Interview: Emigreren naar Nieuw-Zeeland 2


Foto van D. en L. vanaf Paekakariki Hill

Veel mensen dromen er van, maar weinig doen het: emigreren naar een land hier ver vandaan. Vriendin L., ook wel bekend van Team #YOLO, verhuisde vorige maand naar Nieuw-Zeeland. Reden genoeg om haar te interviewen voor Artikel 2.55!

Vriendin L. maakte al twee keer een lange reis (de eerste keer Thailand en Cambodja, de tweede keer Australië en Nieuw-Zeeland), maar afgelopen november reisde zij af naar Nieuw-Zeeland met een heel ander doel: emigreren. Al vele Nederlanders gingen haar voor. Lees hier het persoonlijke, inspirerende verhaal van waaghals L., over haar verhuizing naar dat mooie land aan de andere kant van de wereld.

Je bent november 2015 geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland. Waarom helemaal daar?

L.: “Ja ja, ik zit nu alweer bijna een maand in Nieuw Zeeland. Het is nog wel onwerkelijk dat dit voor langere tijd/voor altijd is. De reden dat ik hier ben is eigenlijk mijn vriend. Zelf heb ik begin dit jaar drie weken door het land gereisd, maar mijn vriend is hier in 2011 en 2012 geweest en wist vanaf dat moment dat hij zich hier wilde gaan vestigen. Wij leerden elkaar begin 2014 kennen, maar zijn droom bleef ongewijzigd. Hij vond in juni 2015 een baan in Wellington en is toen alvast gegaan. Zelf zou ik deze stap nooit gemaakt hebben, maar dit is wat liefde met je doet! Nog geen moment spijt!”

Uitzicht vanuit de tuin(!)

Paekakariki

Wanneer wist je: dit ga ik doen?

“In maart en april ben ik met mijn vriend al in Nieuw Zeeland geweest. Om te reizen, maar daarnaast was het voor hem een mooie gelegenheid om wat gesprekken met bedrijven aan te gaan. Al snel was alles zo goed als rond en wisten we dat hij een baan had. Dus ik geloof dat het nog maart was dat ik wist dat hij hierheen zou gaan en toen was het voor mij ook al vrij duidelijk dat ik daar achteraan zou gaan.”

Wat komt er allemaal bij emigreren kijken?

“Eigenlijk heb ik zelf niet zoveel geregeld. Omdat ik nog onder de 30 ben en nooit eerder een Working Holiday Visum heb aangevraagd in Nieuw-Zeeland, kon ik gewoon op zo’n visum het land in. Aangezien ik zelf nog geen baan heb, kon ik geen aanspraak maken op een ‘gewoon’ werkvisum. Dit betekent dat ik nu een jaar hier mag blijven. Als ik tegen die tijd geen werkvisum heb, moet ik in feite het land verlaten. 

Naast het aanvragen van een Workinh Holiday Visum (15 minuten werk) heb ik mij uit laten schrijven uit het basisregister in Nederland (even langs het gemeentehuis en het is gepiept) en een zorgverzekering geregeld, aangezien alles in Nederland is opgezegd. Daarnaast had ik het voordeel dat ik zelf geen huis had. Ik was pas sinds april 2015 weer in Nederland, en wist dat ik eind dit jaar weer zou weggaan, dus woonde eerst bij mijn vriend en daarna bij mijn ouders. Ook mijn werk was tijdelijk, omdat ik van tevoren had aangegeven dat ik zou gaan emigreren. 

Tot slot heb ik een internationaal rijbewijs geregeld: wel zo handig. En verder alles opgezegd wat er in Nederland nog liep natuurlijk (telefoonabonnement, sportabonnement, etc.).”

Typical Nieuw-Zeeland

Roadtrip!?

De meest gestelde vraag waarschijnlijk: blijf je dan echt voor altijd daar?

