Het (oost west, thuis) beste van Utrecht 2


Gezelligheid in Utrecht

Begin april bezocht ik mijn Sydney-mate Joanna in Antwerpen. Ze liet me de beste plekjes van haar stad zien. Deze maand was het mijn beurt om Joanna kennis te laten maken met Utrecht, míjn stadsie.

Antwerpen is slechts twee uur treinen vanaf Utrecht, maar toch ga ik er vrijwel nooit heen. Omdat Joanne er woont had ik eindelijk weer eens een goede reden, en ging ik in april ging ik een weekendje naar onze Zuiderburen. Begin juni kwam Joanna naar Utrecht. Hoewel dat natuurlijk ook slechts twee uur treinen is, was ze zelfs nog nooit in de Domstad geweest. En dat terwijl Utrecht de nummer 1 stad in Europa is die iedereen echt eens (snel) zou moeten ontdekken. Ik wilde Joanna niet teleurstellen en liet haar het allerbeste van mijn Utrecht zien.

De Dom

Utrecht is geen Amsterdam, laat staan New York, en heeft geen tientallen trekpleisters en bezienswaardigheden. Maar er zijn drie dingen waar je als Utrecht-groentje zeker naartoe moet, zo vertelde ik Joanna. En dat zijn het (de) Neude, de Oude Gracht en de Dom. Dat hoort er in Utrecht gewoon bij! Wie tijd en zin heeft kan de Dom natuurlijk ook beklimmen en genieten van het prachtige uitzicht. Joanne en ik sloegen dat over en begaven ons naar de volgende stop.

Neude – Lefebvre 

Het (de, sorry) Neude is niet mijn favoriete plein. Ik noem het vaak het Leidseplein van Utrecht: druk, toeristisch en zeker niet de leukste tentjes. Op mijn favo wijnbar Lefebvre na dan. Daar zit ik regelmatig en geniet dan van de goede wijnen (voor elke portemonnee), de lekkere biertjes van Witte Vrouwen en de goed gevulde borrelplankjes. Enige minpuntje is dat het terras vaak al vol zit als je hier eind van de middag komt. Ga dan naar Pronto Pronto, een Italiaans tentje naast Lefebvre waar ze ook heerlijke wijn, borrelhappen en zon hebben, maar wat door nog maar weinig mensen ontdekt is.

Joanne en ik
Neude
De Belg & de bitterballen

Geuzenmarkt – Stan & Co

Mijn favo pleintje in Utrecht is de Geuzenmarkt. Op loopafstand van de Neude, maar minder toeristisch. Niet dat het hier niet druk is trouwens. Heel Utrecht zit hier op het terras! Bij De Zaak en Daen’s bijvoorbeeld. Of bij Stan & Co. Stan is één van mijn favo tentjes, want: leuke sfeer, goede inrichting, lekkere burgers en koud bier. Ik liet Joanna hier kennismaken met Maximus, een lekker Utregs biertje, en natuurlijk bitterballen én kaasstengels. Nooit geweten dat kaasstengels echt Nederlands waren, maar Joanna had er in ieder geval nog nooit van gehoord.

De Oude Gracht – Beers & Barrels

Na het borrelen was het tijd om een hapje te eten. En waar kan je dat met een toerist nou leuker doen dan aan de Oude Gracht? Met de gracht heb ik echter dezelfde relatie als met de Neude: mij te toeristisch. Tot Beers & Barrels opende. Wat een leuke tent is dat! Ik had er al eens een Utrechtse Bloggers Borrel en at er laatst nog een hamburger met mijn vriend. Ook Joanna was meteen om. We genoten van de GT’s (veel soorten!) en bestelden ook dit keer een hamburger. Tip: de spareribs zijn to die for, maar helaas alleen als borrelhap te bestellen. Erg leuk aan Beers & Barrels is trouwens dat het in een oude werf zit. Echt Utrechts! Dat heb je in Amsterdam niet 😉

Oude Gracht
Beers & Barrels

Omgeving Munt

Mijn favo plekje in Utrecht om een beetje te wandelen is de omgeving van de Munt, bij Lombok. Je loopt hier heerlijk rustig langs een mooi grachtje, bruggetjes, oude herenhuisjes en zelfs een molen. Echt Nederlands, dus leuk voor toeristen, maar dan zonder drukte. Lekkere koffie schijn je in Lombok overigens te drinken bij Kopi Susu, en eten doe je bij Jasmijn & ik (of Buurten in Oog & Al). In het centrum wandel ik graag langs de Singel of – uiteraard – door de binnenstad.

Een molen in Utrecht
Leidsekade
Bij de Munt

The Village

Ben je in de stad? Dan kun je beter koffie halen bij The Village. The Village is een begrip in Utrecht én daar buiten. Menig vrouwenblad noemde The Village al eens als beste koffietent van Utrecht. Des te erger dat ik er nog nooit was geweest. Daar moest verandering in komen, en dus nam ik Joanna mee naar The Village. Daar onderwierp ik ze aan een ultieme test: een flat white. Die smaakte heerlijk, dus ik kom er zeker nog eens terug. Lekker hipster-tentje in hipster-straat de Voorstraat!

Yoghurt Barn

Oké, niet echt Utrechts, maar ik moest Joanna toch ook nog even meenemen naar de Yoghurt Barn. Want ja, die zit niet alleen in Amsterdam, maar eveneens in mijn stadsie. We bestelden een gezonde smoothie en genoten ervan op het kleine terras. Ideaal als je behoefte hebt aan schaduw.

The Village
Flat white it is!
Smoothies van Yoghurt Barn

Jaja, naar Utrecht verhuizen is zo slecht nog niet 😉 Wat is jouw favo plekje in Utrecht? 

Meer Utrecht-tips van mijn hand vind je hier!

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Het (oost west, thuis) beste van Utrecht