Zo gaat werken er in de toekomst uitzien 3


Pinterest

Zeg maar dag tegen je vaste werkplek, kantooruren en vakantiedagen. Zó gaat werken er in de toekomst uitzien. 

Misschien ben ik er de laatste twee jaar zelf meer mee bezig omdat ik (naast mijn vaste baan) freelancer ben. Of misschien ziet iedereen de ontwikkelingen op de werkvloer: de zzp’er is de nieuwe loonslaaf! Werken we straks allemaal voor onszelf, op eigen werkplekken, met eigen devices, op eigen tijden, voor een uurtarief dat we zelf bepalen?

Het nieuwe werken

Je hebt vast wel eens over ‘het nieuwe werken’ gehoord. Maar je zal niet de enige zijn die niet weet wat hier nu eigenlijk mee bedoeld wordt. Het nieuwe werken ziet op werken waar en wanneer je zelf wilt. Veel werkgevers bieden het al aan: niet altijd meer van 9:00 tot 17:00 uur op kantoor, maar flexibele(re) werktijden en de optie tot thuiswerken (of op locatie). Zoveel werk is immers gewoon te doen zolang er een laptop en wifi-verbinding aanwezig is. En ongeacht tijdstip!

Interim

Naast het nieuwe werken, lijkt ook interim in opkomst. Met andere woorden: steeds meer mensen laten zich voor tijdelijke posities als interimmer inhuren. Zo hebben interim professionals uitdaging, afwisseling en zelfstandigheid, maar toch de (tijdelijke) vastigheid van een (project van) een werkgever. Een werkgever haalt op zijn beurt (tijdelijk) een specialist binnen, die niet lang ingewerkt hoeft te worden, het kunstje beheerst en direct van toegevoegde waarde is. Project afgerond of tijdelijke positie weer opgeheven of opnieuw opgevuld door een absente werknemer? Dan kan de interim professional weer op naar de volgende klus!

Pinterest

Iedereen zzp

Ondernemen is hip, en tegenwoordig lijkt iedereen iets voor zichzelf te willen beginnen. De voordelen? Het nieuwe werken tot de max, ultieme uitdaging en zelfstandigheid, en doen wat je leuk vind. If you don’t build your own dream, somebody else will hire you to build theirs… Dit jaar was er een recordaantal van 1,5 miljoen bedrijven in Nederland, en deze bedrijven zijn veelal zzp’ers. Niet voor niets zijn start-ups de nieuwe Big Four en worden loonslaven belachelijk gemaakt door ondernemers…

Digital nomad

Digital nomads beheersen de ultieme kunst van het nieuwe werken. Waarom immers locatie- en tijdsonafhankelijk werken vanuit huis als je het ook vanaf een tropisch eiland kunt doen? Of vanuit een vette, ondernemende stad als Memphis of Chang Mai? Dure hobby? Niet als je je huis in Nederland gewoon opzegt en voortaan door het leven gaat als digitale nomade. Twijfel? Lees hier hoe je digitale nomade kunt worden.

Pinterest

En jij?

Ik ben benieuwd hoe jij tegen werken in de toekomst aankijkt. Dat je niet meer je hele leven bij één werkgever blijft moge duidelijk zijn. Maar zie jij jezelf ooit als interimmer of zelfstandig ondernemer aan de slag gaan? Of als digital nomad? En (hoe) speeltb jouw werkgever in op de veranderende (verwachtingen op de) arbeidsmarkt?

Lees ook: zes tips voor de perfecte werk-privé-balans

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Zo gaat werken er in de toekomst uitzien

 • Mellisa

  Leuk artikel! Je kunt dit niet voor elk beroep uiteraard doen, een arts kan bijvoorbeeld niet ergens achter z'n computer gaan zitten. Ik kan met mijn opleiding niet heel snel als ZZP'er gaan werken, maar zou een eigen bedrijf best leuk vinden. Ik vraag me alleen af waar het naartoe gaat nu er zoveel ZZP'ers zijn, gaat dit jaren goed of zal er ook een tijdperk komen waar dit weer verdwijnt? Is het ook soms niet fijn om die administratieve handelingen te hebben en gewoon voor een baas te werken? Aan de andere kant is het natuurlijk ook fijn om je eigen dingen in handen te hebben, dat kan ik zeker begrijpen!

  Ik vind het trouwens wel steeds ongezelliger worden in alle koffiezaakjes. Overal zitten mensen achter hun laptop en kun je nauwelijks meer een plekje vinden om gewoon gezellig met iemand koffie te drinken. En dan drinken ze ook nog eens 2 koffie in 5 uur tijd haha! Ik ben voor een aantal wifi-vrije koffiezaakjes 😛

 • Suzanne

  Thnx! Ik ben het met je eens dat het voor iedere branche anders is… al werken veel medische professionals als zelfstandige volgens mij en laten ze zich dus inhuren. Werken in loondienst heeft zijn voordelen, maar zzp'er zijn zeker ook. Daar nemen veel mensen die administratie voor lief voor 😉 Koffietentjes worden er misschien niet gezelliger op… Alhoewel, zonder zzp'ers zat er bijna niemand misschien, haha!

 • Mellisa

  Is het in de zorg juist niet heel lastig als zzp'er? Je hebt immers te maken met vergoedingen vanuit het zorgverzekeringspakket… Verpleegkundige aan huis kan misschien nog wel, mits je dus flink bijlegt. Maar als arts ben je toch vaak wel in loondienst bij een praktijk/ziekenhuis of laten die zich dan inhuren? Ben er nu wel benieuwd naar eigenlijk haha!