Plog: Kerstshoppen in Dusseldorf + mijn lievelingsspots


Oui oui, Dusseldorf!

Ieder jaar ga ik mijn mijn moeder kerstshoppen in Dusseldorf. In 2013 las je deze blog over onze favoriete plekjes. Maar het is tijd voor een update!

Al sinds mijn zestiende gaan mijn moeder en ik elk jaar kerstshoppen. De eerste jaren gingen we naast Dusseldorf ook naar Keulen en Antwerpen, maar vanaf het vierde jaar keren we elk jaar weer terug naar Dusseldorf. Het is een echte traditie geworden en we hebben inmiddels een vaste route en veel vaste spots. Toch komt er elk jaar weer wat nieuws bij, verandert de kerstmarkt of verdwalen we alsnog. Dusseldorf blijft verrassen 😉

Mijn moeder en ik nemen altijd de trein, en de reis duurt gelukkig steeds korter. Vroeger moesten we vanuit Huizen met de bus naar het station, en vervolgens met de trein naar Utrecht om de internationale trein te pakken. Daarna verhuisden we allebei naar Amsterdam, en konden we vanaf daar direct de internationale trein pakken. En inmiddels woon ik in Utrecht en is het nog een half uurtje korter treinen geworden. Totaal duurt de rit nu een uur en drie kwartier.

Onze jaarlijkse route

De eerste kerstkraampjes bevinden zich bij het station
De Konigsallee
Konigsallee

De eerste keer namen we een trein eerder en gingen we pas na het eten naar huis. Dat bleek eigenlijk te lang. Want hoewel het natuurlijk best een ritje is, zegt dat niet dat leuk is om tien uur in de stad te slenteren. Op een gegeven moment heb je het ook wel weer gehad. Onze heilige tijdspanne is dus van 10:15 tot 18:15 uur. Dat betekent 8:30 uur de trein heen en 20:00 uur weer thuis. Ideaal!

Dit geeft je genoeg tijd voor het volgende:
Vanaf het station loop je alleen maar rechtdoor tot je bij de Konigsallee bent. Daar sla je rechtsaf. Je loopt nu op de chique Konigsallee, waar onder andere de mooie Douglas, het hippe Kult en het eettentje Leysieffer zitten. Maar dat sla je nu over. Als je bij de kruising met Tommy Hilfiger bent, sla je rechtsaf. Daar is een kerstmarkt, het warenhuis Breuninger, een Starbucks (vroeger vaste prik), H&M, Zara, Esprit, Primark en nog veel meer bekende winkels. Tip: in de kelder van de Peek & Cloppenburg vind je een heel leuk aanbod van betaalbare merken!

Een van de vele kerstmarkten in de stad

Kerstmarkt in de winkelstraat in de Altstad

Nog meer kerstmarkt in de Altstad

En nog een, vlakbij de Rijn

I loooove dogs! 😉

Nadat we dit gedeelte van de stad verkend hebben, is het vaak alweer tijd voor lunch. Dan doen we meestal bij A Tavola, een authentieke Italiaan waar we in Italiaans/Duits/Engels ons eten bestellen. Vaak is dat een antipasti vooraf en een pasta als hoofdgerecht. Bij de rekening krijg je altijd nog een vers amandelkoekje, yummie!

Je bent nu overigens in de Altstad, het oude centrum van Dusseldorf. Hier loopt de kerstmarkt door de hele winkelstraat en zijn er ook nog drie losse kerstmarkten op pleintjes. Winkels die je hier tegenkomt zijn bekende winkels als Mango, H&M, Zara, Scotch & Soda, Hunkemoller en meer van dat soort, maar ook onbekende lokale parels als Liebeskind (inmiddels ook bekend in Nederland, maar voorheen niet!), Prego, GeschmacksSachen, Butlers en BrandyMelville.

Je moet het maar kennen 😉

Antipasti

En pasta!

Na nog wat shoppen zijn we inmiddels toe aan een bradwurst en een gluhwein. Meestal doen we dat niet in de Altstad, maar weer op de kerstmarkt bij de Tommy Hilfiger, in de Stadtmitte. Helaas is deze kerstmarkt niet meer zo gezellig als vroeger. De huisjes zijn vernieuwd, waardoor er wel wat sfeer mist. Al kan dat ook komen doordat het ongeveer veertien graden is als we er onze curryworst en wijn naar binnen werken 😉

Rond vijf uur lopen we dan meestal weer terug over de Konigsallee, en gaan we nog even kijken bij Douglas, Kult en Leysieffer. Douglas kennen jullie natuurlijk weer, maar Kult niet denk ik. Dit is een boetiek met zowel betaalbare als duurdere merken. Soms vind ik er een leuk t-shirtje van tien euro, een andere keer scoor ik er een top van Zoe Karssen in de sale van 100 voor 20 euro. Altijd even de moeite waard om te kijken dus! En Leysieffer, dat is een chocoladewinkeltje met werkelijk alle smaken chocola die je kunt bedenken, evenals alle kerstchocolade-geschenken die je je kunt voorstellen. Van chocoladekerstmannen tot gingerbreadmannetjes! Ook kun je een lekker taartje eten in het bijbehorende cafe (en even plassen voor je zo weer de trein ingaat).

Butler, een soort hippe Blokker!
De vernieuwde Prego

Betaalbaar en one-size Belville

GeschmacksSachen

Eenmal terug op het station kopen we altijd nog wat gesuikerde nootjes bij een kerstkraampje, en wat harten van kruidkoek met Duitse liefdesspreuken. Nog even langs de drogist voor een flesje water en wat goedkope cosmetica, en een pretzel scoren voor in de trein, en dan fahren we weer zuruck naar Utrecht. Auf Wiedersehen, Dusseldorf!

Wat is jouw favoriete kerstmarkt? 

Aan de Rijn

Gluhwein und heisse Chokola

Currywurst

Zuckerwatte
Share

Over Suzanne

Traveladdict, girlboss, digital nomad, happinessjunkie Suzanne begon in 2009 met bloggen. Vanaf april 2012 doet ze dat op VrijeMeid.nl. Naast haar blog is Suzanne mede-eigenaar van PR-bureau Snappr en schreef zij het boek Work Hard Travel Harder. Ook een Vrije Meid worden? Suzanne is in te huren als Vrije Mentor! Lees meer over haar Vrije Meid 1:1 Traject op SuzannevanDuijn.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *