Drie keer doen in Cambodja 2


Sinds Angelina er Tomb Raider opnam en een kindje adopteerde, is Cambodja niet meer weg te denken uit de reiswereld. Maar waar moet je dan precies naartoe? Dit zijn mijn aanraders.

In 2011 ging ik voor het eerst naar Cambodja. Het stond nooit echt op de planning, maar toen ik voor ruim twee maanden richting Vietnam vertrok, besloot ik dat ik ook Cambodja wel even wilde zien. Dat even moet je niet te letterlijk nemen. De wegen in het land zijn niet best, en om van A naar B te komen, kun je soms wel een dagje uittrekken. Mijn eerste ervaring met het land was dan ook niet meteen een beste. Ik vertrok ’s morgens vanuit het zuiden van Laos richting Siem Riep, in het westen van Cambodja. Normaal gesproken (voor zover dat al normaal is), zou ik begin van de avond aankomen in het stadje. Maar het werd later en later, en een avond werd een nacht (maar de bus werd geen nachtbus). Uitgeput kwam ik om 5:00 uur ’s morgens aan op mijn eerste bestemming: Siem Riep.

Mijn route door Cambodja (zonder omleidingen)

Siem Riep

Mijn eerste ‘nacht’ in Siem Riep breng ik door in een hotel net buiten het centrum. Twee mensen uit ‘mijn’ bus gingen daarheen, dus ik besloot niet moeilijk te doen op dat tijdstip en gewoon mee te gaan en een kamer bij te boeken. Een paar uur later check ik weer uit en verplaats mezelf richting het centrum. Nog brak van de afgelopen dag en nacht besluit ik één van mijn duurste hotels van mijn trip te boeken (zie foto). Ik zou alleen niet meer weten hoe het heette. Eigenlijk was het ook helemaal niet duur, misschien 25 euro per nacht (inclusief ontbijt), maar voor mijn doen was dat zeker veel. Wat een luxegevoel!

Ik bleef zo’n vijf dagen in Siem Riep volgens mij. Want ja, het is meer dan Angkor Wat. Daar ging ik heen met twee Duitse meiden waar ik al even mee reisde. We huurden fietsen en stonden heel vroeg op om de zonsopgang te zien bij de tempels. Helaas was het bewolkt 😉 Maar we hebben een heerlijke dag gehad. Overigens had ik aan een dagje Angkor Wat wel genoeg. Het is prachtig en heel bijzonder, maar voor mij lijken al die tempels na een paar uur gewoon op elkaar…

Behalve Angkor Wat is Siem Riep heerlijk om gewoon even te zijn. Er zijn leuke cafeetjes, barretjes en restaurantjes, winkeltjes en massagesalons, markten, etc. Nu ik erover nadenken: ik zou er best eens een tijdje digital nomad willen spelen!

Angkor Wat
Digital nomads(?)
Mijn hotel

Phnom Penh

Na Siem Riep ging ik naar Phnom Penh. En in 2012 kwam ik er nog een keer. De eerste keer verbleef ik in een prima hostelletje. Volgens mij was het Okay Guest House, naast de Lazy Gecko, ten zuiden van het centrum. ’s Avonds loop je zó de stad in, naar één van de vele gezellige restaurantjes of barretjes. Overdag pak je een tuktuk en verken je de stad: van de wat luxere en hippe kledingwinkels, tot trendy ijssalons en koffiezaakjes. Maar ook authentieke martken én heel veel cultuur vind je in de Cambodjaanse hoofdstad. De bekende Killings Fields zijn net buiten de stad, en ook het indrukwekkende S-21 Museum vind je in Phnom Penh. Voor meer over de geschiedenis en cultuur van Cambodja, verwijs ik je naar de reisblog van Chantal.

De tweede keer dat ik in Cambodja was, bracht ik een bezoekje aan vriend L. en zijn vrouw. L. emigreerde jaren geleden naar Cambodja, en trouwde begin 2012 (in Nederland) met zijn Cambodjaanse liefde. Ze wonen in een fijn appartement in Phnom Penh, waar ik samen met vriendin L. prima bij pastte. En echte local experience dus! Lees: ontbijten met noedelsoep om de hoek, overdag door de stad slenteren (of Friends kijken op de bank), en ’s avonds naar de leukste restaurantjes óf echt Cambodjaans dineren at home.

Boulevard van Phnom Penh
Het paleis
S-21 Museum

Sihanoukville 

Oké, laat me uitpraten. Sihanoukville is niet per se een must-visit. Al heb ik er een heel leuke tijd gehad. Na een heel gezellige tijd in Laos, Siem Riep en Cambodja, waar ik veel samen was geweest met mijn Duitse vriendinnen en vriendin L. (die ik leerde kennen in Vietnam), was Sihanoukville een bestemming waar ik sinds weken weer ‘alleen’ zou zijn. Het regende en was druk toen ik bij het Monkey Hostel aankwam, maar vanaf het moment dat ik mijn dorm in kwam was het dolle boel. Ik ontmoette zulke leuke meiden: S. en B.. Samen besloten we naar Monkey Island te gaan, een eilandje op zo’n twee uur varen van Sihanoukville. Het zou een heus paradijsje zijn.

Geen woord gelogen, bleek later. Ik heb hier al zo over vaak verteld op mijn blog, maar Monkey Island is dus één van de beste weken uit mijn even geweest. Ik zou eigenlijk drie dagen nachtjes gaan. Dat werden er vijf(?) omdat ik na twee dagen begon met mijn PADI. Er is namelijk een duikschool op Monkey Island. En dat is dan ook bijna het enige gebouw op het eiland 😉 Er zijn verder wat restaurantjes en wat accommodaties, maar Monkey Island is (of was?) vooral heel authentiek, puur natuur. Wat een rust, wat een schoonheid! Wakker worden van het geklots van water, blij zijn met niets, geen electriciteit, een lege batterij, een gedeelde kamer en badkamer, maar goed gezelschap, een wit strand, heldere, rustige zee, een sterrehemel, magische duiken en natuurijk prachtig weer. Wat heb je verder nodig?

Monkey Island a.k.a. paradise
Aankomst op Monkey Island
Geluk is… je eerste open water-duik

Ben jij wel eens in Cambodja geweest? Wat waren jouw favorieten? Of waar wil je graag heen?

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Drie keer doen in Cambodja