“Hier kan ik geen antwoord op geven. Mijn eerste gedachte zou zijn ‘nee!’ Dit is voor mij een super avontuur en ik zie mijzelf hier dan ook zeker een aantal jaar blijven, maar dat ik zover weg zit van familie en vrienden vind ik erg moeilijk. Stél dat ik ooit kinderen wil, dan kan ik me niet voorstellen dat ik dan zover van mijn familie en vrienden zou willen zitten. Maar ik kan heel hard roepen dat ik niet voor altijd blijf, en mijn vriend kan roepen dat hij hier voor altijd wil blijven, maar het is onmogelijk te voorspellen. Daarnaast is het niet zo makkelijk om voor altijd in Nieuw-Zeeland te blijven gezien het strenge beleid hier (visa, etc.), dat dit ook nog roet in het eten zou kunnen gooien. We zien het wel!”

Je gaat er ook werken neem ik aan. Wat wil je gaan doen?

“Hoe fijn het YOLO’en en chillen misschien ook is, ook dit gaat vervelen. Daarnaast is werken een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen. Alleen weet ik nog niet goed wat ik wil gaan doen… Iets waar ik op maandagochtend met plezier voor wakker zou worden, zou perfect zijn. Het liefst geen horeca, omdat ik de avonden en weekenden graag samen met mijn vriend doorbreng (die een kantoorbaan heeft), en we samen dan meer van het land willen gaan zien. Ik ben nu op zoek naar een baan en dat is een zeer brede zoektocht.”

Is het makkelijk om als Nederlander een baan te vinden?

Het scheelt dat de Nederlandse werkmentaliteit erg wordt gewaardeerd hier en dat wij Hollanders een aardig woordje over de grens spreken. Ik gok dan ook dat het geen oneindige zoektocht zal zijn. Al ligt het er natuurlijk aan wat voor een soort baan je zoekt. Het is een westers land, maar verschilt nog steeds wel veel van Nederland. Je loopt op sommige vlakken ook een streepje achter.”

Schaapjes <3
Wellington

Hoe zit het met werkvergunningen en visa?

“Je kunt worden ‘gesponsord’ door je werkgever, wat betekent dat je een werkvisum krijgt. Dat is vaak voor de duur van je arbeidsovereenkomst geldig. Daarna moet je hopen op een verlenging en kun je na een tijd (ik geloof twee jaar) aanspraak maken op een ‘resident visa’. Je bent dan ‘inwoner’. Pas na twee jaar inwoner te zijn, kun je aanpraak maken op een ‘permanent resident visa’. Dit houdt in dat je een volwaardig burger van Nieuw-Zeeland bent geworden en eventueel een ‘Kiwi paspoort’ aan kunt vragen. En dan is er ook nog zoiets als een partnervisum, een visum dat partners kunnen krijgen van mensen die wel al mogen blijven. Voor nu geen nood aan de man!”

Genoeg informatie. Waar woon je precies?

“Wij wonen in het pittoreske Paekakariki. Ja, je leest het goed! De plaatsnamen hier kunnen nogal lang en vreemd zijn. Paekakariki telt iets meer dan 1.600 inwoners en bevindt zich aan de Kapiti Coast, net boven Wellington, aan de zuidoost kust van het Noodereiland. Het is hier prachtig! Vanuit de tuin, woonkamer en slaapkamer kijken wij uit over de Tasman Sea. Adembenemend! Het huis is een voormalig backpackershostel en telt drie slaapkamers en twe badkamers. Dat betekent dat wij ook mensen kunnen ontvangen, wat toch wel erg belangrijk is gezien het niet om de hoek van het thuisfront ligt. Nog een leuk weetje, Paekak (voor de insiders) is the lesbian capital of New Zealand!”

Het huis van D. en L., een voormalig hostel.
Uitzicht vanaf binnen

Wat zijn leuke dingen om te doen in de buurt?

