Toerist in eigen land: De Veluwe 4


Negen tips voor de Veluwe

Vorig weekend was ik met vriendin R. op de Veluwe. Ik was er nog nooit geweest (in ieder geval niet als volwassene) en vond het de hoogste tijd dit natuurgebied aan mijn Nederland-lijstje toe te voegen.

In Australië ben ik veel Australiërs tegengekomen die minder van Australië hadden gezien dan ik. Alice Springs, Darwin, Perth; de meeste Aussies komen er nooit. Dat vond ik eerst gek, maar het zette me ook aan het denken. Hoeveel had ik nou immers van Nederland gezien? Op dat moment was een plan geboren: ik zou meer van Nederland gaan verkennen als ik weer terug was! Inmiddels ben ik alweer eeuwen terug en heb al heel wat van mijn koude kikkerlandje mogen ontdekken. Half oktober bezocht ik de Veluwe. 

Hoge Veluwe Nationaal Park

De (Hoge) Veluwe is een Nationaal Park en met 5.400 hectare zelfs het grootste Nationaal Park van Nederland. De Veluwe ligt tussen Apeldoorn en Arnhem, in de provincie Gelderland, en heeft drie ingangen: Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Hoewel Otterlo dichter bij Utrecht ligt, verblijven vriendin R. en ik van vrijdag op zaterdag in een hotel in Hoenderloo. Hier eten we ’s avonds een heerlijk driegangenmenu, en zijn de volgende ochtend binnen vijf minuten bij de ingang van het park.

Tip: kijk op ParkVakanties.nl voor de leukste vakantieparken rondom de Veluwe!

SuusjeQ ontdekt de Veluwe
Verlaten bospaadjes
Geen toeristenuitje zonder selfiestick!
Prachtige herfstkleuren

Kosten

Een kaartje kost 8,20 euro per persoon. De auto kun je er parkeren voor 3 euro (dagkaart). Vervoer in het park is gratis, althans als je één van de witte fietsen gebruikt. De fietsen zijn een soort gemeengoed en kun je pakken en achterlaten waar je maar wilt. Ideaal! Er zijn er genoeg, dus je hoeft je (in oktober in ieder geval) geen zorgen te maken of je vanuit het park nog wel terug naar de ingang komt, bijvoorbeeld als je even een thee’tje gaat drinken bij de Koperen Kop. En anders rijden er zelfs bussen in het park. Een eventuele kaart kost 3 euro, maar Google Maps en de bordjes langs de weg functioneerden prima!

Bos
De bekende witte fietsen (gratis)
Typisch Veluwe

Bezienswaardigheden

In mijn Lonely Planet Nederland lees ik dat het park in 1914 werd gekocht door het Duits-Nederlandse echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller. Juist, ja, die van het museum. In 1938 opende het stel een museum voor Helene’s indrukwekkende kunstcollectie. Het Kröller-Müller Museum was geboren! Je vindt hier onder andere de bekende Aardappeleters, en andere meesterwerken van Van Gogh, Picasso en Monet. Entree voor het museum bedraagt 8,20 euro per persoon. Ook leuk is de visitor centre vlakbij het Kröller-Müller. Dit is als ’t ware een heuse attractie waar de flora en fauna van de Veluwe uitgebreid worden toegelicht. Het oude jachthuis van Anton Kröller-Müller is wellicht  eveneens de moeite waard. Jachthuis St Hubert, aan de noordkant van het park, werd gebouwd door Anton himself. Maar bovenal is het in de Veluwe natuurlijk genieten van de natuur. Fietsje pakken, stukje trappen, enjoy!

N.B. Van Hoenderloo naar het Kröller-Müller is het circa vier kilometer heen en vier kilometer terug.

Fietsen is een must!

 

En selfies ook!


En nog eentje bij die mooie bomen…
Doei Veuwe, je was mooi!
 
Ben jij wel eens in Hoge Veluwe Nationaal Park geweest?
 
N.B. Mijn fotocamera ligt helaas ter reparatie bij Nikon, dus alle foto’s zijn dit keer met mijn smartphone gemaakt. Hopelijk snel weer betere kwaliteit!
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Toerist in eigen land: De Veluwe