Op zoek naar mijn niche 1


Can we have it all?

‘Bloggers, kies een niche!’ Ik hoor het om de haverklap. Nichebloggers richten zich op een specifiek onderwerp, en hebben daarmee een specifieke doelgroep. Maar wat is een niche(blog) nu eigenlijk? 

De eerste keer dat ik het woord ‘niche’ hoorde, was tijdens mijn rechtenstudie. In die tijd had je ‘full-servicekantoren’ en ‘nichekantoren’. Bij de eerste categorie kunnen cliënten voor alle juridische vragen bij het advocatenkantoor terecht, terwijl een nichekantoor zich bezighoudt met – goh – een niche. Mij leek het destijds leuk bij een nichekantoor te werken met de focus op IE/IT, oftewel Intellectueel Eigendom en IT-recht. Daar studeerde ik immers voor. Het liep iets anders. Dan ben je blogger geworden en kom je die niches wéér tegen!

Nichebloggen is hot, maar wat is een niche?

Heel bloggersland lijkt het er over te hebben: nichebloggen. Een nicheblog richt zich op een specifiek onderwerp. Is een reisblog dan een niche? Of moet je specifieker zijn, en bijvoorbeeld een Frankrijk-blog hebben? Of een outdoor-blog? Of een familytravelblog? En ben ik met mijn combinatie van reizen en carrière veel te breed, of is juist de mix mijn niche?

Voordelen

Nicheblogs zijn de speciaalzaken voor een bepaald onderwerp. Hoe kleiner de niche, des te specialistischer de kennis van de blogger over zijn of haar onderwerp. Zoekt een adverteerder een blogger? Grote kans dat ze bij de nicheblogger komen. Deze nicheblogger weet er immers alles over én zijn of haar doelgroep ook (of willen dat weten). ‘Wil je iets weten over x? Dan moet je bij die en die nicheblog zijn’, dat is waar het een beetje omdraait. Ook Google schijnt nicheblogs hoger in de zoekresultaten te laten eindigen wanneer gezocht wordt op het betreffende niche-onderwerp. Lees meer over de voordelen op deze nicheblog over bloggen.

‘Strandvakanties’ is nog niet zo’n verkeerde niche…


Nadelen

Ik heb mezelf vaak omschreven als generalist (hallo rechtenstudie!). Is een nicheblog aan mij besteed? Ik vind veels te veel dingen leuk om daar niet meer over te schrijven. Bovendien heb ik FOMO: de Fear of Missing Out. Ik ben bang een bezoeker te missen als mijn blog te specifiek wordt. Vele bloggers met mij vrezen voor een te kleine doelgroep als zij zich specialiseren. Maar daar zou je dus eigenlijk niet bang voor moeten zijn. Je hebt weliswaar een beperkte doelgroep, maar de mensen die komen zijn wel heel trouw en komen écht voor jou (en weten je hopelijk te vinden als ze er weer iets over willen weten).

Hoe kies je een niche?

Maar welke niche moet je dan kiezen? Ik las deze interessante blog daarover. Blijf in ieder geval dicht bij jezelf. Je zult namelijk alleen nog maar over dat onderwerp gaan schrijven, dus zorg dat het iets is dat je leuk vindt, en waar je veel voer weet of wilt weten. Vind je meer dingen leuk en schrijf je graag over al die onderwerpen? Misschien is het een idee om dan twee nicheblogs op te richten (of een keuze te maken).

Luxehotels zijn zó niet mijn ding 😉

Wat is dan mijn niche?

Als ik die artikelen allemaal zo doorlees, vrees ik dat ik moet concluderen dat mijn ‘reizen meets business’-blog meer een thema is, en geen niche. Alhoewel, misschien heb ik al lang een niche, maar weet ik het zelf nog niet!? Iedereen schrijft toch immers ‘automatisch’ over bepaalde onderwerpen. En schrijft ook over veel dingen níet. Ga dus nog eens goed door je eigen blog in, en kijk of je een bepaald terugkerend onderwerp herkent. Is dat jouw niche? Borduur daar dan op voort! Voila, c’est un nicheblog! 

Voorbeeld:

Waar ik veel over schrijf: backpacken, rondreizen, Zuidoost-Azië, Australië, verre en/of exotische oorden.
Waar ik niet over schrijf: All Inclusive-vakanties, strandvakanties, reizen met kinderen, luxehotels, kamperen.

Wat maakt mij dit? Een reisblogger die online ondernemer wilt worden en houdt van avontuur? Misschien kunnen jullie mij helpen? En tot die tijd blijf ik in ieder geval doen wat ik doen. Zolang je je blog persoonlijk houdt en je eigen schrijfstijl hanteert, ben je toch altijd uniek?

Wat vind jij een nicheblog en ‘geloof’ je erin? Wat is mijn niche? En wat is die van jou? 

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Op zoek naar mijn niche

  • Simone

    Herkenbaar thema. Ik heb er even mee geworsteld en ik merkte dat het voor mijn blog niet werkte om té breed georienteerd te zijn.Vooral als je je richt op mensen met een chronische ziekte en lifestyle, maar daarnaast over reizen wilt schrijven. Daarom ben ik nu bezig met mijn tweede blog. Die is wel heel erg niche gericht, namelijk historie en reizen. Ik denk dat ik daarmee best een behoorlijke niche te pakken heb. Ik moet er wel bij zeggen dat Geschiedenis mij heel erg aanspreekt en ik daar ook veel mee bezig ben. Dus het past ook wel bij me. Een niche kiezen om het kiezen is denk ik nooit een goed idee. Ik denk dat jouw blog prima is zoals hij is. Zolang jij er jouw eigen ei kwijt kunt, je niet gelimiteerd voelt en je je lezers kunt inspireren, dan ben je volgens mij goed bezig, niche of geen niche!