“Hier in het dorp en de omgeving is de zee toch wel het hoogtepunt. Je kunt hier heerlijk op het strand liggen en vanuit elke hoek is het uitzicht prachtig. Wanneer je met de rug naar de zee staat, kijk je uit over prachtige heuvels. Vorige week heb ik door het Queen Elizabeth park gefietst, wat echt prachtig is en letterlijk om de hoek ligt. Daarnaast is het ongeveer 40 minuten van hoofdstad Wellington vandaan, zowel met de auto als de trein, die hier voor de deur stopt. Gezien ik er nog maar net ben, heb ik helaas nog niet alles kunnen verkennen en ben ik pas een aantal keer naar de stad geweest. Daar is het Te Papa Museum natuurlijk een van de dingen die je bezoekt. Dit is het nationale museum, dat ook nog eens gratis is. Daarnaast staat Windy Welly bekend om de heerlijke koffie (flat white, long black). Het is een kleine stad met een klein en gezellig centrum aan de zee. Vaak wel erg winderig, maar als dat het ergste is… Wij zijn een avondje uit geweest naar de film in de stand en hebben op Courtenay Place heerlijke biertjes gedronken bij de Humminbird. Zeker een aanrader.” 

En wat zijn verder jouw aanraders voor Nieuw-Zeeland?

“Wat ik het mooiste vond tijdens mijn eerdere trip naar Nieuw Zeeland, was het Zuidereiland. Het Abel Tasman National Park,  de Marlborough-streek, Milford Sounds, Mount Cook, etc. Helaas heb ik nog lang niet alles van Noord en Zuid gezien, maar wanneer je kort de tijd hebt en mooie dingen wilt zien, zou ik voor het Zuidereiland gaan. En ja, ik woon op het Noordereiland ;-).”

Zonsondergangetje pakken vanuit de tuin

Orca’s spotten vanaf Paekakariki!

Kun je twee goede redenen voor lezers van Artikel 2.55 noemen om Nieuw-Zeeland te bezoeken?

“Zeker! 1. Omdat de natuur hier alles te bieden heeft. Wanneer je een stuk gaat rijden heb je op elke hoek een ander uitzicht. Prachtige heuvels, adembenemende zee en natuurlijk schapen! En 2. omdat de mensen hier ontzettend vriendelijk en behulpzaam zijn. (En 3. omdat wij er zitten natuurlijk!)”

Ik hoor ze denken: ‘Maar het is zo ver… en duur!’  Wat heb jij hier tegen in te brengen?

“Mensen moeten zelf weten wat ze doen, waar ze heen gaan en war ze hun geld aan besteden. Er zijn ook mensen die voor een fortuin aan banken, kasten, etc. kopen, Ik ga liever op reis. Er zijn genoeg mensen die het heerlijk vinden om all inclusive naar Turkije te gaan. Als je het mij vraagt zonde, maar niet iedereen hoeft de wereld te zien en uren te vliegen. Ja, het is een lange reis, maar zodra je er bent ben je dit totaal vergeten. Als je ziet wat je er voor terug krijgt, is dat het dubbel en dwars waard. En daarnaast kan het zo duur zijn als je het zelf maakt natuurlijk.”

Just another day in Paekakariki
Tja, ik begrijp die L. wel! 😉

Wat zou jij anderen aanraden die willen/gaan emigreren? 

“Ik ben dan niet de meeste geinformeerde persoon, maar op internet is vrijwel alles te vinden. Daarnaast bestaan er emigratiebureaus en zijn er ‘open dagen’ waar veel mensen aanwezig zijn die je alles over het proces kunnen vertellen. Ook kan het nooit kwaad om eens ervaringsdeskundigen te benaderen. Via via is er altijd wel iemand, of zijn ze te vinden via het internet. No worries mates, waar een wil is is een weg!”

Op de hoogte blijven van de avonturen van L.? Check haar blog! Meer weten over reizen door Nieuw-Zeeland? Lees mijn blog over het maken van een roadtip.


Ben jij wel eens in Nieuw-Zeeland geweest? Zou je er kunnen wonen? Of ben je uberhaupt geen emigratie-type? 

N.B. Alle foto’s in deze blog zijn gemaakt door en zijn eigendom van L.

Lees meer interviews over verhuizen naar Berlijn, Londen of Panama.

Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Interview: Emigreren naar Nieuw-Zeeland