan dat decadente leven, en sta nu weer mijn eigen koffer te slepen. Al lijkt het cruiseleven alweer een vage droom als we ’s avonds in ons piepkleine bedje liggen, in ons ienemini kamertje met gedeelde badkamer. Ach, je kan luxe pas waarderen als je ook in dit soort hostels hebt geslapen. En gelukkig houd ik  wel van avontuur 😉Surf ’n turf <3
Het promenadedek
Ketchikan

Staat Alaska op jouw bucketlist? En een vakantie per cruiseschip?

Tip: bekijk hier mijn mooiste tien foto’s uit Alaska

Corona-feestje op het achterdek
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Cruisen door Alaska met Holland America