SXSW Update 2015: What’s new in online startup-land?


The future is now: virtual reality!

Tijdens het jaarlijkse event SXSW Update presenteert social marketing business-bureau 3Sixtyfive de nieuwste tech-trends. Wat zijn de laatste en meest innovatieve apps en startups?

Vorig jaar ging ik voor mijn werk als redacteur e-fashion naar het event SXSW Update van 3Sixtyfive. Tijdens dit event presenteert het Haarlemse social marketing business-bureau 3Sixtyfive de laatste tech-trends, gespot op het festival South by Southwest in Austin, Texas. Ook dit jaar was ik – nu als blogger – van de partij. Wat zijn de laatste en meest innovatieve apps en start-ups?

Het Nieuwe Silicon Valley

Het event vindt dit jaar plaats in Amsterdam in plaats van in Haarlem. Volgens partner Paolo is voor deze nieuwe locatie (B. Amsterdam) gekozen omdat deze locatie zich precies focust op waar het bij SXSW omgaat: start-ups. B. Amsterdam is dé hub voor jonge ondernemers. En die hebben Paolo en de andere partner John genoeg gespot tijdens SXSW in Austin. Wist jij dat Austin de snelstgroeiende economie van de Verenigde Staten heeft? Het is nog geen San Fran, maar gooit hoge ogen wat start-ups betreft!

Alles wat je nodig hebt voor het event van 3Sixtyfive.

Trending topics

Welke trends zien Paolo en John op het gebied van tech start-ups en digital ondernemen? In verband met de hoeveelheid informatie hieronder een beknopt overzicht.

* Lifestreaming: Meerkat was overal! (En Twitter’s Pericsope delfde het onderspit);
* Wearables: We dragen technologie op ons lichaam. Hierdoor worden de innovaties steeds mooier of juist onzichtbaar in kleding en accessoires verwerkt;
* Internet of things: Alles gaat online; van koelkast tot thermostaat tot een rondje hardlopen;
* Smart fabrics: de combinatie van Wearables en the Internet of things, zie filmpje hieronder:

* Drones: Niet alleen van de grotere partijen, maar ook persoonlijke drones, die je hoofd bijvoorbeeld droog houden tijdens een regenbui;
* Intimacy: Technologie zit niet alleen letterlijk dichter op onze huid, maar wordt ook persoonlijker. We delen alles en krijgen hier gepersonaliseerde service voor terug;
* Haptics: Touch is het nieuwe toetsenbord, of dat nu met je vingers gaat of met je ogen (ja echt!);
* Virtual reality: virtuele brillen zijn hot!
* Half mens, half robot: robots worden menselijker en vervangen hotelpersoneel in Japan, terwijl mensen steeds meer robot worden met al die apparatuur;

Toffe apps en start-ups

Wat zijn volgens 3Sixtyfive de leukste, meest innovatieve en kansrijke apps en tech-start-ups?

* Het internet is overal: we tracken onze slaap, onze calorieën en ons rondje hardlopen. Met de apps Exist.io en Tictrac kun je al die data in één overzicht zetten en analyseren. Slimme zet, want er zijn meer dan 40.000 health-tracking apps!
* Geen app maar een website: Cratejoy. Dit is de Etsy voor abonnementenservices. In plaats van je eigen webshopje kun je op Cratejoy dus je eigen abonnementenservice aanbieden.
* Met Instacart kun je in één uur(!) je boodschappen laten bezorgen. De bezorger is niet het bedrijf zelf, maar een aangesloten particulier.
* Met Good Vidio kun je leuke, korte video’s over je producten laten maken. Goed voor de verkoop!
* Voor kleinere retailers: meld je aan bij Rosie App! Consumenten kunnen makkelijk bij je shoppen en direct afhalen met deze app.
* Met de app Hointer kun je vanuit een pashokje een andere maat naar je toe laten komen.
* En voor de make-uppopjes; met Face by Holition kun je online make-up uitproberen (en direct kopen).
* Is altijd het wc-papier op? Of de tandpasta? Programmeer de Amazon Dash Button en druk op de knop als je ziet dat je voorraad opraakt. Met deze druk op de knop wordt er automatisch een nieuwe lading voor je besteld en geleverd.
* Clever Buoy biedt boeien aan met daarin een radar die haaien kan spotten. Jaws alert? Dan gaat er direct een seintje naar de kustwacht en kunnen alle mensen op tijd uit het water gehaald worden.
* Biologie meets fashion: met Biocouture zet je wat cellen op kweek, waar een heuse stof uitgroeit!

Met collega-blogger en marketeer Jip van Wherewego.nl

* Met het Nederlandse Yippie! scoor je altijd online de beste deal. Yippie! vergelijkt automatisch alle aanbieders van het product dat je zoekt (en is niet gesponsord!).
* Voor retailers: maak van je saaie etalage een feestje met WindowSketch: projecteer digitale campagnes, posters of QR-codes (online shoppen!) op je winkelruit.
* Fove is een Virtual Reality Headset waarmee je ogen getrackt worden, en je dingen dus met je ogen kunt besturen. Het crowdfundingsproject voor deze bril begint binnenokort.
*  Biobots: weefsel printen met 3D-printers.
* Het AirBnB voor deskundig advies: vind altijd de juiste professional met Fountain.
* Verkopen doe je voortaan met Polsie: plaats een hashtag #POLSIE bij je social media-post, en je product komt direct op de webshop van Polsie terecht.
* Honest Dollar: pensioen opbouwen als ondernemer.
* Photoshop voor op je smartphone: Facetune. Supermakkelijk de look van een supermodel! 😉
* Firechat is de Whatsapp voor in het vliegtuig.
* Op maat gemaakte schoenen, 3D-geprint en binnen één dag in huis? Het kan met Feetz!
* Twijfel jij ook wel eens of je nou een foto moet maken of een filmpje? Bijvoorbeeld als iemand iets geks doet, een kaarsje uitblaast of er een bootje voorbij komt? Sommige dingen kan je maar één keer vastleggen… daarom is er Vhoto: de app die tijdens het filmen ook foto’s maakt!

Bonus: Vlog by Suusje Q.

Omdat ook vloggen een hot topic is…

Je snapt, ik wil nu eindelijk zelf wel eens naar SXSW in Austin! Ben jij wel eens in deze stad in Texas geweest? Of ga jij volgend jaar liever gewoon naar de SXSW Update? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *