Toerist in eigen land: Volendam


S., L. en L. in Volendam

Van Vietnam en Thailand tot Australië en Nieuw-Zeeland… We reizen heel wat af, maar hoeveel weten we over ons eigen land? Dit jaar verken ik Nederland! Vorige week bezocht ik Volendam, samen met L. en L.

Opkomend blogtalent een kans geven en tegelijkertijd mezelf ontlasten? Puik plan! Daarom lezen jullie hier vandaag een blogje van vriendin L. (rechts), met wie ik niet alleen samen naar Australië  (en Giethoorn) ging, maar ook naar Volendam. En dat was gieren!

Authentiek Hollands vissersdorp(?)

Linda: “Vorig weekend bezocht ik samen met vriendin L. en vriendin S. Volendam.

Zo’n anderhalf jaar geleden was ik ook al een dagje in dit toeristische dorp, dus ik wist wat ik kon verwachten (of beter gezegd: dat ik niet teveel moest verwachten) maar het was toch weer leuk.
Weinig locals op de dijk…

 

Echt Volendam
Volendam heeft zo’n 22.000 inwoners maar wordt overspoeld met toeristen uit zowel buiten- als binnenland die allemaal dit ‘authentieke Hollandse vissersdorp’ willen zien. En zelfs op een bewolkte zaterdag in oktober was het behoorlijk druk!
Wij pakten op Amsterdam Centraal de bus die ons in ruim 20 minuten  rechtstreeks naar het centrum van Volendam bracht. Vanaf de bushalte is het zo’n 5 minuten lopen naar ‘De Haven’, het toeristisch gebied van Volendam. Het is een lange dijk met aan de ene kant uitzicht over het IJsselmeer en aan de andere kant souvenirshops, ‘foto in kostuum’-zaakjes, visboeren en horeca. Er hangt een gezellig sfeertje en je ziet er meer toeristen dan Volendammers.

Foto in klederdracht

Een bezoek aan Volendam is niet compleet zonder foto in traditionele kleding en dat was dus ook waar wij mee begonnen. Er is genoeg keuze maar wij kozen voor Fotograaf De Boer, die al sinds 1925 actief is. Bij binnenkomst werden we naar boven gestuurd waar de Volendamse dames ons op stonden te wachten. In rap tempo kregen we alle drie een jurk aan, ketting om, kapje op en kozen we een mooi paar klompen uit. We waren zeker niet de enige en stonden tijdens het selfies maken dan ook iedereen in de weg. Na een paar minuten wachten waren wij aan de beurt en kozen we voor het decor van het Nederlandse interieur. Vriendin L. kreeg meteen een kaas in haar handen, S. een bos tulpen en ik mocht zelf met een mandje op schoot zitten. De kapjes en rok werden nog even goedgelegd en vervolgens werden er in een paar seconden een stuk of 10 foto’s gemaakt. Snel maakte de fotografe nog even een foto met onze eigen camera maar tijd voor een hele fotoshoot was er niet want de volgende familie stond alweer klaar. Echt lopende band werk dus!
Prepping for the picture

 

Selfieee

Hotel Spaander

Het afdrukken van de foto duurt even en dus besloten wij om eerst even te gaan lunchen. Op zoek naar een gezellig tentje kwamen we Hotel Spaander tegen. Aan de buitenkant ziet het er al leuk uit en vriendin L. had als tip gekregen om daar te gaan lunchen. Hotel Spaander bestaat al sinds 1881 en was vroeger een echte ontmoetingsplaats voor schilders uit Europa. Zij betaalden soms met schilderijen en daarom hangen de muren nu helemaal vol met deze collectie. Er hangt een heerlijk Hollands sfeertje met rode kleedjes op tafel met tosti’s, kroketten, paling en gehaktballen op de kaart. Vriendin S. koos veilig een tosti maar vriendin L. en ik gingen beide van het ‘Broodje bal van Ab’. Ab bleek zelf ook aanwezig te zijn en kwam nog even trots vertellen dat hij de ‘ontwerper’ is van deze enorme bal met satésaus waarna die natuurlijk extra lekker smaakte.
Behalve over de dijk lopen, souvenirs shoppen, een foto in kostuum maken en eten en drinken is er niet heel veel te beleven in Volendam. Mocht je wel behoefte hebben aan meer cultuur dan heeft Volendam ook nog de oude visafslag, het Volendams Museum en het Palingsoundmuseum waar je je kan vermaken.
Hotel Spaander

 

Wachten op Ab

Café De Vrijheid

Wij kwamen vooral om te chillen en dus verplaatsten we ons van Hotel Spaander naar het verwarmde terras van Cafe De Vrijheid. Hier hadden we een leuk uitzicht op het water en bankje waar elke vijf minuten toeristen een foto kwamen maken naast het standbeeld. Een heerlijk plekje om lekker mensen te kijken!
We dronken wat lekkere bockbiertjes, zagen Kees Tol voorbij rennen, maakten wat foto’s van toeristen en kletsten met de Volendamse serveerster. En we kregen zelfs een mandje chips bij onze biertjes, waar vind je dat nog?!
Iedereen wil een foto op het bankje…

 

En S. dus ook!
Aan het einde van de middag haalden we onze kostuum foto op bij Foto de Boer. Wat stonden we er braafjes op! Ik snap dat dit zo populair is bij toeriste, want het is een leuk Hollands souvenir! In de bus terug genoten we nog even van het uitzicht over de groene weilanden en de molens voordat we weer het drukke Amsterdam binnenreden.

Eindoordeel

Conclusie: Volendam, je moet er een keer geweest zijn. En als je gaat maak dan zeker een foto in kostuum! Maar heb niet te veel verwachtingen want aan een paar uurtjes (inclusief foto, lunchen en borrelen) heb je zeker genoeg. Als je helemaal vanuit Groningen moet komen is het misschien wat ver voor een kort bezoekje maar vanuit Amsterdam e.o. is het goed te doen.”
Bye bye Volendam!
Wat vonden jullie van de blog van Linda? En wie heeft er ook ooit zo’n foto in Volendam laten maken?

N.B. Foto’s zijn allemaal gemaakt door Linda.
Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *